5 fapte săvârșite pe rețelele sociale care te pot costa libertatea sau amenzi usturătoare

Credit foto: Austin Distel/UNSPLASH

Share This:

Plecând de la premisa că știi deja că Facebook e spațiu public, e bine să fii ceva mai atent la comportamentul tău de pe rețelele sociale. În vâltoarea evenimentelor care te șochează zi de zi, uiți că o simplă postare online te poate costa chiar libertatea.

Multe mesaje „aruncate” iresponsabil pe Facebook se pot întoarce cândva împotriva ta. Iată 5 fapte pe care, dacă le săvârșești pe rețelele sociale, poți fi amendat sau trimis la închisoare!

Accesul ilegal la un sistem informatic

Conform Codului Penal, prin acces ilegal la un sistem informatic se înțelege accesarea fără drept a unui sistem informatic. Acesta poate fi orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor cu ajutorul unui program informatic.

În accepțiunea instanțelor de judecată, rețelele sociale, precum Facebook, sunt sisteme informatice. Accesarea lor ilegal, prin sustragerea/spargerea parolei, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală (cf. Art. 360 Cod Penal). Dacă fapta a fost comisă cu scopul obținerii de date informatice, atunci pedeapsa crește. Încadrarea e de la 6 luni la 5 ani de închisoare.

Din practica judiciară reiese că cei care comit astfel de acte o fac pentru a se răzbuna pe alte persoane. Folosind parola de acces, un utilizator rău intenționat poate schimba datele de logare. După care poate prelua controlul asupra unui cont de Facebook.

Falsul informatic pe rețelele sociale

O altă faptă penală, pedepsită de Codul Penal, este falsul informatic. Normele de drept comun definesc falsul informatic drept fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice (art. 325). Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Ca să înțelegi mai bine, comiți un fals informatic atunci când creezi un cont de Facebook (sau în altă rețea socială) unei persoane fără a avea acordul ei. Însă mult mai întâlnit este alt comportament condamnabil. Dacă îți faci cont de Facebook folosind numele și datele de identificare ale altei persoane, se cheamă că ai săvârșit un fals informatic.

Natura ilicită a faptei rezidă din faptul că postările pe care le faci utilizând numele și/sau datele care permit identificarea acelei persoane i-ar putea aduce acesteia prejudicii grave.

Afectarea integrității datelor informatice

E incredibil câte infracțiuni pot fi comise în mediul online și ce linie fină de demarcație există între ele! Pentru a afecta integritatea datelor informatice trebuie mai întâi să accesezi ilegal un sistem informatic. Prin urmare, înainte să fii judecat pentru compromiterea integrității, trebuie să dai socoteală pentru accesare ilegală.

Credit foto: Anete Lusina/Pexels.com

Conform Codului Penal, fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, fără drept, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În fapt, instanțele de judecată incriminează distrugerea, ștergerea, deteriorarea, modificarea și eliminarea datelor existente într-un sistem informatic. Însă, motivul principal pentru care unii primesc pedeapsa minimă (un an), iar alții pedeapsa maximă (5 ani) ține de gravitatea faptei. De prejudiciul creat.

Astfel, Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică permite interpretarea faptelor. În sensul declarării atacurilor de tip hacking drept infracțiuni de afectare a integrității datelor informatice. Adică, cei care intră într-un sistem informatic fără drept o fac pentru a modifica, distruge, modifica sau a face inaccesibile datele.

Înșelăciunea pe rețelele sociale

Infracțiunea de înșelăciune nu este străină nimănui, ea fiind extrem de prezentă în viața noastră de zi cu zi. Codul Penal definește înșelăciunea drept fapta de inducere în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă. Se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Oricând putem fi înșelați în mediul online. De exemplu, atunci când cumpărăm ceva și primim altceva. Dacă vorbim de rețelele sociale, poți induce în eroare pe cineva când îi promiți ceva și îi oferi cu totul altceva. Am văzut o sumedenie de magazine deschise pe Facebook, care promit oferte ce par prea frumoase pentru a fi adevărate.

Jigniri, insulte, ofense

Rețelele sociale sunt pline de jingniri, insulte și ofense aduse autorității, unor grupuri mari de oameni sau unor indivizi. De cele mai multe ori, acestea trec pe lângă noi ca manifestări „normale” într-o societate polarizată. Însă, uneori, ceea ce spunem sau scriem pe Facebook poate fi încadrat la acte care aduc atingere demnității și onoarei.

Pe vremuri (înainte de 2006), insulta și calomnia erau fapte penale, pedespite cu amenzi penale. Azi, atingerile aduse demnității și onoarei unor persoane sunt contravenții. Ele sunt sancționate cf. Legii 61 din 27 septembrie 1991 (republicată) cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Aici intră proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora.

Acum știi mai mult.

1 Comment on "5 fapte săvârșite pe rețelele sociale care te pot costa libertatea sau amenzi usturătoare"

  1. Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.