Alocațiile elevilor, dublate. Ce pot cumpăra copiii cu 84 de lei

Share This:

Deputații au votat dublarea cunatumului alocațiilor de stat pentru elevi (de la 42 la 84 de lei lunar), la propunerea grupului PNL, după ce anterior proiectul fusese respins în Senat, cu largul concurs al PSD. Nu fac politică pe acest site, dar e inexplicabil cum un partid de stânga, cu un program eminamente social, a putut să spună „NU” acestei propuneri în comisia de muncă a Camerei Deputaților. Parlamentarii de stânga s-ar fi opus pe motiv că impactul bugetar pentru această măsură ar fi de circa 2 miliarde de lei pe an. O sumă „imensă”, dar să nu uităm de amnistiile fiscale pentru pensionari, funcționari și mame, dar și alte promisiuni electorale de dinainte de alegeri ale guvernului. Dar să lăsăm meciurile politice în seama politicienilor și să ne ocupăm de un aspect mai practic, și anume cum ni se va îmbunătăți nouă viața în urma acestei decizii istorice.

Un elev care are sub 18 ani va încasa lunar 84 de lei, însă acești bani se acordă și celor care au trecut de vârsta majoratului, dacă încă urmează o formă de învățământ preuniversitar (exemplu, elevii claselor de Seral). Cu acești bani, un elev poate mânca de două ori la Mac sau, dacă nu e adeptul mâncării făcute în grabă, poate mânca o dată la un restaurant mai fistichiu. Pentru că pe măsură ce crește are nevoi tot mai mari, un elev de-a cincea, de exemplu, va da acești bani pe un atlas geografic și pe un dicționar român-englez/englez/român. Fiindcă îi mai rămân ceva mărunți, își poate îmbunătăți colecția de pixuri, care sunt la reducere în supermarket. La început de an școlar ar trebui să apeleze tot la părinți, căci muntele de rechizite și uniforma școlară sunt mult mai costisitoare decât posibilitățile lui financiare. Iată un exemplu aici. Pentru a nu se simți complet întreținut, un copil cu demnitate ar putea plăti singur buchetul de flori pentru „doamna”. Însă, pentru a face impresie, tot la părinți trebuie să apeleze, căci prețurile florilor o iau razna, ca un făcut, în zilele premergătoare începerii anului școlar.

Și atunci, dacă alocația copilului tot nu are preț, poate ar fi mai bine să-l sfătuiești să-și depună banii la bancă. Când va împlini 18 ani va putea cumpăra ceva mai consistent decât hamburgeri. Băncile se întrec în planuri de economisire pe termen lung, care presupun depunerea alocației într-un cont, care e închis cu lacăt și uși metalice. Vezi cum funcționează sistemul aici. Atenție la dobânzi! Nu sunt cine știe ce.

Serios, acum. Cât credeți că ar trebui să fie alocațiile copiilor? Care e prețul corect?

 
Libris.ro

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.