Cum preiei contractul de electricitate dacă nu ai făcut succesiunea

Share This:

Ei bine, iată o întrebare care v-a măcinat pe mulți dintre cei care ați intrat pe acest site pentru a vă pune la curent cu procedura de schimbare a titularului contractului de electricitate. De această dată vă ofer răspunsuri direct de la sursă despre procedura pe care trebuie să o urmați dacă vreți să preluați un contract de electricitate, dar vă aflați în imposibilitatea de a dezbate succesiunea.

De la început că spun că procedura este diferită față de situația în care dețineți titlu de propietate pentru locul de consum pentru care vreți schimbarea de nume. Condițiile în care se poate semna un astfel de angajament cu furnizorul de electricitate sunt speciale.

Fiindcă documentul esențial este o declarație pe proprie răspundere, legea îi dă dreptul furnizorului să vă ceară garanții financiare și să încheie cu voi contracte pe perioadă determinată (cu posibilitatea prelungirii). Haideți să vedem în ce condiții puteți prelua contractul de electricitate dacă nu ați făcut succesiunea! Am pornit la drum cu sesizarea lui Valentin Boga, care ne scria înainte de Crăciun:

Defunctul meu tată a închiriat un spațiu din imobil acum 10 ani unei firme comerciale, contractul de electricitate este pe numele firmei la adresa tatălui meu. Foarte curând contractul de închiriere va expira. Aș putea prelua eu acest contract de electricitate în condițiile în care n-am dezbătut moștenirea?
Menționez că spațiul are branșament separat de restul imobilului, imobil care la rândul său mai are încă un brașament și care este pe numele tatălui.
Ce acte mi-ar trebui dacă ar fi posibilă această preluare?
Mulțumesc!

Conform reprezentanților Enel Energie Muntenia, în acest caz există trei posibilități:

1.Dacă solicitantul este unul dintre moștenitori, chiar dacă succesiunea nu este dezbătută, pe baza unei declarații (acord al tuturor moștenitorilor), acesta poate solicita preluarea contractului în calitate de moștenitor declarând la rândul său că în cazul în care pierde posesia va fi de acord cu încetarea imediată a contractului. Un model de declarație găsiți pe site-ul Enel. Descarc-o aici!

Declarația moștenitorilor poate fi dată într-una din următoarele forme:

  • Declarație notarială a tuturor moştenitorilor
  • Declarație la sediul companiei de furnizare, dar cu toți moştenitorii prezenți
  • Câte o declarație notarială de la fiecare moştenitor, prin care aceștia declară pe proprie răspundere ca sunt unicii moștenitori ai decedatului și sunt de acord cu încheierea contractului de furnizare pe numele moștenitorului X. Dacă au certificate de calitate de moștenitor, trebuie depuse și acestea, plus o copie după actul de proprietate al defunctului.

2.Solicitantul poate semna un contract de furnizare pe bază de act de identitate și certificat de calitate de moștenitor/declarație pe proprie răspundere că folosește spațiul cu bună-credință și netulburat, iar în cazul în care va pierde posesia ori există vreo sesizare împotriva sa, contractul poate înceta imediat. Iată modelul de declarație care trebuie depusă în acest caz. Descarc-o aici!

În acest caz, contractul se va semna pe perioadă determinată de maximum un an, cu posibilitate de prelungire și posibilitatea reţinerii unei garanții.

Facem un scurt comentariu pentru a înțelege ce sunt garanțiile și de ce trebuie să le plătească un consumator casnic care semnează un contract pe perioadă determinată. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit reguli clare referitoare la constituirea garanţiilor financiare în cadrul contractelor de distribuţie a energiei electrice.

Acestea au rolul de a proteja operatorii de distribuţie faţă de neplata serviciilor de electricitate, având în vedere că aceştia încheie contracte de furnizare cu persoane care nu deţin oficial locul de consum pentru care se solicită servicii de electricitate.

Garanţiile financiare se cer dacă se întruneşte cel puțin una dintre situaţiile de mai jos, prevăzute în Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014:

a) clientul final consumator a încercat să denatureze în orice fel indicaţiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare din partea acestuia;

b) clientul final consumator se află în situaţia de a i se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru neplata serviciului de furnizare a energiei electrice, de cel puţin două ori în 12 luni consecutive;

c) clientul final titular al contractului reglementat de furnizare nu este proprietarul locului de consum;

d) clientul final titular al contractului reglementat de furnizare este un client final temporar, durata contractului fiind mai mică de 6 luni.

epiesa.ro

Care este valoarea garanţiilor financiare? Altfel spus, câţi bani trebuie să achitaţi pentru a putea prelua contractul pe numele vostru dacă nu aţi dezbătut succesiunea și vă aflaţi în cel puţin una din impostazele de mai sus.

În cazul descris la litera a, valoarea garanţiei financiare constituite de clientul final se stabileşte astfel încât să acopere o perioadă de consum echivalent pentru 6 luni la clienţii casnici, respectiv pentru un an la clienţii finali noncasnici, la preţul/tariful de contract.

În cazurile descrise la literele b, c şi d, valoarea garanţiei financiare se stabileşte astfel încât să acopere perioada de consum corespunzătoare duratei între începutul perioadei de facturare şi data la care, conform prevederilor contractuale, clientul poate fi deconectat pentru neplata facturii, dar nu mai mare decât contravaloarea consumului de energie electrică estimat a se realiza de consumatorul final pe durata a 90 de zile, la tariful/preţul de contract.

Aceste două soluții sunt prezentate și pe site-ul Enel Energie Muntenia (AICI), cu mențiunea că în declarații trebuie să se specifice că energia nu este pentru consum casnic, ci pentru consum comercial (în cazul în care acolo funcționează o firmă).

3.Mai există o a treia posibilitate, în funcție de dorinţa părților: dacă spaţiul este în continuare închiriat unei firme, se poate da acordul moştenitorilor către firmă (notarial), pentru ca aceasta să preia contractul pe numele firmei pe durata închirierii.

Şi reprezentanţii Electrica au răspuns solicitării mele, iar răspunsul lor îl postez mai jos. Procedura este identică, fiindcă e guvernată de aceleaşi acte normative în vigoare.

Documentele care trebuie depuse de clientul casnic la furnizorul de energie electrică, pentru încheierea contractului, precum și condițiile în care se încheie acesta, se regăsesc în Regulamentul de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 64/2014;

Concret, pentru un client care doreşte preluarea contractului de furnizare a energiei electrice pe numele lui, având situaţia cu succesiunea încă nedezbătută, se aplică prevederile art. 23 din Regulament, şi anume:

“În cazul în care clientul final nu deține un astfel de document, sau documentul respectiv nu are caracter definitiv, dar acesta declară pe propria răspundere că folosește legal imobilul ce reprezintă locul de consum al energiei electrice, atât timp cât locul de consum nu este revendicat de altă persoană, furnizorul poate încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe durată limitată, de cel mult un an, cu posibilitate de prelungire, cu respectarea prevederilor art. 34”.

De asemenea, conform art. 34, clientul care se regăsește într-o asemenea situație, trebuie să constituie o garanție, a cărei valoare este calculată cu respectarea procedurii specifice, emisă de ANRE, sau poate opta pentru plata anticipată a serviciului contractat”.

E.ON Energie România a răspuns, de asemenea, care e procedura în astfel de cazuri:

Furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici se realizează în baza Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 64/2014.

În acest docment sunt prevăzute regulile de contractare, etapele încheierii contractului de furnizare a energiei electrice, documentele necesare pentru încheierea contractului, precum şi cazurile speciale întâlnite la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, cum ar fi decesul unei persoane ce avea calitatea de titular al unui contract de furnizare.

Totodată, actul normativ stabileşte că în cazul decesului unui titular de contract de furnizare, orice succesor poate continua derularea acestui contract, dacă acest lucru nu este contestat de alt succesor.

În termen de 30 de zile de la producerea decesului, succesorul respectiv trebuie să anunţe furnizorul despre deces, iar până la stabilirea legală a titlului de proprietate, furnizorul poate să-i ofere un contract de furnizare a energiei electrice pe durată limitată.

Date fiind particularităţile succesiunilor, recomandăm persoanelor interesate să ne contacteze pentru informare prin unul din canalele de comunicare:

Telefonic, apelând Centrul de Servicii Clienţi de luni până vineri între orele 08.00 şi 20.00, la numerele 0800.800.366 şi 0800.800.900, apelabile gratuit, din orice reţea de telefonie sau 0265.200.366, apelabil la tarif normal, din toate reţelele de telefonie;

Prin e-mail, la adresa: serviciiclienti@eon-romania.ro;
Prin fax, la numărul: 0265.000.367”.

Citește și:

E.ON lansează E.ON Flash, un serviciu online pentru abonamente de electricitate și gaze
1 Comment on "Cum preiei contractul de electricitate dacă nu ai făcut succesiunea"

  1. Sunt intr-o astfel de situatie!Bunicii mei au decedat iar in casa nu a mai locuit nimeni de 4 ani.Eu si familia fiind in strainatate,avand in vedere ca nu s-au mai platit facturile cei de la electrica au reziloat contractul vad ca nici contorul nu mai e. Inca nu am rezolvat cu actele si as vrea sa fac un astfel de contract.Oare va trebuii sa platesc si comtorul si restantele bunicilor? Cam la ce suma estimati ca o sa se ajunga?Multumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.