Această puștoaică a pornit o adevărată mișcare de masă. Totul despre Purple Day

Share This:

Motivul pentru care unii dintre noi ne îmbrăcăm azi în violet i se datorează unei puștoaice de opt ani din Canada. Bolnavă de epilepsie, Cassidy Megan a început în 2008, în țara natală, o campanie de conștientizare și de descurajare a discriminării persoanelor diagnosticate cu această afecțiune. Un an mai târziu, demersul ei a atras atenția publică și a politicienilor, pentru ca în 2012 Purple Day să fie recunoscută oficial în Canada drept ziua de luptă împotriva epilepsiei. În 2018, locuitorii din peste o sută de state își arată solidaritatea cu bolnavii de epilepsie purtând îmbrăcăminte violet în ziua de 26 martie.

Cassidy Megan are 16 ani acum și popularitatea pe care o merită. Mărturisește că a pornit această inițiativă pentru a-i asigura pe epileptici că nu sunt singuri în lupta lor cu boala și cu prejudecățile. Totodată, Purple Day a avut și are ca scop instruirea oamenilor din întreaga lume pentru a reacționa potrivit când un bolnav are o cădere epileptică. Această zi specială este celebrată în peste o sută de țări și, conform lui Megan, îți poți manifesta susținerea față de persoanele cu această afecțiune purtând îmbrăcăminte de culoare violet.

Megan, la vârsta de opt ani (stânga), când a început campania, și în prezent (centru).

„În fiecare zi primesc o sumedenie de mesaje pe Facebook și Twitter, fotografii pe Instagram de la oameni care vor să-mi spună lucruri despre ei înșiși și să mă întrebe dacă se pot alătura cauzei noastre. De aceea, Fundația Anita Kaufmann a creat site-ul Purple Day Every Day. Aici puteți afla o sumedenie de moduri în care puteți răspândi mesajul nostru, în fiecare zi a anului”, declara recent Cassidy Megan.

Chiar dacă e diagnosticată cu această afecțiune chinuitoare, Megan se declară o tânără obișnuită, cu visuri, idei, pasiuni și înclinații specifice unui adolescent de 16 ani. „Îmi place să joc teatru, să ies cu prietenii mei, să înot, să fac puzzle și să mă plimb. Îmi plac toate filmele, mai puțin cele de groază, mașinile și jocurile board. Îmi place să pictez, să ascult muzică, să călăresc și să mă murdăresc. De asemenea, îmi plac animalele, în special elefanții”, spune Megan.

Purple Day are susținere din toată lumea

Epilepsia în România

La ora actuală, circa 50 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de această afecțiune, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcție de cauze, dar în șase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecțiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură și crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ținute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

În România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) finanţează medicamentele și serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Trebuie însă subliniat că un stil de viață sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului și emoțiilor intense pot duce la diminuarea frecvenței apariției crizelor epileptic, spun oficicalii CNAS.

„Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viață normală, dar trebuie ajutate în acest sens nu doar de medici ci și de oamenii din jur. Respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate și depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea în care acestea se află. Trebuie să înțelegem cu toții că avem fiecare o responsabilitate față de aceste persoane”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, cu ocazia Purple Day.Be the first to comment on "Această puștoaică a pornit o adevărată mișcare de masă. Totul despre Purple Day"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.