7 motive pentru care NU ar trebui să te sperie contorul inteligent

Share This:

Am scris despre contorul inteligent în repetate rânduri. I-am enumerat beneficiile, astfel încât fiecare dintre cei care au citit articolele anterioare au putut afla ce este acest dispozitiv și ce poate să facă. Bineînțeles, că mulți au dezvoltat o oroare față de acest echipament inovator, bazându-se pe informații dubioase sau chiar eronate, „pescuite” din diverse unghere ale Internetului. În articolul de față mi-am propus să vă spun ce NU este contorul inteligent și de ce nu aveți motive să vă temeți de el.

Am mai spus-o și cu alte ocazii, o repet și acum: montarea noilor contoare nu este obligatorie. Puteți refuza aceste echipamente, însă părerea mea este că pierdeți câteva beneficii mari pe care le oferă: citirea de la distanță și eliminarea regularizărilor. Spor la lectură!

NU înregistrează și nu stochează informații personale

Contorul inteligent nu înregistrează şi nu stochează decât informaţii legate de consumul de curent şi parametri energetici. Contorul înregistrează consumul curent de energie, puterea maximă absorbită, calitatea serviciului de distribuţie în ceea ce priveşte nivelul de tensiune şi întreruperile. De asemenea, contorul înregistrează şi curba de sarcină, pentru a identifica dacă reţeaua de electricitate este corect dimensionată.

Noua generație de contoare de curent a luat locul celor învechite

Aceste informaţii sunt extrem de utile pentru monitorizarea evoluţiei consumului, pentru modernizarea reţelelor şi pentru crearea unor oferte personalizate în funcţie de consum. Spre exemplu, în viitor, dacă există anumiţi clienţi care consumă energie cu precădere în anumite intervale orare, furnizorii de energie vor putea crea oferte cu tarife preferenţiale pentru acele intervaluri orare.

NU are tehnologie GPS sau wireless, ci comunică datele de consum prin firul electric

Din cauza folosirii undelor wireless, spun unii, dispozitivele ar fi periculoase pentru sănătate. Atunci, toți cei care avem rutere WiFi, telefoane mobile și laptopuri în casă ar trebui să le aruncăm la gunoi.

Contorul inteligent E-Distribuție foloseşte pentru transmisia de date comunicaţia de tip PLC (power line communication). Calea de comunicaţie o constituie cablurile de alimentare cu energie în mod similar transmisiei de date prin cablul telefonic. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi. Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerintele de mediu româneşti şi comunitare”, spun reprezentanții Enel.

Ceea ce aduce un contor inteligent în plus faţă de contoarele tradiţionale este posibilitatea de telecitire pentru clienţii casnici (citirea de la distanţă), eliminând astfel inconvenientul citirilor la locul de consum, al facturilor de estimare și de regularizare.

Telecitirea a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani la clienții persoane juridice (companii). Acum asistăm la o „democratizare” a tehnologiei şi a serviciilor digitale în domeniul energiei şi la utilizarea la scară largă a avantajelor digitalizării, asftel încât și clienții casnici să beneficieze de cele mai moderne tehnologii.

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi în viitor o serie de servicii avansate, precum:

  • Implicarea activă a consumatorilor, care sunt și producători mici de energie și care pot decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea (prosumer);
  • Infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
  • Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.

Precis nu știați asta, însă eu cred că este important. Contoarele inteligente furnizate de E-Distribuţie sunt produse în România, în fabrici care respectă standarde stricte și care au toate certificările europene necesare. Contorul inteligent îndeplinește condițiile de calitate, siguranță și de metrologie prevăzute de legislația locală și comunitară:

  • Este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor articolului 5 din HG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.
  • Este marcat M15, în conformitate cu cerințele de marcaj metrologic aplicabile prin Directiva europeană 2004/22/CE (Measuring Instruments Directive) pentru înregistrarea energiei active.
  • Este conform cu următoarele standarde sau documente:
  • EN 50470-1
  • EN 50470-3
  • EN 62052-11
  • EN 62053-23
  • Este certificat metrologic de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) şi marcat în consecinţă.

Instalarea acestor contoare inteligente nu reprezintă o noutate nici în Europa, nici în România. „Încă din 2001, Enel a instalat contoare inteligente pentru mai mult de 40 milioane de clienţi din vestul Europei, iar experiența pe un număr foarte mare de clienți timp de aproape 20 de ani nu a indicat probleme.

În România, companiile E-Distribuție din cele trei regiuni (Muntenia Sud, Banat și Dobrogea) au instalat deja 140.000 de contoare inteligente în ultimii doi ani, cu rezultate de funcționare optime”, spun reprezentanții Enel.

Contorul inteligent consumă curent, însă NU e măsurat de contor

Prin urmare, nu se regăsește în factura de electricitate. Acesta este inclus în consumul propriu tehnologic al rețelei de distribuție.

Citește și: 

Cum faci contorizare separată la energia electrică dacă în aceeași casă locuiesc două familii

8 Comments on "7 motive pentru care NU ar trebui să te sperie contorul inteligent"

  1. sorin viespeanu | 2 iunie 2017 at 16:08 | Răspunde

    Ba,… necesită costuri suplimentare, fiind plătite in rate de catre consumatori !!!
    Cel mai bine ar fi sa nu le … acceptăm !!!

  2. Bull$hit online 🙂

  3. Eu am schimbat un contor inteligent ce citea dublu. Mi au dat banii inapoi pe lunile respective. Numai tampenii spui.

  4. Dan Brumar, mai studiaza. Contoarele digitale, spre deosebire de cele analogice (cu disc), inregistreaza corect numai consumul sarcinilor liniare (curenti sinusoidali) si pentru acestea se fac verificarile metrologice. Dar in prezent majoritatea consumatorilor din casa sunt neliniari (becuri economice, aparatura electronica cu etajul de alimentare in comutatie, chiar si banalele „incarcatoare” de telefoane mobile). Ca urmare consumul CALCULAT (si nu determinat direct ca in contoarele clasice cu inductie) de „contoarele inteligente” este eronat, pentru ca factorul de multiplicare din „formula de calcul” integrata in contor este cel valabil pentru curenti sinusoidali (sarcini liniare).
    Standardele pe baza carora se fac verificarile metrologice ale contoarelor de energie electrica sunt depasite, fiind concepute pe baza consumatorilor disponibili acum 30-40 de ani in gospodarii(consumatori rezistivi ca plite si calorifere electrice sau becuri de iluminat cu filament, aparatura electronica cu transformatoare la 50 Hz). Pana nu se aduc la zi standardele metrologiei orice contor inteligent va trece testele metrologice in pofida faptului ca in situatii reale va inregistra consumuri mult mai mari.

    • Și vreți să spuneți că standardele nu sunt la zi? Asta-i imposibil. Ar fi hoție la drumul mare, pe care statul, prin organismele sale de cercetare (Institutul de Metrologie) și de control (ANRE), o tolerează. Cât privește studiatul, aș vrea să mai am 15-16 ani să mă reorientez profesional. Vă mulțumesc pentru lămuriri. Acest site are nevoie de informații precum cele oferite de dvs.

      • Uitati un studiu facut de cercetatori olandezi, care analizeaza impactul consumatorilor neliniari (in acest caz becurile economice) asupra erorilor contoarelor digitale (statice):
        „Static energy meter errors caused by conducted electromagnetic interference”
        https://storage.googleapis.com/files.dinside.no/9/maalere_rapport.pdf
        Probabil este nevoie de o masa critica de studii la nivel international ca sa se produca o updatare a standardelor metrologiei de stat (nu e numai situatia Romaniei).

  5. “Pentru confortul utilizatorilor”, a fost buna gluma asta…avand in vedere, ca au monopol, ce anume ii impiedica sa monteze niste contoare care “umfla” consumul ?!? Sun foarte ingrijorati de soarta consumatorului final, sunt convins…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.