8 mituri despre alegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei

Credit foto: Nicușor Dan Facebook

Share This:

Disclaimer: nu sunt un admirator al Gabrielei Firea (cei care mă cunosc și citesc acest blog știu asta), dar am încetat de mult să mă mai extaziez după alegeri. Totuși, am mai semnat un cec în alb.

Alegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, după o prezență mediocră la vot (acceptabilă, dacă luăm în considerare contextul medical în care s-a desfășurat scrutinul), a provocat o emulație incredibilă în mediul online. Păstrând proporțiile, cred că acum trăim iar seara de 16 noiembrie 2014, când Klaus Iohannis a fost confirmat, de exit-poll-uri, în funcția de președinte al României.

Cred că este ceva greșit în această emulație, deși mulți dintre noi nu ne putem ascunde satisfacția că PSD a mai înregistrat o înfrângere. Dar, oare, așa să fie?

Iată 8 mituri despre alegerea lui Nicușor Dan care circulă în mediul online sau care au fost inoculate bucureștenilor!

Apa caldă o să curgă la robinete din 28 septembrie

Am citit în ultimele săptămâni tot felul de aberații de campanie, de genul: „Dacă vrei apă caldă la robinet, votează Nicușor Dan”. Pe bune? Chiar își închipuie cineva că marea problemă a sistemului de termoficare din Capitală va fi rezolvată în 28 septembrie? Sau crede cineva că Nicușor Dan poate să schimbe 500 de kilometri de conducte ruginite în fiecare an, pentru ca la final de mandat să avem toată rețeaua nouă? Vă spun eu: nu poate, și o să vedeți mai jos de ce.

Toate proiectele importante ale lui Nicușor Dan vor fi aprobate

Modernizarea sistemului de termoficare al Bucureștiului este un proiect grandios și, pentru ca orice investiție care îl vizează să treacă de marele Consiliu, e nevoie de votul a două treimi dintre consilieri. Dacă PSD își adjudecă mai mult de 33% dintre locurile acestui for decizional, păi atunci adio proiecte, domnule Nicușor Dan! PSD te va sabota și te va săpa ca să le arate bucureștenilor că ești un primar incapabil.

Nicușor Dan nu are favoruri de returnat

Greșit! Nicușor Dan datorează victoria din alegerile locale multor oameni influenți, iar aceștia vor face coadă la ușa lui pentru a-și cere tainul. Primii care vor veni cu pretenții sunt „partenerii” de la USR-Plus și PNL. Altfel, toți niște oameni de ispravă.

Nicușor Dan, despre „Caracatița Firea-Pandele”. FOTO: Nicușor Dan Facebook

Traficul auto nu va mai fi o problemă în București

Traficul auto va fi mereu o problemă în București, iar asta din mai multe motive. În primul rând fiindcă arterele de circulație și intersecțiiile nu au fost gândite încă de la început pentru aceste vremuri. Asta spune totul despre viziunea „arhitecților” și „urbaniștilor” lui Ceaușescu.

În al doilea rând, nici în zilele noatre nu s-a făcut mare lucru pentru aducerea la zi a marilor bulevarde, coroborată cu instituirea de sensuri unice, sensuri giratorii etc.

În al treilea rând, ani la rând s-a investit în proiecte inutile (vezi actualul pod Ciurel) și s-au risipit bani pe soluții tehnice depășite de realitatea vremurilor pe care le trăim. În al patrulea rând, nu s-a decurajat, ba s-a chiar încurajat, importul de mașini rulate din afară, soluție care a dus la supraaglomerarea străzilor.

Nu oricine trebuie să conducă o mașină, dar oricine ar trebui să folosească mai mult mijloacele de transport alternative pentru călătorii în interiorul orașului.

În al cincilea rând, acest oraș nu a fost niciodată prietenos cu bicicletele și scuterele, ba a fost mereu periculos pentru oamenii care le-au folosit.

Vom respira un aer mai curat

Nicușor Dan ar face bine să aibă o agendă comună cu „partenerii” săi guvernamentali de la PNL în ceea ce privește reducerea poluării aerului prin incinerarea gunoaielor. În ceea ce privește poluarea cauzată de automobile, lucrurile stau așa cum le-am descris în paragrafele anterioare.

Deci, nu vom respira un aer mai curat nici în mandatul/mandatele lui Nicușor Dan. Asta dacă nu cumva ne convinge, cumva, pe cei mai mulți dintre noi (poate cu o taxă) că e mai rentabil să folosim bicicleta sau autobuzul pentru a merge la serviciu.

Serviciile publice vor deveni performante

Serviciile publice nu vor performa niciodată dacă la conducerea lor nu ajung oameni aleși prin concurs, pe care îi recomandă experiența, nu gradul de rudenie cu primarul. În 4 ani de mandat, administrația Firea s-a umplut de pile, relații și colaboratori, dintre aceia care au contribuit la succesul alegerilor din 2016.

Acum, fiți cu ochii pe colaboratorii lui Nicușor Dan! Nu bag mâna în foc, dar e de așteptat ca actualul primar să desființeze imediat companiile municipale create de Gabriela Firea, pe motiv că toacă bani publici degeaba. Să vedem ce va pune în loc.

Nicușor Dan va opri furtul de bani publici

N-aș fi așa de sigur, dar ar fi cazul să se întâmple și asta cândva. Deși sunt cel puțin 50% șanse ca administrația Nicușor Dan să construiască „noul București” afișând același dispreț față de banul public ca și celelalte administrații care s-au perindat în București.

Nicușor Dan e un fel de Hercule

Cred că greșim colosal când îi atribuim lui Nicușor Dan puteri supranaturale. Nu e cazul. E doar un om cu gândire de dreapta, cu viziune sănătoasă despre cum trebuie administrat un oraș ca Bucureștiul. Nu e un Hercule; poate un fel de Moise, dar „dezbrăcat” complet de atributele sale mesianice, religioase. E doar un tip descurcăreț.

În loc de concluzii

Am scris acest text convins că veți înțelege rațiunii creării lui. În ultimii ani, în lipsa unui primar demn de București, v-ați setat un obiectiv mai mic, deși la fel de „nobil”: eliberarea orașului de PSD. Deși acest lucru s-a împlinit în mare parte, vă sfătuiesc să nu vă îmbătați cu apă rece. Cereți mai multe de la primarii voștri și nu uitați: ei lucrează pentru voi, nu invers!

Fiți cu Nicușor Dan la fel de exigenți cum ați fost cu Gabriela Firea! S-ar putea să iasă ceva frumos din asta.

CITEȘTE ȘI:

1 Comment on "8 mituri despre alegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei"

  1. Super articolul, big like!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.