1.300 cm pătrați de verdeață la un elev. La școală mai avem nevoie și de iarbă

Share This:

1.300 centimetri pătrați (sau 0,13 metri pătrați, cum vă place) de spațiu verde îi revine unui elev dintr-o școală din București. Mai precis, Școala Gimnazială 109 „Șerban Vodă”, unde am fost recent cu ceva gânduri de bine. La școală mai avem nevoie și de iarbă. Atât de mult, încât ar trebui să spargem naibii betoanele, cu care ne-am pavat cărările până în bănci. Dar nu putem, deoarece mingea de baschet nu sare în iarbă. Instituțiile de învățământ din București stau atât de prost în ceea ce privește spațiile verzi amenajate în perimetrul lor încât te întrebi dacă nu cumva toate lecțiile de educație eco-civică și protecția mediului, predate în școli, sunt o glumă proastă.

Elevii Școlii Gimnaziale 109 „Șerban Vodă” sunt poate cei mai văduviți de verdeață din tot Bucureștiul. Spațiul lor verde se rezumă la o fâșie de 50 de metri lungime și un metru lățime, amenajată chiar de reprezentanții școlii lângă gardul care împrejumuiește curtea. În acel spațiu minuscul sunt câteva smocuri de iarbă și flori plantate de dascăli și elevi. O parcelă de dimensiuni ceva mai mici (circa 40 mp) se găsește și pe o laterală a școlii, ceea ce face ca suprafața de verdeață aferentă unui singur elev să nu ajungă nici măcar la un metru pătrat. La Școala 109 învață, în prezent, 660 de elevi. În fiecare zi ei văd același peisaj dezolant, al betonului care le-a „răpit” locul de joacă.

Școala Gimnazială 109. Acesta este spațiul verde pe care îl au 660 de elevi de la o școală din București

Mai avem nevoie și de iarbă. Nici la Școala Gimnazială 96 situația nu e roză, însă cei 637 de elevi au la dispoziție circa 500 de metri pătrați de verdeață. Asta înseamnă circa 7.800 de centimetri pătrați pentru fiecare copil care învață aici. Recent, atât ei, cât și elevii de la „109”, au participat la un concurs de proiecte, unde premiul cel mare a fost o grădină de flori amenajată în curtea școlii. Elevii din clasele IV-VII au avut de realizat desene, schițe, picturi sau colaje în care să readucă la viață un spațiu din curtea școlii lăsat în paragină. Concursul de desene, organizat de centrul comercial Sun Plaza în școlile din Sectorul 4, a fost câștigat de patru eleve de clasa a V-a de la Școala Gimnazială 190.

Copiii au participat la lucrările de amenajare a grădinii

Lucrarea lor a fost selectată din peste 100 și premiată cu o grădină de 150 de metri pătrați. Rar am văzut o bucurie mai mare și mai sinceră la niște copii de gimnaziu, ca aceea pe care au manifestat-o acești puști când au fost lăsați să participe la plantarea florilor.

Nevoia de a trăi într-un mediu plăcut ne-a determinat să participăm la acest concurs. Elevii noștri și-au pregătit lucrările cu mult suflet și entuziasm, s-au informat continuu, au venit cu idei bune și au redat exact așa cum și-au dorit să arate o grădină amenajată în curtea școlii. Bucuria lor a fost și mai mare când au participat la plantarea propriu-zisă. Entuziasmul lor și responsabilitatea pe care și-au asumat-o, de a îngriji grădina, reprezintă cele mai mari realizări ale acestui proiect”, a declarat Gabriela Diana Niculescu, director al Școlii 190 din București.

Acum, că s-au ales cu acest dar, copiii nu mai au decât o îndatorire: aceea de a avea grijă de grădina lor. Alți elevi, de la alte școli, și-ar dori și ei o astfel de oază de verdeață în curtea școlii. Cine știe? La anul, poate, va veni rândul lor să se bucure. Mai avem nevoie și de iarbă.

Citește și:

De ce copiază România modelul danez de educație timpurie

Chiar vrei facultate? Uite zece joburi bine plătite unde nu ai nevoie de studii superioare!



Be the first to comment on "1.300 cm pătrați de verdeață la un elev. La școală mai avem nevoie și de iarbă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.