13 lucruri pe care le-am învățat după protestele împotriva OUG 13

Credit foto: Bogdan Grigore

Share This:

Nu obișnuiesc să ies în stradă când nu-mi convine ceva. Am alte forme de protest, iar cea mai la îndemână pentru mine e scrisul. De data aceasta am coborât și în stradă. Pentru a bloca o ordonanță injustă, dar și pentru a înțelege ce-i mână în luptă pe tinerii din generația mea. Am înțeles mai multe lucruri după aceste șase zile de proteste împotriva OUG 13.

Multe nu sunt în asentimentul prietenilor mei. Nu susțin cu fermitate că am dreptate, ci doar că am dreptul, mai presus de orice, să mă îndoiesc. Să mă îndoiesc că ceea ce ni se întâmplă acum este o victorie a dreptății și o înfrângere a corupților. Iată ce am înțeles eu după protestele pentru abrogarea ordonanței.

Tinerii țării urăsc visceral PSD

Orice program de guvernare ar coace miniștrii PSD, tot ar fi de cacao pentru mulți dintre tinerii acestei țări. Asta pentru că, întâi de toate, tinerii nu citesc programe de guvernare, ci se mulțumesc cu ce aud de la alții. PSD are încă o imagine de partid comunist și de leagăn al corupților. Sociologul Alfred Bulai ne explică.

„Acum, împotriva PSD este un vot negativ istoric. Bucureștiul este leagănul acestui vot anti PSD, poate și Timișoara. De aceea, este un miracol că doamna Firea a ajuns primar general. Aici vorbim de un vot reactiv împotriva unui partid care, în anii 90, era un mamut. În conștiința multora este imaginea FSN-ului, pe atunci considerat un continuator al comuniștilor. Mai târziu, prin Corneliu Vadim Tudor, a primit și titulatura de partid al corupților. PSD nu a reușit niciodată să scape de această etichetă, care nu s-a lipit la fel de bine de alte partide”, spune sociologul.

Credit foto: Flavius Neamciuc

Promovarea OUG 13, noaptea târziu și fără consultarea Parlamentului și a societății civile, întărește suspiciunea că acest partid acționează în scopul protejării corupților.

A doua explicație pentru care un tânăr n-ar susține niciodată un partid precum PSD e că programele sale sunt în contradicție totală cu nevoile persoanelor active. Stânga va fi mereu o doctrină păguboasă, care încurajează trândăvia și asistența socială și care sufocă mediul de afaceri cu taxe și impozite.

În viziunea unui tânăr cu o cultură politică minimă, un guvern ar trebui să încurajeze și să suțină inițiativa privată, căci de acolo poate plăti și pensii și salarii în sistemul public. Un guvern responsabil ar trebui să se bucure când cei care produc prosperă ori se îmbogățesc, fiindcă astfel contribuțiile la stat cresc.

Câteva sute de mii de protestatari pot răsturna un guvern legitim

Avem un precedent, vă amintiți sigur. În 4 noiembrie 2015, Guvernul Ponta „abdică” la presiunea străzii. Protestele au început după tragedia din clubul Colectiv, apoi strada a găsit vinovatul – guvernul, care a fost forțat să demisioneze.

Sigur, nemulțumirile de atunci erau îndreptate împotriva întregii clase politice și împotriva întregului sistem care, putred fiind, nu și-a făcut treaba pentru a preîntâmpina un eveniment de un tragism rar. Totuși, Guvernul Ponta 2, instalat la 21 decembrie 2012, era unul legitim, ca urmare a votului masiv acordat USL la alegerile parlamentare din acel an.

România e mai scindată decât ți-ai fi imaginat

Mișcările de protest împotriva OUG 13 ne-au arătat cum se împarte România în două. Ceea ce-i divide pe români e ura și convingerea că tabăra adversă e mai rea decât cea din care fac ei parte. Susținătorii Guvernului Grindeanu au organizat o contramanifestație, pentru a le arăta contestatarilor cât de mult greșesc. Avem de-a face cu un mare conflict de opinii, între clase sociale diferite. Tinerii, care au ieșit în stradă pentru a sancționa un derapaj al guvernului versus electoratul PSD-ALDE, preponderent vârstnic, care așteaptă primele măsuri ale programului de guvernare pentru a trăi mai bine.

Acest conflict de opinii a dinamitat, însă, relații cândva bine sudate între prieteni, colegi de muncă, ba chiar și între membrii aceleiași familii. Acum se vorbește de „hoții tăi”, care sunt mai corupți decât „hoții mei”. Partidele politice și politicienii care le populează sunt responsabile de această rupere a societății românești, de plantare a seminței urii în sânul familiilor de români.

Lupta anticorupție e o capcană periculoasă

De dimineața și până seara se bate monedă pe această temă, primită de România de la Bruxelles. DNA a devenit o instituție idolatrizată inclusiv de tinerii din stradă, pe motiv că-i demască pe corupți și îi trimite acolo unde le este locul. Până nu demult, mulți se temeau că România va ajunge stat polițienesc. Acum că a ajuns, e de aplaudat.

Impresia mea e că lupta anticorupție e o armă folosită atunci când cineva trebuie să iasă din peisajul politic. Iată: Ludovic Orban, care își anunțase candidatura la Primăria Capitalei pentru alegerile din 2016, a fost scos din viața publică după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru corupție. Pe 31 ianuarie 2017, Instanța Supremă l-a achitat pe Orban, fiindcă n-a considerat că acuzațiile DNA sunt fondate.

Între timp, Orban s-a ratat politic, pe altarul luptei anticorupție. Nu știu dacă e nevinovat, dar cea mai înaltă instanță din România susține că da. Ați mai auzit ceva de Elena Udrea? De Adriean Videanu? De surorile Băsescu? Nu. Vi-i iau fluturat prin fața ochilor, i-au expus public ca mafioți (or fi, nu știu) și atât. Vi se par normale condamnările în dosarul Microsoft? Atâta închisoare primești pentru găinării.

Ambele tabere au manipulat grosolan

Atât Guvernul Grindeanu, cât și Președinția și instituțiile care o susțin, au transmis în spațiul public mesaje de natură să-i inducă în eroare pe cei care le urmăreau mișcările. Executivul a catalogat manifestația din stradă drept lovitură de stat, dată de susținătorii președintelui Iohannis.

În opinia guvernanților, ceea ce se întâmpla sub ochii lor era un soi de dictatură a democrației, adică o subminare a autorității statului din partea unor oameni liberi. Apoi, au dat-o pe aia că cei mai mulți dintre cei din piață sunt angajați din multinaționale, trimiși la protest de șefii lor să le apere interesele.

În programul său de guvernare, PSD a prevăzut măsuri de natură să-i nemulțumească pe managerii corporațiilor. Una, însă, mi se pare de bun simț: multinaționalele să plătească impozit în țara în care realizează profitul, adică în România. Un proiect similar înaintase și PNL anul trecut, însă nu știu care dintre cele două părți a fost prima. Cert este că acest proiect nu e de fabricație românească, ci este o cerință europeană, care se regăsește într-o directivă UE.

Credit foto: Cristian Vasile

În partea cealaltă, președintele și opoziția au acreditat ideea că guvernul trebuie să demisioneze ca urmare a gestului nesăbuit de nesocotire a voinței publice.

Televiziunile de știri au jucat un rol cheie în răspândirea acestor mesaje manipulatoare. Toate cele trei mari posturi tv au demonstrat că sunt partizane, că nu reprezintă interesele celor mulți, ci că sunt la discreția celor două tabere. Mulți dintre cei care au ieșit în stradă au preluat aceste mesaje de-a gata, nemestecate, și le-au transmis mai departe în piață.

Miniștrii PSD-ALDE au dat cu bâta-n baltă

Dacă derulezi puțin înapoi tot nu vei găsi explicații logice pentru graba cu care miniștrii coaliției PSD-ALDE au adoptat OUG 13. După părerea mea, dacă chiar urmăreau să-și favorizeze penalii, ar fi trebuit să treacă această ordonanță de urgență la vară, când tinerii sunt plecați în vacanță. Cu siguranță și-au ales prost momentul.

Președintele a pozat în singurul apărător al dreptății în această țară

Chiar dacă și-a depășit atribuțiile, încălcând Constituția, Klaus Iohannis a jucat singura carte posibilă pentru răsturnarea ordinii actuale. El n-a fost portavocea poporului, ci s-a transformat în purtătorul de mesaj al electoratului care l-a adus la Cotroceni. Ceea ce face ca demersul său să fie unul nelegitim și exclusiv politicianist.

Miniștrii lui Grindeanu sunt niște papă-lapte

Oamenii ăștia au zis că vor să guverneze. În decurs de doar o lună au dovedit că sunt incapabili și că răspund comenzilor venite de la vârful PSD. Liderii adevărați preiau puterea la fel cum cavalerii din vechime se urcă pe caii lor nărăvași.

Sorin Grindeanu nu va fi niciodată ceea ce este Viktor Orban

Adică un bărbat adevărat. Acel om de stat cu personalitate și caracter, dispus să se lupte și cu multinaționalele și cu băncile străine în interesul meu ca cetățean. Or, Grindeanu a demonstrat până acum că e doar o marionetă a „șefului suprem”, poate un om de caracter, dar total lipsit de personalitate. Pentru numele lui Dumnezeu, tipul ăsta nici să răspundă la întrebările adresate lui nu putea de Dragnea!

România nu e o țară suverană

Că suntem un stat mic (ca putere economică, nu ca întindere), așezat la granița Uniunii Europene, care a fost luat de guler și introdus în NATO și UE, știm deja. Mai știm că americanii sunt „partenerii noștri strategici” și că, de când e Iohannis, avem o relație beton cu Germania. În realitate, România nu va fi niciodată pe picior de egalitate cu astfel de state, care domină lumea economic și militar, ci va avea mereu statut de executant.

În aceste zile de agitație politică pe plan intern, influența din afara granițelor țării este copleșitoare. România nu e tratată precum o țară suverană, ci ca una care răspunde la indicații din afara ei. SUA ne arată direcția pe care trebuie să mergem, iar noi nu putem face altceva decât să o urmăm. Orice ai vrea să crezi despre țara ta. Punct.

Credit foto: striblea.ro

Tinerii au înțeles ce se întâmplă când se pișă pe el de vot

Nu s-au dus la urne de lene, de ignoranță sau că n-au avut cu cine să voteze. Orice explicație ar fi găsit atunci, acum își dau seama că n-avea acoperire. Unii dintre ei, studenții, primiseră de la fostul guvern călătorii gratuite cu trenul spre localitățile de domiciliu, pentru a-și exprima opțiunea politică. Ce să vezi?

Prea puțini au profitat de mocăciune, iar dintre aceia cine știe câți s-or fi dus la vot. Acum, studenții din Cluj-Napoca au profitat de gratuitatea acordată de guvernul pe care-l hulesc pentru a veni la București să „reziste” împreună cu confrații. Ciudat popor!

Liviu Dragnea e de o aroganță și o parșivenie fără margini

Dacă-l mai văd pe acest om la televizor mă va apuca subit un dor de ducă.

Și totuși…

… tema demiterii guvernului este greșită

Am fost în Piața Victoriei și am văzut că mesajul s-a transformat, ușor, ușor. De la „Abrogați OUG 13”, la „Jos Guvernul” sau „Abrogați și plecați”. Nu susțin varianta căderii guvernului, întrucât această manevră ar aduce mai multă instabilitate politică în țară.

O remaniere a Guvernului Grindeanu nu va fi acceptată de stradă, iar o „concediere” a sa nu ar fi justă. Vorbim de un guvern legitim, rezultat în urma unei majorități parlamentare, stabilită după votul din 11 decembrie. O nesocotire a votului din decembrie 2016 ar fi o încălcare a valorilor democratice însele.

Varianta alegerilor anticipate e de speriat pentru România, țară care nu are încă buget pe 2017 aprobat. Opoziția, moartă și îngropată după alegerile din 11 decembrie, ar cunoaște un reviriment neașteptat, și acest lucru nu i se datorează decât președintelui. Și poate celor câteva sute de mii de români ieșiți în stradă, care și-au dat seama brusc că votul nu mai e o bagatelă, mai ales când e în joc viitorul lor.

Citește despre OUG 13:

Fețe în mulțime. Despre amnistie și grațiere și niște proteste de stradă

Greva cetățenilor. Cine le cere românilor să întrerupă lucrul până la abrogarea OUG 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.