Interviul domnului Alex Căutiș cu „fantoma albă” a Jandarmeriei

Share This:

Nu-l acuz pe domnul Alex Căutiș că e partizan sau „vopsit”. Nu-mi permit. Dar au făcut-o alți colegi de breaslă, care și-au permis. Omul poate avea orice convingeri politice poftește, însă în interviul pe care i l-a luat colonelului Cătălin Paraschiv, „fantoma albă” a Jandarmeriei care a coordonat acțiunile Brigăzii Speciale, a fost mai puțin jurnalist. I-am găsit și o scuză. Am pățit-o mulți dintre noi. Atunci când subiectul sau persoana din fața noastră a fost mai mare decât noi, ne-am făcut mici, mici de tot, am evitat întrebările incomode și ne-am mulțumit cu răspunsuri precum cele servite de „măcelarul din Piață”. Apoi ne-am frecat mâinile de bucurie că am dat o exclusivitate. Chiar dacă ea nu spunea nimic.

La începutul interviului, domnul Căutiș a ținut morțiș să dezlege misterul ținutei albe purtate de colonelul Paraschiv în Piața Victoriei. Și așa a aflat că „misteriosul bărbat în alb” (cum nu-i place să i se spună) obișnuiește să coordoneze acțiunile în forță ale Brigăzii Speciale a Jandarmeriei îmbrăcat în civil.

„2012 – acțiunea de restabilire a ordinii publice de la Piața Universității. Am fost tot în civil în fața oamenilor mei, mi-am comandat oamenii cum e normal pentru un comandant, că astea sunt atribuțiunile mele și pentru asta mă plătește statul. Ca să fii un bun comandant, din punctul meu de vedere, trebuie să ai o perspectivă, adică să poți la un moment dat să mergi înspre oameni, să fii vizibil, să poți să porți un dialog. În momentul în care m-aș îmbrăca la fel ca oamenii mei, aș fi o țestoasă, n-aș mai putea să port o discuție normală, un dialog, n-aș mai fi vizibil. Aș fi exact forța de restabilire a ordinii publice”, spune „fantoma albă” în interviul luat de jurnalistul Alex Căutiș. Am văzut cu toții ce dialog a purtat colonelul Paraschiv cu oamenii.

Apoi Căutiș a dat-o în derizoriu cu „jandarmii care mor de cald” în ținuta lor și cu îmbrăcămintea de „june prim” a șefului Brigăzii Speciale.

De ați dat domne cu gaze? Suferă lumea…

„Excelență, cred că în cazul ăsta, după discuția cu dumneavoastră, trebuie să mă duc direct la spital că eu, bănuiesc, am înghițit o cantitate de gaze destul de importantă (…) Dacă domnii specialiști care au apărut la televizor măcar deschideau un Google observau că ultimele studii s-au făcut în urma unor intervenții ale americanilor, iar oficiul special al Procuraturii SUA a considerat că acel gaz produce, doar în stări excepționale, leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritații ale mucoasei. Da? Letal nu poate să fie de nici o culoare, decât dacă este utilizat în cantități foarte mari, în spații închise. Jandarmeria folosește mai multe tipuri de armament, și aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au un praf în ele (CS), cartușe iritant-lacrimogene pentru lansator – ce s-a văzut că pleacă din armele acelea-lansator…”

S-a tras și de pe blocuri…

„Nu, este o mare greșeală. Se trage la 45 – 50 de grade și lovitura se duce în sus, după aceea… în nici un caz nu avem jandarmi pe blocuri care să tragă cu lansatorul. Ar fi de râsul curcilor. Nu, cred că mergem prea departe. Și, bineînțeles, spray-uri lacrimogene, cu o substanță iritant-lacrimogenă. Este un gaz autorizat și folosit în toată lumea”, mai spune „fantoma în alb”.

Apoi, Alex Căutiș s-a interesat cât de afectați sunt jandarmii când folosesc aceste gaze la antrenamente. E și asta o practică jurnalistică, să-i pui interlocutorului tău întrebări blânde, comode, ca să poți menține interesul acestuia pentru interviu. Altfel, intervievatul se închide și nu-ți mai răspunde la întrebări. Colonelul Paraschiv și-a dat seama de asta, dar nu s-a închis, ci i-a servit jurnalistului Căutiș ceea ce a vrut el să-i zică.

„Fantoma albă” a Jandarmeriei a ținut să delimiteze acțiunile brigăzii sale de comportarea abuzivă și violentă a colegilor jandarmi. Conform acestuia, Jandarmeria Română a trimis la proteste două unități – Brigada Specială, condusă de el, și o brigadă a Direcției Generale a Jandarmeriei. La protestele din 10 august, Bridaga Specială nu ar fi folosit forța îndreptată împotriva oamenilor care protestau.

Nu sunt oamenii mei, am văzut și eu imaginile acelea. Nu are însemne, nu are nimic, nu este un luptător al Brigăzii Speciale. În clipa în care eu aș fi constatat că acel om e din brigadă, conform procedurilor interne, se începea o anchetă și vedeam ce se întâmpla”, spune colonelul Paraschiv.

Colonelul Paraschiv a povestit cu seninătate cum și când a primit ordin să intervină printre manifestanți, evitând să spună cine a ordonat punerea în mișcare a Brigăzii Speciale.Din dispecerat s-a transmis că pe anumite televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi trântiți la pământ, care sunt călcați pe cap. În clipa aceea, comandantul acțiunii a luat decizia ca efectivele Brigăzii Speciale să acționeze pe direcția Springtime. Brigada Specială nu a folosit nimic până la orele 23.05. Atunci s-a dat ordin ca Brigada Specială să încerce să intervină în sprijinul detașamentelor de jandarmi și să-i evacueze de acolo. Am ieșit pe poarta Guvernului, poarta dinspre Iancu de Hunedoara. În piață erau foarte mulți aomeni. Erau două posibilități: ori să ies cu unitatea în cordon și să ne facem loc, și asta însemna contact direct cu oamenii, să-i împingem, să-i lovim, și se ajungea la confruntări directe și nu cred că avea rostul. Sau să procedăm la executarea somațiilor, în afară de somațiile care s-au făcut toată seara de Direcția Generală, cu toate că, conform legii, nici nu mai trebuiau să fie. S-au tras rachetele cu trei stele roșii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibrul 38 sau 40. De ce? Mă interesa ca lumea să înțeleagă…

Interviul domnului Căutiș este mai lung. Pe alocuri pare a spune o poveste cusută cu ață albă, pe alocuri este de-a dreptul plictisitor. Domnul Căutiș s-a certat cu colegii de platou de la Realitatea TV, încercând să-i convingă că fac o mare greșeală că îi bagă pe toți jandarmii trimiși la proteste în aceeași oală. Jurnalistul de investigații și-a atras mânia lui Rareș Bogdan și a lui Oreste Teodeorescu după ce a dat de înțeles că Brigada Specială a Jandarmeriei nu are nici o implicare în reprimarea brutală a manifestanților din Piața Victoriei. Poate are dreptate. Poate nu. Dar domnul Căutiș a uitat că nu e Tribunal sau judecător să dea astfel de verdicte, cum și Rareș Bogdan s-a lepădat de haina de jurnalist imparțial și a îmbrăcat-o pe cea de jurnalist „justițiar” (a se citi partian).

Bazându-se pe „informațiile” furnizate de „fantoma albă” a Jandarmeriei, fără a se îndoi măcar de veridicitatea lor, Alex Căutiș i-a scos pe „speciali” din boxa acuzaților. Gata, și-a finalizat investigația jurnalistică! Până la urmă o să aflăm că manifestanții s-au gazat singuri și și-au provocat ei înșiși rănile. Vinovații nu vor fi aflați niciodată, iar dosarul va fi clasat. Jandarmeria să trăiască! Vin inundațiile de toamnă. Curând.

Opera de artă a jurnalistului Căutiș – AICI.
Be the first to comment on "Interviul domnului Alex Căutiș cu „fantoma albă” a Jandarmeriei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.