Zece lucruri pe care trebuie să le știi despre Apa Nova acum

Share This:

Furnizorul de apă și canalizare din București, Apa Nova, trece printr-o perioadă de schimbări radicale. Compania a anunțat că are o nouă strategie de comunicare cu clienții, proiecte de îmbunătățire a serviciilor și că ar putea scoate pe piață apă îmbuteliată.

Sincer, mi-ar plăcea să văd cum vor reacționa firmele care vând apă de la robinet, la bidon, drept apă plată de la munte. Iată zece lucruri pe care ar trebui să le știi acum despre Apa Nova.

Are un nou director general

Mădălin Jorj Mihailovici, fost administrator unic cu funcție de director general adjunct, a fost numit director general al societății Apa Nova București în data de 29 octombrie 2015. El a înlocuit-o pe Lavinia Săniuță, anchetată de DNA sub control judiciar pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

De ce face DNA anchetă la Apa Nova

Procurorii DNA au descins la sediul firmei, dar și la Primăria sectorului 1, în toamna anului trecut după ce a a fost sesizată în legătură cu săvârșirea unor fapte de natură penală. Directori din cadrul Apa Nova au fost puși sub acuzare pentru spășare de bani, evaziune fiscală, cumpărare de influență și interceptări ilegale de convorbiri.

În rechizitoriul DNA Ploiești se arată că șefii societății au plătit sume mari de bani din vistieria Apa Nova unor firme controlate de oameni de afaceri apropiați lor (Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu) pentru lucrări care nu au fost efectuate în realitate.

În fapt, acești bani intrau în conturile oamenilor de afaceri menționați pentru a interveni pe lângă factorii de decizie din cadrul Primăriei sectorului 1, Primăriei Capitalei și Consiliului General în favoarea firmelor din grupul francez Veolia, cu precădere Apa Nova București.

De ce a scăzut tariful apei în București

Ancheta DNA a scos la iveală că tariful apei potabile în Capitală a fost majorat nejustificat, grație influenței exercitate de persoane din anturajul conducerii Apa Nova asupra reprezentanților Municipalității și Consiliului General. Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, apropiat de compania-mamă a Apa Nova (Veolia), a fost reținut de procurori la 24 septembrie 2015.

În prezent e cercetat sub control judiciar. Acuzațiile DNA au fost confirmate de corpul de experți internaționali ai societății de consultanță Accuracy (creată în 2004, ghici unde? – în Franța), care a solicitat Apa Nova să reducă tarifele, fiindcă sunt mai mari cu 5,56% decât ar trebui în mod normal.

Conform contractului de concesiune, încheiat în anul 2000 de Municipiul București cu grupul Veolia (pe atunci Vivendi), tariful practicat de Apa Nova București trebuie să acopere cheltuielile de operare, întreținere, reabilitare, dezvoltare și de modernizare ale sistemului de alimentare cu apă și de canalizare. Și nimic mai mult.

Acum plătești 4,50 lei/mc pentru apa potabilă (TVA 9% inclusă) și 1,10 lei/mc pentru canalizare (TVA 20% inclusă).

Apa Nova ar putea vinde apă îmbuteliată

Societatea și-ar spori considerabil veniturile dacă ar scoate pe piață apă îmbuteliată. Cred că dacă s-ar lua o astfel de decizie, Apa Nova ar crea mari probleme financiare operatorilor de ape minerale la sticlă, în primul rând datorită prețului extreme de scăzut cu care ar ieși la raft. Iată ce spun șefii companiei.

Noi vindem apă bucureștenilor. Este o variantă să se găsească în magazine. Încercăm și vom analiza acest lucru. (…) Vă dau un exemplu: un metru cub de apă în București este 4,13 lei (fără TVA – n.n.). O mie de litri de apă. Adică un litru de apă costă 0,004 lei. Un litru de apă plată la hipermarket, nu în magazin, este un leu. Practic, cu 4 bani cumpărați 10 litri de apă plată și vă garantez că apa produsă de Apa Nova este apă potabilă 110%, fără falsă modestie”, a spus Mădălin Mihailovici într-o conferință de presă.

De ce plătim apa de ploaie

În facturile de apă se regăsește o taxă pe apa pluvială. De fapt, nu plătim apa de ploaie care cade din cer, ci suntem taxați în plus pentru lucrările suplimentare pe care angajații Apa Nova le fac pentru curățarea canalelor colectoare. Noul director al Apa Nova ne explică:

Nu taxăm apa de ploaie. Sistemul de canalizare e proiectat să transporte atât apele pluviale, cât și cele menajere. Aceste costuri sunt necesare pentru a putea menține colectoarele de apă la parametri, ca să poată transporta debitele uriașe de apă”.

De ce se oprește apa în tot blocul din cauza unor consumatori rău-platnici

Dintr-un motiv foarte simplu. În blocurile cu o singură scară apa se închide dacă asociația de proprietari rămâne în urmă cu plata facturii, indiferent câți locatari nu-și plătesc contribuțiile. Acest impediment poate fi evitat prin contorizare individuală, la nivel de apartament, însă acest lucru se poate realiza doar în anumite condiții.

Voi scrie un articol separat pe această temă. În blocurile cu mai multe scări, apa se întrerupe și dacă numai pe o scară sunt datorinici. Acest lucru se întâmplă fiindcă blocul are un singur branșament de apă. Soluția este ca asociațiile de proprietari să-și pună branșament de apă la fiecare scară.

De ce nu se pune branșament la fiecare scară

Asociațiile de proprietari nu s-au opus niciodată acestei idei, însă sunt reticente fiindcă lucrările trebuie executate pe cheltuiala proprietarilor. Apa Nova București face astfel de racoduri, însă nu gratuit, ci pe banii locatarilor, căci consideră că e o lucrare pe domeniu privat.

Branșarea unei scări de bloc la rețeaua de apă costă câteva mii de lei (de la 4.000 la 10.000 de lei, nu e un preț fix), costuri la care se adaugă cheltuielile cu eliberarea avizului de amplasare (60 de lei) și de proiectare (274,61 de lei).

De ce când plouă torențial se inundă subsolul blocului

Ar putea fi vorba de o rețea de canalizare subdimensionată sau de existența unor pierderi de apă din rețea.

De ce curge apă murdară la robinet

Rețelele interioare ale blocurilor sunt, în cea mai mare parte, metalice. Procesul de oxidare a țevilor este foarte rapid. Apa Nova pregătește un proiect-pilot care vizeză înlocuirea tuturor conductelor din subsolul blocurilor și din apartamente.

Vor fi selectate câteva blocuri, în care se vor executa lucrări de înlocuire a țevilor. Cheltuielile vor fi suportate de Apa Nova în proporție de 85% și de locatari în proporție de 15%. Cine se bagă?

Câți bani câștigă Apa Nova într-un an

Conform datelor existente pe site-ul Ministerului Finanțelor, Apa Nova a înregistrat în 2014 (cele mai recente date disponibile) o cifră de afaceri de 748,6 milioane de lei și un profit net de 140,85 de milioane de lei. Marja netă de profit se ridică, astfel, la 18,8%. Asta s-ar traduce că Apa Nova a fost în 2014 o firmă extrem de profitabilă. Dar și mai interesant e că în acel an societatea a raportat pierderi de 0 (zero) lei.

Citește și:

Șefii Apa Nova: „S-a terminat cu hoția”

Be the first to comment on "Zece lucruri pe care trebuie să le știi despre Apa Nova acum"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.