Eleva-mamă din Vaslui: „Eram gura satului, dar n-am vrut să-mi las copilul”

Credit foto: Facebook/Maria Palimaru

Share This:

Miracol, miracole. Substantiv neutru: Fenomen supranatural, minune; fapt, fenomen uimitor, extraordinar (cf. DEX). Miracolele există. Ele se petrec cu voia sau fără voia noastră. La Vaslui, el poartă un nume de fată: Maria Elisa, eleva-mamă care a promovat Bacalaureatul cu o medie de invidiat. Știu. Unii veți spune: „O depravată!”, „O nenorocită!”, „O zdreanță!”. Dar înainte de a pune astfel de etichete, aruncați un ochi peste cifrele de mai jos:

Circa 250 de fete minore din județul Vaslui rămân gravide în fiecare an. Cam 95% din ele fac avort sau își abandonează pruncii în maternități sau în tomberoanele de gunoi. În jur de 90% din ele nu au nici măcar opt clase, iar cele care sunt la liceu, abandonează școala după ce nasc.

Maria Elisa Pălimaru sparge toate tiparele. În ciuda erorii capitale de a naște la o vârstă atât de fragedă, fără a fi căsătorită și fără vreo idee despre cum va arăta viitorul copilului ei, eleva-mamă din Vaslui are meritul că a înțeles ce o așteaptă. A ales să păstreze copilul și să-și termine studiile. Pentru Amelia Nicoleta, în vârstă de 7 luni, trebuie să meargă acum până la capătul pământului.

Nu știu ce-a fost în capul ei când i s-au aprins călcâiele în ultimul an de liceu. Dar știu ce simte acum, căci a avut bunăvoința să-mi răspundă la telefon. Iată ce mi-a declarat!

„Sunt copleșită de situație și de aprecierile pe care le-am primit. Acum un an eram gura satului, toți mă blamau. Nu a fost ușor să trecem peste asta, peste răutățile celor din jur. Dar n-am vrut să-mi las copilul. Toată lumea credea că mi-am ratat viața și mă vedea la cratiță, cu copilul în brațe. Dar, cu ajutorul părinților, cu cel al tatălui fetiței mele, am reușit să o scot cumva la capăt. Nu m-am gândit nici o secundă să renunț la copil sau la școală. Le-am ales pe amândouă”, a declarat Maria pentru danbrumar.ro.
Tânăra absolventă a Liceului „Mihail Kogălniceanu” a terminat anul IV cu nota maximă. A luat 9,96 la Bacalaureat, a treia notă pe județ. Însă pentru liceul unde a învățat fata, acest rezultat nu e unul excepțional. Instituția e una de top la nivel național, ani la rând având promovabilitate 100% la Bacalaureat. Anul acesta, 94,3% din elevii săi au luat Bac-ul. An de an, instituția dă olimpici internaționali la Informatică, Biologie și Filosofie. Un liceu de genii, aș putea spune. Pentru a rezista printre elevi de un asemenea calibru, atât ea, cât și familia, au făcut eforturi.

La terminarea clasei a XII-a, Maria a venit cu fiica ei, Amelia Nicoleta. Credit foto: Facebook

La terminarea clasei a XII-a, Maria a venit cu fiica ei, Amelia Nicoleta. Credit foto: Facebook

„Maria a fost foarte ambițioasă de când o știm și a vrut să nu ne dezamăgească. A făcut-o o dată, când ne-a ascuns că e însărcinată. Însă, acum a făcut tot posibilul să nu repete isprava. Eu și soțul am susținut-o de la început, am decis să acceptăm copilul. Eu am renunțat la serviciu ca să pot sta cu fetița în timpul zilei, când ea era plecată la școală. Seara învăța pe rupte, alăpta, apoi se întorcea la lecții. Voia să facă ceva în viață. A reușit ceva frumos și nu ne-a dezamăgit”, ne-a spus mama Mariei.

Maria nu locuiește în Vaslui, ci la 15 km de oraș, în comuna Laza (6.500 de locuitori). Mergea la școală în fiecare zi, cu rata. În ultimul semestru din clasa a XII-a, când sarcina a evoluat considerabil, a stat la niște rude în Vaslui. În decembrie, chiar de Crăciun, a adus pe lume o fetiță care i-a schimbat complet viața. Eleva-mamă nu mai e de mult copil. Îngerul ei a transformat-o în adult peste noapte. Poate prea devreme.

Tânăra visează să urmeze Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Vrea să ajungă arheolog, meserie cu care părinții nu prea sunt de acord. De parcă cu copilul au fost. „De mică i-a plăcut să descopere lucruri noi, să caute ceea ce e greu de găsit. Noi i-am spus să se mai gândească la cariera pe care o dorește, să fie mai realistă. Săptămâna viitoare va lua o decizie în legătură cu ce va face după liceu”, a spus mama ei.

O va scoate ea la capăt și de data asta. Dar băiatul tău ce zice, Maria? „Ne continuăm relația, vrem să ne căsătorim, dar înainte de toate trebuie să ne facem studiile, să ne stabilizăm, să avem un loc de muncă stabil”, ne spune fata.

answear.ro%20

Carmen Cătălina Alexa, profesoara  de Istorie, cuvinte emoționante pe Facebook despre eleva-mamă.

„Şi-a păstrat locul din penultima bancă de la geam şi obiceiul de a răspunde doar când e întrebată şi doar la întrebările la care întreaga clasă tăcea. Nu a chiulit de la nici o oră. A născut în vacanţă şi a refuzat să profite de avantajele pe care legislaţia le acordă elevelor în această situaţie. A dat toate testele, tezele, a venit la recapitulări. Între timp, avea de prins nişte autobuze, de alăptat şi îngrijit un copil, de făcut faţă unor situaţii, stări, incertitudini pentru care nimeni nu a pregătit-o şi despre care a preferat să nu vorbească. Cel puţin nu cu noi”, a scris profesoara pe rețeaua de socializare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.