Atlanticul într-o barcă cu vâsle. 23 de românce vor să traverseze oceanul

Share This:

Au cojones! Nu mai puțin de 23 de femei din România s-au înscris la preselecția care le poate duce la cea mai dură competiție de canotaj din lume, Talisker Whisky Atlantic Challenge. Aceasta presupune parcurgerea a 5.000 km pe Atlantic, doar într-o barcă cu vâsle.

Teoretic, toate au șansa să ajungă acolo, practic doar una va trece testul final. Însă, pentru a-și asigura participarea la cursă, femeia fantastică din Româia trebuie să dea de pământ cu 207 bărbați români. Și ei s-au înscris în competiție pentru a ocupa ultimul loc disponibil în barcă. Cel care va trece toate probele de foc din următoarele 18 luni va fi acceptat în echipajul românesc de patru vâslași care va încerca să cucerească Insulele Caraibe.

Echipa are acum trei membri. Andrei Roșu (39 de ani) – maratonist, primul român care a traversat înot canalul Mânecii și deținător al locului 3 în tandem la maratonul Polului Nord. Vasile Oșean (37 de ani) – doctor în medicină sportivă. Emil Curteanu (50 de ani) – fost canotor.

Nu căutăm un super erou, ci un Om, cu O mare, motivat cum se cuvine pentru o astfel de cursă. Asta înseamnă că dacă te afli în mijlocul unei furtuni, trebuie să realizezi că nu ai unde să te duci. Ne trebuie un om responsabil, care să se antreneze cot la cot cu noi pentru această încercare”, spune Andrei Roșu.

cei trei...
De la stânga la dreapta, Andrei Roșu, Emil Curteanu și Vasile Oșean

Trei plus una într-o barcă cu vâsle

Cei trei nu au restricționat înscrierea femeilor în competiție, atâta vreme cât pot face antrenamente cot la cot cu ei. Însă, dacă preselecția va fi câștigată de o femeie, aceasta trebuie să se împace cu gândul că va împărți aceeași barcă cu trei bărbați vreme de cel puțin 60 de zile. Atât estimează românii că va dura expediția lor, din Insulele Canare până în Antigua (Caraibe), într-o barcă cu vâsle.

Cei patru nu vor avea nici un fel de intimitate pe barcă. Acolo vor dormi, vor mânca, se vor odihni și-și vor face nevoile vreme de două luni.

Prima selecție de candidați se va finaliza pe data de 8 iulie, urmând ca luni, 11 iulie, să-i facem cunoscuți pe cei zece semifinaliști. Va urma o perioadă de teste și provocări, până la începutul lunii august. Din 15 august îi vom avea pe cei trei finaliști, care ni se vor alătura în antrenamentele pentru pregătirea cursei. Doar unul dintre aceștia va participa alături de noi la cursa Atlantic Challenge, ce va începe pe 12 decembrie 2017”, ne-a declarat Diana Minea, responsabil de comunicare al echipei românești.

Antrenament în Marea Neagră

Cel de-al patrulea membru al echipajului va fi ales doar cu câteva zile înainte de cursă. Motivul: echipa vrea să fie sigură că este în formație completă în ziua plecării. Sesiunile de antrenamente istovitoare vor culmina cu un test suprem pe Marea Neagră. Concurenții își vor încredința viața capriciilor mării, vâslind fără întrerupere mai multe zile (în schimburi). Ei vor căuta să dea piept cu o furtună pe mare, pentru a-și testa limitele pe „pământ” românesc. În Atlantic îi așteaptă, cu siguranță, încercări mult mai mari.

Peste 230 de oameni s-au înscris, din care 10% sunt femei. A fost imposibil să anticipăm un număr atât de mare. Estimările noastre cele mai optimiste se situau pe la 50-100 de persoane înscrise, având în vedere dificultatea acestei provocări. Dar, ne bucură numărul mare de români curajosi și dornici să-și exploreze limitele. Plaja de înscrieri e foarte largă, de la studenți, foști sportivi de performanță, freelanceri sau antreprenori, la artiști, marinari, corporatiști sau pensionari”, a conchis Diana Minea.

Ce este Talisker Whisky Atlantic Challenge?

Competiția la care și-au anunțat participarea cei trei români are loc din anul 1997, de obicei o dată la doi ani. Din 2016, cursa se va ține anual. An de an participă cel mult 30 de echipe, formate din 1 până la 4 persoane. Ele se întrec pe o distanță de 5.000 km, traversând Atlanticul într-o barcă cu vâsle.

Nu contează ora la care pornesc în aventură (Insulele Canare), ci cât de repede ajung la destinație (Antigua, Caraibe). De regulă, un echipaj format din patru persoane nu are nevoie de mai mult de 60 de zile pentru a parcurge distanța dintre cele două puncte. Recordul e deținut de o echipă britanică. Aceasta a reușit să îmblânzească și să străbată Atlanticul în 37 de zile, doar într-o barcă cu vâsle. Vezi mai jos un promo!

Cei care au terminat cursa până acum au povestit că le-a schimbat complet viața. Pe lângă încercările disperate de a stăpâni natura, concurenții trebuie să se lupte cu propriii demoni, cu ei înșiși. Acolo, în mijlocul Atlanticului, nu poți să renunți la cursă. Mort, copt, trebuie să ajungi la țărm. Nimeni nu te poate ajuta, în afară de colegii din acea barcă cu vâsle. Componenții unei echipe vâslesc pe rând, de regulă câte două ore. În acest timp, ceilalți se odihnesc.

Ce poți lua într-o barcă cu vâsle, în mijlocul Atlanticului

Proviziile pe care concurenții și-i le iau în barcă sunt cântărite la milligram. Din rațiuni de spațiu, porțiile de mâncare trebuie să fie destul de mici pentru a nu supraîncărca barca. Însă suficient de sățioase din punct de vedere nutrițional pentru a le potoli foamea. Fiecare porție este ambalată individual, în țiplă, pentru a împiedica aerul sau apa să compromită mâncarea.

Conform calculelor, cei trei români vor avea nevoie de circa 10.000-12.000 de kCalorii pe zi, pentru a putea face față efortului. Competitorii din anii anteriori, care au mers pe recomandarea minimă de 8.000 kCal/zi, au ajuns la destinație mai slabi cu 10-15 kg.

Vasile Oșean ne arată locul în care se va adăposti în caz de furtună. Tot aici se va odihni după vâslit
Vasile Oșean ne arată locul în care se va adăposti în caz de furtună. Tot aici se va odihni după vâslit

De ce vor românii să cucerească Atlanticul?

Componenții echipajului românesc Atlantic4 vor să participe la această cursă în scop caritabil. Cei trei membri ai „haitei” sunt gata să facă ceva atât de nebunesc pentru ca românii să doneze bani pentru un proiect de suflet al fundației „Hospice Casa Speranței”. Organizația a demarat în această vară lucrările de realizare a unui campus socio-medical la Adunații Copăceni, județul Giurgiu.

Centrul social de la Adunații Copăceni, destinat copiilor grav bolnavi, nu poate fi construit fără donații
Centrul social de la Adunații Copăceni, destinat copiilor grav bolnavi, nu poate fi construit fără donații

Așezământul e destinat cazării și tratării copiilor diagnosticați cu boli rare sau limitatoare de viață. Construcția nu va fi ridicată de la zero, ci va fi realizată prin renovarea, extinderea și dotarea unei clădiri deja existente. Proiectul valorează 1,5 milioane de dolari, din care 500.000 de dolari s-au strâns deja. Restul banilor sunt așteptați din donații pe site-ul hospice.ro.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.