10 idei smart care te vor ajuta să câștigi bani făcând economie la energie

Credit foto: Shutterstock

Share This:

Dacă ai trăit în comunism, probabil știi ce înseamnă o viață de privațiuni. Căldură cu porția, pene dese de curent, frigider gol, alimente pe sponci, economie la energie. Poate tocmai de aceea acum cheltuiești bani pe lucruri pe care nu le-ai avut în trecut. Dacă ești tânăr și ai doar mărturii ale altora despre acea perioadă, atunci se prea poate să nu știi ce-i aia economie și lipsa lucrurilor de bază. Poate de aceea nu-ți administrezi cu înțelepciune resursele.

Dar, mai mult ca sigur, ai și tu niște visuri – poate să urmezi o facultate bună, poate să-ți iei mașină, chiar și second hand, sau un telefon mobil de generație mai nouă. Din acest motiv, poate că e momentul să înveți să faci economie la energie pentru a pune deoparte niște bani pentru visurile tale. Vei fi uimit cât de mult înseamnă să fii cumpătat zi de zi.

Un lucru e cert: tinerii nu sunt atât de sensibili pe cât par la problemele reale ale planetei. Văd asta în fiecare zi la mine în bloc. Un imobil cu 11 etaje, locuit în proporție covârșitoare de tineri până în 40 de ani, care generează o cantitate incredibilă de deșeuri reutilizabile, însă care ajung mereu în același tomberon cu cojile de cartofi.

Atât valorează pentru vecinii mei ziua de mâine. Dacă obiectivul tău imediat nu este să protejezi mediul în care te dezvolți, nu-i bai. Ne ocupăm noi restul de soarta lui. Tu gândește-te la tine și la buzunarul tău! Iată zece idei inteligente care te vor ajuta să economisești bani, doar schimbându-ți comportamentul de consum!

Scoate aparatele din priză!

Nu lăsa aparatele electronice în priză când ești plecat de acasă! Poate părea o idioțenie, dar nu e așa. Aparatele tale electronice și electrocasnice consumă energie electrică și când sunt închise, iar acest lucru nu-l spun eu, ci specialiștii Agenției Internaționale pentru Energie. Televizorul tău poate consuma până la 48-50 kWh de curent electric pe an (50 de lei pierdere) dacă stă degeaba în priză.

Însă, pe primul loc în categoria „paraziților energetici” este boilerul, care consumă cam 145 kWh pe an atunci când nu e folosit. În termeni financiari, acestă pierdere e de circa 101 lei. Puțin? Ok, dar cumulează toată risipa pe care o fac gadgeturile tale lăsate în priză și n-o să ți se mai pară la fel!

Dispozitivele lăsate în priză consumă curent

Becuri LED, pentru economie la energie

Folosește becuri LED! Știu, probabil ți s-a spus că becurile economice sunt cele mai bune, dar tehnologia nu bate pasul pe loc, iar la ora actuală cele mai bune sunt becurile LED. Cu ajutorul lor poți să faci o considerabilă economie la energie, care se va vedea în factură. Sigur, becurile LED sunt mai scumpe decât cele economice, însă au o durată de viață de până la 2-3 ani. Așa că nu le vei schimba prea des.

Cum speli corect rufele

Spală rufe la temperaturi scăzute! Da, folosind opțiunea de spălare la 30 de grade a mașinii de spălat poți face o economie la curent de circa 75 de lei pe an. Ciclurile de spălare la temperaturi ridicate sunt utile doar pentru rufe foarte murdare. Eu apelez și la alt truc. Când spăl rufe (da, spăl rufe, ce mare deranj!?), niciodată nu las mașina să efectueze tot ciclul de spălare. De obicei acesta durează cam 60 de minute, cu tot cu clătire, însă rufele mele se mulțumesc și cu 30 de minute.

Cuptorul cu microunde te ajută să faci economie la energie

Dacă ai cuptor cu microunde și nu ești împotriva lui, atunci te sfătuiesc să-l folosești mai des! E demonstrat déjà că acest dispozitiv al epocii moderne este mai eficient decât plita electrică pentru încălzirea ori prepararea mâncării. Folosind cuptorul cu microunde poți economisi circa 160 de lei pe an. Informația se găsește într-un ghid lansat de Comisia Europeană, care tocmai a demarat în România o campanie de informare și de conștientizare a necesității reducerii risipei energetice.

O caravană a pornit la drum la 25 aprilie și a poposit în București, în curtea București Mall. Până la 1 mai, bucureștenii pot afla informații prețioase despre eficiența energetică de la punctul de informare amenajat aici. Între 3 și 6 mai caravana va ajunge la Mioveni, iar între 9 și 13 mai se va opri la Craiova. Sfaturi prețioase despre cum poți economisi orice fel de resursă găsești AICI.

Caravana se află la București până la 1 mai

Electrocasnice prietenoase cu mediul

Cumpără aparatură electrocasnică din clasele A+, A++ și A+++! Știu că te va costa mai mult, dar rezultatele se văd în timp prin consumul scăzut de energie electrică necesară funcționării (cu până la 60% mai mic). Pentru a-ți verifica în timp real consumul de curent din casă, dar și pentru a-l controla, îți recomand să întrebi electricianul dacă prizele inteligente sunt o soluție pentru tine.

Ponturi pentru economie la energie

  • Temperatura optimă în interiorul frigiderului este 4 grade Celsius. Se poate și 5 grade. În congelator nu are rost să ai mai mult de minus 18 grade. Dacă temperatura e prea scăzută, plătești prea mult.
  • Ventilatoarele consumă mai puțină energie electrică decât aparatele de aer condiționat. Dacă, totuși, nu vrei să renunți la ele, atunci încearcă să le reduci timpul de funcționare! O soluție ar fi să ții ferestrele închise și storurile coborâte în zilele călduroase. Astfel vei păstra răcoarea în casa ta.
  • Nu așeza frigiderul sau congelatorul în apropierea boilerului sau lângă altă sursă de căldură! În caz contrar, vei constata că aparatele de răcit vor consuma mai mult decât e normal. De asemenea, când pui în funcțiune un frigider nou lasă cel puțin 10 cm de spațiu gol între aparat și perete!
  • Uite încă una tare! Șterge frecvent praful de pe frigider și nu lăsa ca acesta să se depună pe bobinele aparatului de răcit! Dacă sunt încărcate de praf, acestea consumă cu 30% mai multă energie electrică.
  • Stinge luminile în camerele în care nu stai efectiv! Poți economisi câteva sute de lei pe an cu acest comportament și, pe deasupra, contribui la reducerea emisiilor distructive de dioxid de carbon.

***

Te provoc la un experiment! Nu va fi ușor să-l treci, dacă nu ești obișnuit să faci economie la energie. Încearcă să ții cont de aceste sfaturi, precum și cele pe care le-ai aflat din campania Comisiei Europene, timp de o lună! Urmărește factura de curent și vezi ce rezultate ai obținut! Banii pe care îi câștigi în fiecare lună stopând risipa de resurse și energie te pot ajuta să-ți împlineșt un vis. Oricât de mic ar fi.

Citește și: 

12 soluții de depozitat lucruri ca să te poți bucura de spațiu în casă

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.