45 de lucruri pe care să le faci în acest an, din ianuarie până în decembrie

Credit foto: Dorin Constanda

Share This:

Dacă ai început anul 2016 cu dreptul, mă bucur pentru tine. Însă, dacă acuzi stări de moleșeală, oboseală ori depresive e bine să știi că ele nu sunt neobișnuite, ci fac parte din tiparul debutului de an. Prima lună din an este cel mai greu de surmontat, căci vine după o săptămână intensă de sarcini obositoare la muncă, goană după cadouri și mese îmbelșugate de sărbători.

La unii oameni, „chinul” petrecerilor de Crăciun și Revelion se adaugă unui alt tip de afecțiune tipică sezonului rece: tulburarea afectivă sezonieră. Ea se manifestă prin epuizare fizică și psihică, lipsă de interes față de oameni și activități mărunte și stări depresive.

De cele mai multe ori, această tulburare trece cu expuneri îndelungate la lumina zilei, medicamente antidepresive sau consiliere psihologică. Eu îți sugerez să faci sport, să te înconjori de oameni dragi și să-ți faci planuri de viitor, pe care să le scrii pe hârtie.

Iată ce alte lucruri îți recomand să faci în acest an pentru a te simți cu adevărat important, iubit și bine dispus din ianuarie până în decembrie!

***

IANUARIE

Fă-ți un plan pe 6 sau 12 luni! Stabilește obiectivele pe care vrei să le realizezi în 2016, cum ar fi un salariu mai mare, un job mai bun, o mașină nouă. Atenție! Nu-ți propune ceea ce nu poți înfăptui, ci țeluri ușor de atins. De exemplu, oricât de mult ți-ai dori să ajungi președintele țării, n-ai nicio șansă în țara asta. Pariezi?

Drămuiește-ți banii! Cu toții avem găuri în buzunar după sărbători, așa că în această lună ai grijă să-ți limitezi cheltuielile la strictul necesar. Chiar, ai calculat cât te-au costat sărbătorile în acest an? Spune-ne și nouă!

Du-te la sală să dai jos grăsimile! Ca să nu dai nicio șansă grăsimilor să se depună „prin părțile esențiale” e bine să începi un program de alergare sau de fitness la o sală de sport din apropierea casei tale. S-ar putea să-ți placă, astfel încât această activitate ar putea deveni o obișnuință.

Și dacă te sperie tarifele sălilor de sport, află că unele au acces gratuit. De exemplu, există săli de fitness unde poți face sport cât poftești, însă în schimbul acestei facilități ești invitat să te implici în proiecte de responsabilitate socială. Ce zici, te bagi?

Depune declarația de venit estimat! Formularul 220 se completează şi se depune la ANAF de persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (închirieri), cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură.

Formularul se utilizează pentru declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere, pentru exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum şi pentru recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii.

Declarația se poate depune și online, prin utilizarea serviciului de depunere a declaraţiilor existent pe portalul e-guvernare.ro. Termen: vineri, 15 ianuarie.

Nu uita de RCA și rovinietă! Tarifele asigurărilor RCA sunt mai mari cu circa 15% din această lună și, chiar dacă nu-ți place, trebuie să-ți înnoiești polița (dacă valabilitatea ei a expirat).

La început de an este bine să te asiguri că nu vei circula pe șoselele patriei fără a avea taxa de drum achitată, așa că achiziționează o rovinietă valabilă tot anul. Valoarea taxei de drum pentru un an la un autoturism este de 28 de euro (126 de lei).

Mergi cu copiii la patinoar, la schi sau la un parc de distracții! Vacanța lor se termină pe 10 ianuarie și, probabil, vor fi la fel de apatici ca și tine după Crăciun și Revelion.

Vizitează rude sau priteni cu care nu te-ai văzut de sărbători! Cu toți avem bunici, vecini, sau vechi prieteni pe care nu i-am mai văzut cu lunile sau cu anii. Acum e momentul potrivit să le arăți că îți pasă de ei.

FEBRUARIE

Verifică-ți starea de sănătate! Acum că ai scăpat de mesele încărcate de sărbători, dar și de frigul din luna ianuarie, e bine să mergi la un control medical de rutină. Află care e starea ficatului, a inimii, a plămânilor, nivelul colesterolului. Nu strică să faci și un control stomatologic.

Cumpără articole pentru schi! Schiurile, îmbrăcămintea specifică acestui sport, dar și alte articole de iarnă, se ieftinesc considerabil în această lună. Dacă vrei să faci o afacere, cumpără acum tot ce-ți trebuie pentru schi, pentru a te bucura mai târziu de o experiență de neuitat pe pârtie.

Renunță la fumat! Țigaretele, țigările electronice și orice alt produs din tutun se vor scumpi, însă nu acesta ar trebui să fie principalul impuls care să te convingă să renunți la viciu.

În această lună intră în vigoare legea antifumat, care interzice fumatul în spațiile publice închise. Gândește-te la cât bine îți faci respirând un aer mai curat în aceste spații. Mai mult, să știi că berea, cafeaua sau coniacul se pot bea și fără țigara de însoțire.

Înscrie-te la un curs de dezvoltare personală (actorie, gastronomie, antreprenoriat, make-up, vorbit în public) pentru a-ți spori încrederea în tine și pentru a trece mai ușor peste depresia de după sărbători. Iată o recomandare aici.

Nu uita de Dragobete! Sărbătoarea dragostei la români are o încărcătură emoțională aparte și se diferențiază de Valentines Day prin faptul că nu e atât de comercială. Așa că, încearcă măcar acum să nu te mai uiți după inimioare de pluș, cu sclipici, prin magazine, ci caută să privești adânc în inima ta și a partenerului/partenerei tale.

Charles Aznavour în concert. Solistul, supranumit „Frank Sinatra al Franței”, va concerta pentru prima dată la București. Concertul său va avea loc pe 20 februarie, la Romexpo (ora 19.00). Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim la prețuri cuprinse între 260 și 575 de lei.

MARTIE

Plătește-ți taxele și impozitele pe 2016! Nu lăsa timpul să treacă, căci vei uita de ele și vei da din colț în colț pentru a scăpa de dări pe ultima sută de metri. În plus, beneficiezi de o reducere de 10% la achitarea lor integrală până la 31 martie.

Acum e momentul să mergi la schi în Austria, Franța sau Germania. Dacă mi-ai ascultat sfatul și ți-ai cumpărat schiuri și echipament de schi în februarie, poți merge liniștit în țările vecine cu pârtii de schi precum autostrăzile. Tarifele la cazare și la serviciile de skypass sunt mai ieftine cu 25% în această lună.

În general, stațiunile montane din aceste țări se bucură de vreme bună pentru schi și de zăpadă din belșug cel puțin până la sfârșitul lunii martie.

Cumpără flori! Aviz bărbaților. E Ziua Femeii, așa că nu trebuie să uiți că ai o datorie față de femeile din viața ta. Dacă vrei să surprinzi cu adevărat, n-ar strica să încerci să confecționezi cu mâna ta niște mărțișoare drăguțe, cu ce găsești prin casă. Știu din experiență, doamnele sunt mai încântate când primesc ceva în care punem suflet.

APRILIE

Pregătește-te de Paște! Anul acesta Paștele se suprapune cu ziua de 1 mai, așa că ai două motive să petreci. Caută miel și preparate specifice sărbătorii creștine. Dacă nu pui la cale o ieșire cu prietenii ori cu familia, n-ar strica să dai o mână de ajutor în bucătărie, căci gospodinele se spetesc pentru a pune pe masă o sumedenie de preparate.

Vacanță last minute. Dacă nu vrei să petreci Paștele acasă, ai putea prinde oferte de vacanță pe ultima sută de metri. În această lună caută variante last minute de petrecere a minivacanței de 1 mai.

Donează! Acțiunile caritabile îți vor umple inima de bucurie, indiferent de contribuția pe care o ai. Un proiect deosebit de ambițios este crearea primei bănci de lapte matern din țară, menită a asigura hrană vitală pentru sute de bebeluși născuți prematur sau cu grave probleme de sănătate. Până acum s-au strâns aproape 45.000 de euro, însă pentru deschiderea ei e nevoie de încă 30.000 de euro. Haide, poți să ajuți și tu!

Lara Fabian revine în România. Îndrăgita cântăreață Lara Fabian va concerta pe 20 aprilie la Cluj-Napoca (Sala Polivalentă) și pe 22 aprilie la București (Sala Palatului), în cadrul turneului său „Un soir autour du monde”. Bilete, în rețeaua Eventim, la prețuri cuprinse între 69 și 380 de lei. Ambele concerte încep la ora 20.00.

Mergi la târgul de jucării și accesorii pentru copii! „Baby Boom Show” își deschide porțile pe 14 aprilie, la Romexpo (București). Timp de patru zile vei putea vizita standurile de accesorii pentru camera copilului, de jucării, de hăinuțe și încălțăminte. Aici găsești și cele mai noi oferte ale grădinițelor particulare, ateliere de creație, centre after-school și de parenting. Preț intrare: 10 lei.

MAI

Declară veniturile înregistrate în țară sau în străinătate! Formularul 200 e o obligație a persoanelor fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, etc…

Declaraţia se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, ori online, prin utilizarea serviciului de depunere a declaraţiilor existent pe portalul e-guvernare.ro. Termen: marți, 25 mai.

Formularul 201 se depune de persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, şi de persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţia prevăzută la art. 40 alin.(2) din Codul fiscal, care realizează venituri din străinătate, impozabile în România, ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate, cum ar fi: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, dividende, dobânzi, premii, jocuri de noroc, etc…

Se completează de mână, în două exemplare, din care unul rămîne la tine. Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată. Nu se declară veniturile din salariile obţinute în străinătate. Termen: marți, 25 mai.

Destinații turistice potrivite. Luna mai este cea mai bună pentru destinații turistice precum Tunisia, Maroc, Spania, Turcia, Italia, Israel și Brazilia. Recomandările vin din partea site-ului thebesttimetovisit.com și sunt făcute pe baza temperaturilor medii din lună și a costurilor de cazare și a celor aferente tichetelor de zbor.

Planuri de nuntă. Între 6 și 8 mai are loc cel mai mare târg de nunți din România, „Târgul Ghidul Miresei”, la Romexpo (București). Nu rata evenimentul dacă vrei să vezi noile tendințe vestimentare și culinare ale nunților din 2016!

Dă un sens impozitului! Până la 25 mai ai ocazia să contribui la bunăstarea unor bătrâni sărmani ori să aduci un zâmbet pe chipul copiilor fără părinți.

Direcționează 2% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală, asociație sau fundație, prin completarea unuia dintre cele două formulare (Formularul 230 – dacă în 2015 ai avut doar venituri din salarii; Formularul 200 – dacă în 2015 ai realizat și alte venituri pe lângă cele din salarii). Formularele se depun la Administrația Financiară (ANAF) din localitatea/sectorul de domiciliu.

IUNIE

Andre Rieu, din nou în București. Celebrul violonist olandez, care s-a declarat fermecat de țara noastră și de locuitorii ei, va susține o nouă serie de concerte în Capitală.

Deocamdată a fost confirmat un singur concert, pe 11 iunie, în Piața Constituției, însă e de așteptat ca acesta să fie repetat dacă cererea de bilete va crește. Biletele se vând deja în rețeaua Eventim la prețuri cuprinse între 172,8 și 864 de lei. Concertul începe la ora 20.30. Citește și: „Am plâns cu voi, am suferit cu voi, nu puteam sta deoparte”.

Vacanță în Grecia. Cea mai bună lună pentru a-ți petrece concediul în Grecia, o detinație preferată de români, este iunie. În această lună, nu doar temperaturuile sunt prietenoase, ci și tarifele la cazare și prețul distracției. Sezonul estival în insule începe, oficial, pe 15 iunie și nu trebuie să te miri dacă nu vei fi taxat pentru umbrelă și șezlong, căci până la această dată hotelierilor nu le este permis să ceară bani pentru aceste servicii.

Du-te la vot! În iunie ești chemat, din nou, la vot pentru a-ți alege primarul, consilierii locali și consilierii județeni. Nu-i lăsa să ajungă în funcții fără votul tău!

Hai, România! Naționala de fotbal a României va disputa meciul de deschidere al Campionatului european împotriva țării gazdă, Franța, pe 10 iunie. Rezervă din timp o masă într-un local care difuzează meciul și urmărește-l împreună cu prietenii!

Școala ia sfârșit. Pe 25 iunie, elevii din ciclul primar și gimnazial intră oficial în vacanță, motiv pentru care îi puteți include în planurile voastre de concediu.

IULIE

E o lună potrivită pentru debranșări de la sistemul centralizat de încălzire. Dacă ești nemulțumit de serviciile furnizate de Regia de termoficare din orașul de domiciliu și vrei să-ți instalezi o centrală de apartament pe gaze, poți solicita debranșarea.

Pentru acest lucru se cere un proiect tehnic (întocmit de orice specialist în instalații termice autorizat) și acordul asociației de proprietari.

Fugi de caniculă! În luna lui „Cuptor”, cele mai căutate locuri din țară sunt cele răcoroase. Iată de ce în această lună de concediu ar trebui să faci un circuit turistic care să includă cele mai „reci” zone din România.

Indiferent din ce colț al țării pornești, de pe harta destinațiilor tale n-ar trebui să lipsească locuri precum Salina Turda (Cluj), Peștera Scărișoara (Alba), Lacul Cinciș (Hunedoara), Tinovul Fântâna Brazilor (Corund, Harghita), Bâlea Lac (Sibiu), Cheile Nerei (Caraș-Severin), Peștera Ialomiței (Moreni, Dâmbovița).

AUGUST

Privește cerul! Luna august este bogată în fenomene astronomice și, spre bucuria noastră, putem fi martori la ele. Pe 2 august avem Lună Nouă, eveniment care se manifestă prin plasarea Lunii între Pământ și Soare. Pe 8 august avem parte de alt eveniment în care e implicat satelitul natural al Terreri: Luna la apogeu.

Sora mai mică a Pământului se va afla acum la cea mai mare distanță de noi (404.266 km) din această lună. În noaptea de 12 spre 13 august vom fi martorii unei ploi de meteori (Perseide), eveniment vizibil din afara localităților sau din zonele periferice ale așezărilor urbane.

Pe 18 august va fi Lună Plină (ora 11.25), iar planeta noastră se va situa între Soare și Lună. Satelitul natural al Terrei va fi luminat în totalitate. Pe 22 august, Luna ajunge la perigeu, ceea ce înseamnă că se va afla la cea mai apropiată distanță de Pământ (din această lună august).

Fii spiritual! De Sfânta Maria (15 august) du-te într-un loc cu înaltă încărcătură spirituală ca să te încarci cu gânduri pozitive. Mânăstirea Nicula din județul Cluj este cel mai mare loc de pelerinaj din România, în fiecare an.

Mergi la UNTOLD! Cel mai așteptat festival de muzică electro-dance de la noi, UNTOLD, va avea loc și în 2016 la Cluj-Napoca, între 4 și 7 august. La prima ediție a sa, care a avut loc în 2015, au fost peste 240.000 de spectatori. Biletele se găsesc în rețeaua Eventim, la prețuri cuprinse între 324 și 540 de lei (abonament pentru toate zilele).

SEPTEMBRIE

Fă o schimbare! Pe 6 septembrie, când românii sărbătoresc „Schimbarea la față”, e momentul să arăți celor din jur că te poți schimba în bine. Fă un gest pe care nu l-ai mai făcut până acum, cum ar fi să te împaci cu o persoană dragă, cu care te-ai certat. Arată-i că tu poți să lași vrajba deoparte!

Scapă de impozite! 30 septembrie este ultima zi în care îți poți plăti taxele și impozitele locale fără a fi penalizat. Așa că, dacă nu mi-ai ascultat sfatul de a scăpa de dări la începutul anului, ar fi bine să o faci acum, în cel de-al 12-lea ceas. Neachitarea la timp a impozitelor și taxelor locale se penalizează cu 2% pentru fiecare lună de întârziere și va fi urmată, negreșit, de declanșarea procedurii de executare silită.

OCTOMBRIE

Începe să „lucrezi” la un băiat! Medicii și oamenii de știință din întreaga lume te pot sfătui ce să faci dacă vrei să determini sexul viitorului tău copil înainte de conceperea lui. Unii au mers și mai departe cu cercetarea și au concluzionat că luna octombrie este cea mai bună pentru conceperea unui băiat.

Studiile lor au scos la iveală că cei mai mulți băieți sunt concepuți când ziua are 12 ore și temperatura medie înregistrată într-o zi e de circa 13 grade Celsius. Măi să fie!

Du-te la târgul de case! Dacă vrei să te muți anul acesta, cel mai bun mod de a-ți găsi o casă nouă este să mergi la un târg imobiliar. Târgul Național Imobiliar are loc anul acesta în perioada 15-17 aprilie și între 30 septembrie și 2 octombrie la Palatul Parlamentului, Sala Unirea. Preț intrare: 5 lei.

Nu rata întâlnirea cu greii snooker-ului! Bucureștiul va găzdui în această lună Campionatul European de Snooker, o competiție la care vor participa 128 de jucători profesioniști din această lume selectă a sportului cu tacuri și bile. Printre ei se va afla și celebrul Ronnie O Sullivan.

NOIEMBRIE

Plantează un copac! Luna noiembrie este, poate, cea mai potrivită pentru a planta un arbore. Peste tot în țară există terenuri neproductive sau care necesită „consolidare” în vederea evitării alunecărilor de teren. Întreabă la primăria din localitatea de domiciliu unde ai putea planta un puiet și te vei simți cu adevărat împlinit.

În 2015, Ministerul Mediului a organizat cea mai mare acțiune de reîmpădurire, campanie în urma căreia un milion de copaci au fost plantați cu ajutorul a 10.000 de voluntari, oameni de rând ca mine și ca tine.

Pregătește-ți mașina pentru iarnă! Chiar dacă mașina ta nu-ți dă semne de „boală”, este mai mult decât necesar să o duci la o inspecție tehnică înainte de sezonul rece. La orice service din țară poți face o verificare a bateriei și a densității antigelului. Tot acum e bine să verifici presiunea în pneuri și să cumperi anvelope de iarnă. Nu uita de ștergătoare și de sistemul de frânare. Asigură-te că toate becurile funcționează corespunzător!

DECEMBRIE

Fii Moș Nicolae! Copiii necăjiți ori abandonați de părinți au nevoie să creadă în fapte bune, în a doua șansă, în eroi pozitivi. Fii și tu unul dintre ei, donând jucării, fructe, haine. Dacă vrei să te implici și mai mult, întreabă la Direcția de Protecția Copilului din localitatea de domiciliu cum poți intra tu însuți în pielea moșului cu barbă albă pentru a face cadouri în mod personal.

Nu uita de serbarea copilului! În această lună, copilul tău e extrem de preocupat de rolul pe care îl va avea în cadrul acestui eveniment și are mare nevoie să știe că-i apreciezi efortul. Sub nicio formă nu lipsi de la spectacol, căci nu va uita prea curând că nu i-ai fost alături!

Du-te la film! Luna decembrie ne aduce mai multe filme de referință. Pe 21 decembrie vom avea parte de Assassins Creed, pelicula creată după cunoscutul joc video. Pe 23 decembrie, dacă James Cameron se ține de cuvânt, ar trebui să avem premiera lui Avatar 2. Tot în decembrie, studiourile Disney vor scoate pe piață episodul 8 din saga Star Wars, așa că ia-ți bilete din timp!

Crezi că prietenii tăi au nevoie de aceste sfaturi? Trimite-le și lor acest articol!

Be the first to comment on "45 de lucruri pe care să le faci în acest an, din ianuarie până în decembrie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.