N-am văzut niciodată un parc solar și o centrală fotovoltaică de aproape, dar imaginile astea de la „plantația” de panouri solare din Lapa, Brazilia, m-au făcut să-mi doresc cu ardoare să vizitez una, cât de mică, aici în România. Grupul Enel a anunțat că subsidiara sa de energie regenerabilă din Brazilia, Green Power Brasil Participações a început să exploateze parcul fotovoltaic din regiunea Bahia. Lapa, care este localizată în Bom Jesus da Lapa, în nord-estul statului Bahia, este compusă din două centrale – Bom Jesus da Lapa (80 MW) și Lapa (78 MW), având o capacitate instalată totală de 158 MW. Asata înseamnă că, dacă funcționează la capacitate maximă, poate produce 158 MW pe oră. În 24 de ore ar putea produce mai mult de jumătate din consumul zilnic de energie electrică al României (circa 7.000 MW).
Lapa se află într-o zonă cu niveluri ridicate de radiații solare, iar punerea sa în funcțiune va aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește nevoia Braziliei de a crește producția de energie. Parcul poate genera în jur de 340 GWh pe an, suficient pentru a satisface consumul anual de energie pentru mai mult de 166.000 de gospodării braziliene. Tehnologia folosită aici în producerea energiei electrice, din sursa naturală solară, împiedică eliberarea în atmosferă a circa 198.000 de tone de dioxid de carbon.
Enel a investit aproximativ 175 milioane de dolari în construcția parcului solar. Proiectul a fost acordat grupului Enel în august 2015, în urma licitației publice „Leilão de Reserva”, împreună cu proiectele solare de 103 MW Horizonte și cu cele 292 MW Nova Olinda, aflate în prezent în construcție.
„Am reușit să finalizăm și să punem în funcțune Lapa cu mai mult de două luni înainte de termenul limită stabilit de regulile licitației publice din 2015, confirmând, astfel, angajamentul nostru de a contribui la creșterea sectorului energiei regenerabile din Brazilia și, totodată, poziția noastră de lider pe piața centralelor fotovoltaice din această țară. În plus, acest proiect va furniza energia mult necesară zonei din nord-estul Braziliei, cu un deficit de producție de energie și confruntată în această perioadă cu o secetă severă”, Carlo Zorzoli, country manager Enel în Brazilia.
În statul Bahia, filiala EGPB a Grupului Enel deține deja 264 MW de capacitate eoliană și construiește, în prezent, parcurile solare Ituverava, de 254 MW, și Horizonte, de 103 MW, precum și cele de 172 MW Morro de Chapéu, Delfina de 180 MW și proiectele eoliene de 90 MW Cristalândia.
Bine, dar în România de ce nu se poate? Se poate, dar mai greu. În primul rând pentru că n-am avea soare prea multe luni pe an și, poate cel mai important, ne lipsesc suprafețe mari de teren pe care să le plantăm. România are mult teren arabil, la care nu se poate renunța așa ușor pentru amenjarea unor parcuri solare. Pentru a construi o „plantație” care să producă 1 MW ai nevoie de câteva hectare de teren scos din uz agricol. Însă, Enel deține în țara noastră câteva mici parcuri de acest gen, în mai multe zone din Dobrogea. Capacitatea totală de producție a acestora se ridică la 30 MW.
Citește și:
Be the first to comment on "Aceste imagini cu parcul fotovoltaic al Enel din Brazilia îți taie respirația"