Vă mai amintiți reclama aia, parcă la Pepsi: Is too good to be light? Așa sună și campania pe care ministrul interimar al mediului, Costel Alexe, spune că o va demara în acest an. „Vom planta de la ZERO 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate și vom completa 7.000 de păduri tinere”, spune ministrul despre marea împădurire națională.
Alexe a prezentat joi, în conferință de presă, planul celei mai mari campanii de împădurire din România din ultimul deceniu. Românii plantează: O pădure cât o țară! este numele campaniei care va mobiliza mii de oameni în toată țara. Ca pe vremea lui nea Nicu, dar acum e pentru o cauză nobilă.
Peste 50 de milioane de puieți din pepinierele Regiei Naționale a Pădurilor și ale ocoalelor silvice private sunt pregătiți pentru plantare.
„Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieți plantați în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieți pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Marea plantare națională – 21 martie 2020
Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor
Unde vor fi plantați copacii
Cele 13.000 de locuri unde vor fi efectuate plantări se află în toate județele țării. Cel mai mare număr de puieți va ajunge în județele Maramureș, Cluj, Suceava, Brașov, Sibiu, Harghita, Bistrița-Năsăud, Argeș și Vâlcea. În aceste zone, intens exploatate forestier, vor fi plantați între un milion și 6,6 milioane de puieți.
Cele mai multe păduri plantate de la zero, spune ministrul Alexe, vor fi în județele Suceava (360), Maramureș (140) și Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde și începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar și la perdeaua de protecție a autostrăzii A2 din județul Constanța (24 ha).
Mai mult, oficialii ministerului spun că au demarat procedurile pentru identificarea de terenuri degradate, care pot fi împădurite.
„Cei 50 de milioane de puieți vor fi completați de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din țară ne vor sprijini să avem această evidență care îi lipsește acum României”, a mai spus ministrul mediului, Costel ALEXE.
Cine va participa la Marea împădurire națională
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor caută să atragă în acest proiect toate organizațiile neguvernamentale interesate, agenți economici, autorități publice locale și naționale, școli și voluntari care doresc să fie parte activă în acest demers.
„În cele mai multe șantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat și private alături de operatori specializați. În total vorbim de mii de oameni implicați. Vrem să-i avem pe români alături de noi. Pe cât mai mulți! Pentru ei am numit campania: Românii plantează: O pădure cât o țară! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează”, a subliniat Costel Alexe.
Credit foto: Luca Bravo/UNSPLASH
Be the first to comment on "2.500 de păduri noi în România? Când începe marea împădurire națională"