Din 2018 îmi negociez tariful energiei electrice direct cu furnizorul de curent. Atunci am ieșit din zona reglementată și am intrat în zona concurențială, motiv pentru care liberalizarea pieței de energie electrică nu mai are secrete pentru mine. Așa că sunt aici să vă răspund la orice întrebare pe acest subiect. Dar vă recomand să aruncați un ochi și pe ABC-ul liberalizării, de la E.ON, un instrument excelent prin care puteți afla cam tot ce contează despre fenomen.
Piața liberă de energie electrică are avantajele ei, iar cel mai important e că poți ALEGE ce este mai bun pentru tine. Eu am ales cea mai bună ofertă existentă în piață, în momentul renunțării la tarifele reglementate, fără să-mi schimb furnizorul. Din fericire, puteți face asta dacă sunteți în căutarea unei relații comerciale mai bune. Azi plătesc mai puțin decât înainte de liberalizare și nimeni nu spune că nu puteți profita și voi.
Ce trebuie să știi despre liberalizarea piețelor de energie și gaze
Prin liberalizarea pieței de energie electrică s-a dorit eliminarea tarifelor reglementate la energia electrică. Până acum, acestea erau stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De la 1 ianuarie 2021, tarifele sunt stabilite de piața liberă, pe baza cererii și ofertei. Românii care au dorit să iasă din zona de consumatori captivi, au fost sfătuiți să încheie, până la această dată, un contract de furnizare de pe piața concurențială.
Însă, din cauza informațiilor puține care au ajuns la consumatori în pandemie, autoritatea de reglementare a decis să acorde o perioadă de tranziție pentru această trecere. Inițial, consumatori trebuiau să aleagă o ofertă de pe piața liberă până la sfârșitul lunii februarie. Ulterior, ANRE a prelungit acest termen până la 30 iunie 2021.
Ce se va întâmpla după 30 iunie 2021
V-am spus despre ABC-ul liberalizării, de la E.ON, dar nu v-am atras atenția cât de util e. Acest Abecedar online sintetizează într-un mod plăcut și atractiv informații vitale despre procesul de liberalizare a piețelor de energie electrică și gaze.
Fiecărei litere din alfabet îi corespunde o informație importantă despre furnizarea de curent și gaze în afara zonei reglementate.
Iar în dreptul literei L se găsește răspunsul la întrebarea pe care mulți oameni din jurul meu mi-au pus-o: Ce se întâmplă după 30 iunie 2021?
Răspunsul e aici: Liberalizarea continuă și după 30 iunie 2021. Dacă nu închei un contract pe piața liberă, după 1 iulie rămâi cu contractul existent de serviciu universal la electricitate și cu oferta de gaz comunicată până atunci de furnizorul tău. Te poți răzgândi oricând și alege un contract de pe piața liberă.
ABC-ul liberalizării, de la E.ON – informații vitale despre liberalizare
Haideți să ne jucăm puțin! Pe mine mă cheamă Dan, iar în dreptul literei prenumelui meu, în ABC-ul liberalizării, scrie așa:
Distribuitorul nu se schimbă. Chiar dacă alegi un alt furnizor de energie, distribuitorul, adică operatorul rețelei, rămâne același. El este cel care asigură funcționarea în siguranță a rețelei prin care electricitatea sau gazele naturale ajung în casa ta, montează contorul și la acesta trebuie să apelezi în cazul unui deranjament.
Găsiți informația despre liberalizare corespunzătoare literei de început a prenumelor voastre și trimiteți-o într-un comentariu la acest articol! În acest fel ajutăm cât mai mulți oameni să asimileze mai ușor informații despre liberalizare.
Liberalizarea pieței de gaze naturale
Piața de gaze naturale a fost complet liberalizată la 1 iulie 2020. Prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu mai sunt reglementate de ANRE. Furnizarea gazelor naturale se face în regim concurenţial, în baza contractului de furnizare încheiat între furnizori şi clienții casnici.
Preţul de furnizare şi condiţiile comerciale sunt cele negociate de aceştia sau stabilite prin oferte-tip. Ca și în cazul serviciului de furnizare a energiei electrice, furnizarea gazelor naturale a continuat și după data de 1 iulie 2020, chiar dacă abonații nu au optat pentru trecerea la piața concurențială.
Consumatorii care nu au dorit să aleagă o ofertă de pe piața liberă sunt taxați în regim de serviciu universal de furnizorii de ultimă instanță.
Conform legislației în vigoare, un furnizor de ultimă instanță este furnizorul desemnat de autoritatea competentă pentru a presta serviciul universal într-o zonă geografică determinată. Am scris și AICI despre liberalizarea pieței de energie electrică. Întrebări? Sunt aici!
ANRE sau Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei elaborează reglementările necesare funcționării pieței de energie. ANRE nu mai stabilește prețul de furnizare al electricității și al gazelor naturale, dar stabilește în continuare anumite componente din prețul final, pe care îl plătești la factură.
Variabil sau fix? La E.ON ai și, și. Tu alegi cum să fie prețul la electricitate sau gaz. Pentru că pe piața liberă poți alege ce produs vrei și îl poți schimba oricând.
Prețul de furnizare (energia activă) reprezintă doar o parte din totalul facturii tale de electricitate. Costurile aferente distribuţiei şi transportului, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare şi accizele sunt, de asemenea, cuprinse în factură şi rămân componente reglementate de ANRE.
Distribuitorul nu se schimbă. Chiar dacă alegi un alt furnizor de energie, distribuitorul, adică operatorul rețelei, rămâne același.
El este cel care asigură funcționarea în siguranță a rețelei prin care electricitatea sau gazele naturale ajung în casa ta, montează contorul și la acesta trebuie să apelezi în cazul unui deranjament.
Soluții și servicii sau sustenabil și smart…mantra noastră. De la încălzirea locuinței, la climatizare, panouri fotovoltaice și stații de încărcare pentru mașinile electrice, la servicii online, gratuite: E.ON eBooking,Info SMS, E.ON Chat 24/7, E.ON Myline ș.a.