Ce bem de Crăciun sau câteva lucruri pe care nu le știam despre bere

Credit foto: 123RF.com

Share This:

Beau bere, dar mai puțină. Că n-am burdihan pentru o asemenea băutură. Prefer vinul. Dar nu sunt snob, nici cunoscător. Ultimele lucruri pe care le-am aflat despre bere, m-au făcut să apreciez altfel această licoare, pe care o asociam cel mai adesea cu mititeii și pizza. Ei bine, berea merge foarte bine cu orice preparat gastronomic. Dar, aici e o întragă filosofie, pe care sunt gata să o împărtășesc cu voi.

Dar, înainte de orice, să lămurim de câte feluri e berea, căci, mărturisesc, până acum știam de bere blondă și bere brună. Sortimentele de bere sunt mai multe și se deosebesc între ele prin drojdia și materiile prime folosite, prin metodele de filtrare, prin culoare și conținut de alcool. Așadar, să purcedem.

Poate cel mai cunoscut sortiment de bere este berea Lager sau berea blondă, cum e numită în popor. În cazul acestui tip de bere, drojdia se depune la bază, în timpul procesului de fermentare. În cazul celorlalte tipuri de bere, pe care le voi enunța mai jos, drojdia se concetrează la suprafața lichidului.

Berea Bock. E o bere ușor amăruie, mai alcoolizată decât cea de tip Lager și cu o culoare mai închisă.

Berea Stout. Se diferențiază de Lager prin faptul că are în compoziție și malț prăjit. El dă culoarea ușor închisă băuturii, dar și un gust de ciocolată sau cafea. Cu toții cunoașteți berea Guinness, celebră în categoria Stout, cu un after taste pronunțat de cafea și o spumă fină. „Se spune despre berea Guinness îmbuteliată la doză că este cel mai mic butoi de bere din lume, pentru că dă posibilitatea să o savurăm la fel, ca pe o bere la halbă. Spuma care rezultă după deschiderea recipientului este mai fină și durabilă, față de ale altor beri din această categorie”, mă lămurește Paul Markovits, vicepreședinte de marketing URBB, companie în portofoliul căreia se află berea Guinness.

Berea Weizen. În limba germană, Weizen înseamnă grâu. Însă, acest tip de bere are în compoziție atât malț din orz, cât și malț din grâu. Ca să poate fi inclusă în această categorie, o bere trebuie să conțină cel puțin 50% malț din grâu. Berile din această categorie sunt mai dulci în comparație cu berile Stout și Bock. Acest tip de bere a câștigat foarte mare popularitate în România ultimilor ani. Cei de la URBB s-au pliat perfect pe nevoia românului și i-a pus la dispoziție Holsten Weizen, Weihenstephaner, Kronenbourg Blanc 1664, Grimbergen Blanche. Prima și ultima sunt beri pe care le-am băut deja și pot spune că sunt pe gustul meu. Toate aceste beri (enumerate mai sus) sunt nefiltrate, ceea ce înseamnă că au o valoare nutritivă ridicată, un complex natural de CO2 și vitamina D, datorită particulelor de drojdie pe care le conțin.

Berea Ale. Ultima, dar nu cea din urmă, este berea de tip Ale. Are o consistență cremoasă, arome fructate și culori care pot varia, de la auriu la rubiniu. Preferința românilor pentru acest tip de bere a început să se contureze acum puțin timp. O impresie bună mi-a lăsat Grimbergen Double-Ambree.

Acum că am stabilit ce tipuri de bere sunt pe piață și care sunt caracteristicile lor să vedem cum putem asocia această băutură cu mâncărurile noastre preferate. Fiindcă vine Crăciunul și mai toată lumea va mânca friptură, cârnați, sarmale și câte și mai câte din carne de porc, iată ce fel de bere putem pune pe masă în această perioadă.




Personal mi-am dat seama că berea nu-i doar o băutură de socializare, pe care o savurezi într-un pub cu prietenii sau cu prilejul unui meci de fotbal. E o licoare pe care o poți asocia cu ce mâncare vrei tu, însă alegerea nu e ușoară, de aceea am apelat la cei care se pricep.

Food Pairing-ul (arta combinării alimentelor) cu bere este mai sofisticat decât cel cu vin. Fiecare bere este potrivită unui anumit fel de mâncare, în funcție de notele gustative pe care le poate atinge prin procesul fabricării ei și tăria hameiului, iar îmbinarea aromelor este o chestiune foarte delicată, care ține strict de procesul de fabricație. Inovația și-a spus cuvântul și în procesele culinare, nefiindu-ne străin faptul că berea nu este doar o băutură care poate fi alăturată unui fel alimentar, ci și adăugată în compoziția lui, prin procesul de gătire. Toate aceste secrete transformă bucătăria într-o adevărată artă”, spune Paul Markovits.

Ce bem de Crăciun la porc?

O bere brună, cum este Grimbergen Ambree, însoțește ideal un platou consistent, format din carne, căreia îi potențează foarte bine gustul. Berea neagră, Guinness, se poate alătura negreșit, spre exemplu cărnii roșii, tocate sau nu, fripturii pe grătar sau înăbușite. Angelo Poretti 6, aduce un plus de savoare preparatelor din carne „grea”, cum ar fi coastele de porc sau vânatului.

Grimbergen Ambre, o bere care merge bine la carnea de porc și la cea de vită

Carnea de pui cu ce merge?

Berile Lager și Bock merg cu acest tip de carne, însă alegerea nu e întâmplătoare. Carlsberg (Lager) desăvârșește un platou cu preparate din carne de pui, prin echilibrul armonios între gustul amărui și notele subtile de mere, în timp ce Angelo Poretti 6 (Bock) sau Carlsberg Elephant (Lager) îmbogățesc portalul aromelor, în cazul preparatelor picante, din carne de pui.

Berea ideală la pizza

Berea merge perfect cu pizza, asta o știm cu toții, iar noi avem o recomandare completă pentru trio-ul Angelo Poretti. Fiecare dintre acestea se asociază cu câte un tip de pizza. Angelo Poretti 4 se potrivește unei pizza bogate cu sos tomat, carne de vită și capere iar Angelo Poretti 5 însoțește ideal o pizza cu pui și sos alb, sau somon. Unei pizza Carnivora îi poate fi alăturată un Angelo Poretti 6, pentru o intensificare a gustului ingredientelor. Pentru pizza cu carne, în funcție de tipul de carne care o înnobilează, se pot asocia berile care rotunjesc complexitatea gustului ingredientelor. O pizza cu ingrediente din carne de vită, își găsește un „asociat” în berea brună sau chiar neagră, în timp ce o pizza Diavola poate fi pe deplin savurată cu un pahar de Tuborg, pentru „potolirea” ingredientelor picante sau cu un Grimbergen Ambree, pentru o rotunjire a lor. Dacă vorbim despre o pizza cu sos alb, carne de pui și câteva frunze de ruccola, un pahar de Holsten Weizen poate încheia generos o ieșire cu prietenii. O altă bere care crează un echilibru perfect cu o pizza, cu patru feluri de brânză, spre exemplu, este Skol Nepasteurizată, deoarece este o bere proaspătă, maleabilă, cu un gust echilibrat și blând, care satisface dorința consumatorului de a bea o bere bună și de a-și stinge setea.

Bere pentru mititei și hamburger

În general, berile Bock și Stout merg bine cu carnea tocată, iar alegerile lui Paul Markovits sunt trei la număr: Guinness, Grimbergen Ambree și Angelo Poretti 6. „Am răspuns spontan, dar nu trebuie neapărat să păstrăm ordinea aceasta în asocierea exactă cu cele de mai sus. În principiu, cele trei beri se asociază foarte bine cu produsele din carne tocată, fiecare încheind într-un after-taste diferit felul de mâncare consumat”, spune Markovits.




În ce bere înoată peștii?

Da, peștele proaspăt poate fi servit alături de bere, nu doar cu vin alb. Berile Weizen se potrivesc cu peștele și cu fructele de mare, datorită conținutului de maț din grâu și aromei fructate. Weihenstephaner, tot o weizen, fiind o bere bavareză răcoritoare, ușoară, poate însoți diverse feluri de mâncare, cum ar fi o salată cu brânză de capră și verdețuri, somon afumat sau creveți cu avocado. Semnătura culinară, specifică Guinness, este reprezentată de stridiile sărate în sos preparat cu Guinness la draught.

Berea la desert

Berile ușoare, din grâu, cu note fructate se pliază discret salatelor mediteraneene, cu brânză, salatelor de fructe sau deserturilor ușoare. Deserturile fructate, de vară, au parte de un compliment deosebit din partea unui pahar de Kronenbourg Blanc 1664, prin notele de citrice și coriandru și prin delicatețea gustului de bere albă. Salata de fructe este însoțită ideal de un Weihenstephaner, iar un cheesecake aromat își găsește oricând un însoțitor bun într-un pahar de Grimbergen Blanche.

***

Acum că ai aflat toate astea te poți considera o țâră mai pregătit decât cei care beau bere doar când le e sete. Înainte de a pleca, mai îngăduie-ți un strop de zăbavă și află că URBB a lansat un sistem inovator de servire a berii la halbă sau pahar. DraughtMaster, disponibil în două variante (butoaie de 20 de litri și butoaie de 10 litri), permite berii să se păstreze nealterată vreme de 31 de zile de la desigilare. Acum, orice patron de cârciumă care deschide un butoi keg cu bere trebuie să vândă băutura din el în cel mult șapte zile, altfel berea se strică.

Sistemul DraughtMaster, fotografiat într-un pub din Centrul Vechi București, păstrează berea proaspătă vreme de 31 de zile

Sistemul inovator de păstrare și servire a berii la draft se găsește în prezent în câteva zeci de localuri din București, Bacău, Călărași, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Ploiești, Suceava și Timișoara.

Be the first to comment on "Ce bem de Crăciun sau câteva lucruri pe care nu le știam despre bere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.