Încurcate sunt căile Domnului. Dar parcă și mai întortocheate sunt cele ale Colegiului Medicilor din România. Un medic chirurg din Suedia, care s-a oferit să opereze copiii români cu malformații cardiace grave e ținut în șah de autoritățile medicale de la noi. Dr. Sune Johansson și echipa sa se străduiesc de șase luni să obțină dreptul de liberă practică în Românica, deși experiența internațională îi recomandă pentru a intra în orice sală de operații din Uniunea Europeană. Medicul suedez, care inițiat un program de chirurgie cardiovasculară pentru copii la Sarajevo, imediat după încetarea ostilităților în fosta Iugosalvie, a fost pus să-și scoată de la naftalină toate diplomele și titlurile universitare pentru a fi analizate de experții români.
Pentru numele lui Zeus, omului i s-a cerut și diploma de Bac pentru a i se echivala studiile în țară! Însă, titlurile sale universitare și munca de peste 25 de ani în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice vorbesc de la sine. Studii universitare la Karolinska Institute (Suedia), internship în cadrul Spitalului Gallivare (Suedia), medic rezident în cadrul Spitalului Gallivare, medic chirurg rezident Universitatea din Lund (Suedia), consultant de specialitate în chirurgia cardiacă pediatrică (Melbourne, Australia), consultant în chirurgia cardiacă pediatrică (Helsinki, Finlanda), component al programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică Freiburg (Germania), component al departamentului de chirurgie cardiacă pediatrică a Spitalului Universitar Aarhus (Danemarca).
„Nu înțeleg ce mi se întâmplă. Mi s-a spus că cu titlurile pe care le am din Suedia nu pot să efectuez operații chirurgicale în România. E ridicol și asta mă înfurie așa de tare, căci România e membră a Uniunii Europene. Prin urmare, trebuie să respecte niște reguli europene de recunoaștere a certificărilor. Impresia mea este că cei de care depind eu acum încearcă să protejeze această țară într-un mod incorect, împotriva intereselor pacienților. Nu e corect, căci sunt oameni care vor să vă ajute, dar cum pot să o facă dacă nu-i lăsați?”, se întreabă retoric dr. Johansson.
Însă medicul suedez nu e singurul care e pus să treacă prin acest filtru riguros. Un medic român, care s-a specializat vreme de zece ani în Franța, a fost primit de ai săi cu aceleași proceduri birocratice. Dr. Victor Costache, singurul din țară cu dublă specializare, în chirurgie cardiovasculară și chirurgie toracică, s-a întors în România să-și pună toată pregătirea în slujba copiilor grav bolnavi. Examinarea prin care trebuie să treacă cei care vor să profeseze în țară e atât de minuțioasă, încât nu poți trage decât concluzia că nimeni nu-i vrea, de fapt, pe românii geniali întorși în patrie.
„Echivalarea studiilor făcute în străinătate a reprezentat cea mai grea perioadă din cariera mea de medic. Întreg procesul a fost incredibil de greoi și nu-mi pot explica de ce se lucrează astfel. Avem în prezent o echipă excepțională de medici din Suedia, care a făcut lucruri remarcabile în Serbia, în Danemarca, Ucraina, Finlanda și Germania și vrem să facem tot posibilul să o avem aici la Sibiu”, ne-a spus dr. Victor Costache.
Dacă vor primi dreptul de a profesa în România, dr. Johansson și echipa sa vor putea opera la secția de chirurgie cardiovasculară a Universității Lucian Blaga din Sibiu, care funcționează în incinta Spitalului European Polisano. Până atunci, medicul suedez e nevoit să stea departe de sala de operație, deși expertiza sa este atât de necesară. Doctorul și-a propus să petreacă vreo trei ani la Sibiu, timp în care să-i ajute pe medicii români să se specializeze în acest domeniu.
„Sunt pregătit să-mi petrec aici câțiva ani din viața care mi-a rămas, deoarece consider că mai am ceva de oferit și sunt interesat să instruiesc oamenii de aici. Știi, ca și chirurg, dacă faci totul de unul singur ești urât de colegii tăi, fiindcă și ei vor să opereze. Dar, dacă ești individualist, nu lași nimic în urma ta. Dacă pot să transmit ceea ce știu și altor profesioniști în domeniu, ei îmi vor fi recunoscători. Sunt câțiva care îmi mulțumesc acum pentru asta. Acesta este motivul care mă împinge spre astfel de misiuni”, spune medicul, care a pus bazele unui program de salvare a copiilor cu afecțiuni cardiace la Sarajevo, imediat după războiul civil.
„Intenția noastră este să folosim aceeași metodologie și aici la Sibiu, fiindcă știu că funcționează. Am fost invitat în acest spital și am văzut modul în care e organizat și are un potențial mare de a face operații pe cord la copii. Dar acest sistem nu poate funcționa doar cu oameni din străinătate, care vin de patru ori pe an, după care pleacă acasă și îi lasă pe copii de izbeliște. Trebuie ca personalul de aici să fie instruit pentru a putea continua munca începută împreună. În Sarajevo a funcționat, iar acum medicii operează singuri, fără intervenția noastră”, mai spune dr. Johansson.
Citește și: Cum am condamnat la moarte trei copii ca să-l salvez pe al patrulea
Cum se scurg din țară banii publici pe operații realizate în străinătate
Spitalele românești specializate în intervenții pe cord se confruntă cu o criză acută de finanțare. Statul român decontează pacienților cu afecțiuni cardiace între 1.500 și 2.000 de euro din costul total al unei operații. În același timp, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează zeci de mii de euro pentru o intervenție chirurgicală realizată în clinicile din străinătate. Medicii români spun că mare parte din aceste operații se pot face la noi în țară, la un cost de cel mult 7.000 de euro.
„Republica Moldova decontează, prin sistemul asigurărilor de sănătate de stat, 6.000 de euro pentru o operație pe cord deschis. În Bulgaria, decontarea ajunge la 9.000 de euro. Nu are rost să pomenim de state ca Germania, Franța sau SUA”, spune dr. Costache. De ce să nu pomenim? Iată ce ne spune dr. Charles Lutz, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar din New York:
„Pentru o intervenție chirurgicală la inimă, statul american decontează între 30.000 și 50.000 de dolari, în funcție de complexitate. Uneori, se asigură din bugetul Sănătății și 100.000 de dolari, dacă este vorba de o intervenție extrem de sofisticată”.
În Suedia, lucrurile stau altfel decât în România. Dr. Johansson ne explică: „În Suedia nu există sistemul decontărilor, pe care îl aveți în România. Suedezii plătesc pentru orice serviciu de sănătate prin impozitele percepute de stat. În unele cazuri, ai putea plăti din buzunar costul unor medicamente sau o parte din intervenții, însă în nici un caz co-plata nu se ridică la mii de euro. În Suedia, contribuția ta e minimă în caz de intervenție chirurgicală”, spune medicul.
danbrumar.ro: Am o întrebare mai sensibilă, domnule doctor. Cum e să pierzi un pacient pe masa de operație?
Dr. Sune Johansson: „Am operat mii și mii de copii, nu mai țin minte numărul lor. E o afacere periculoasă, e genul de meserie în care ai cea mai mare doză de risc. Poți pierde oricând un pacient pe masa de operații, iar acest lucru vrei să eviți cu orice preț. Mi s-a întâmplat și mie. E o experiență îngrozitoare, să ieși din sala de operații și să le spui părinților unui copil că nu ai reușit miracolul pe care ei îl așteptau și pe care l-ai promis. Operațiile pe inimă nu au 100% șanse de reușită, însă nu sunt nici departe de acest procent”.
Leave a comment