Vestitul și enervantul dosar cu șină va fi istorie la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Reprezentanții instituției au solicitat fonduri de peste 62 de milioane de euro pentru modernizarea și adaptarea Serviciului Public de Ocupare (SPO) la nevoile şi dinamica pieţei forţei de muncă.
E vorba de două proiecte pentru debirocratizarea și digitalizarea serviciilor oferite angajatorilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, depuse la Direcția Generală Programe Capital Uman.
Unul dintre cele două se adresează angajatorilor – Relația SPO cu angajatorii – eSPOR, iar celălalt – Managementul de caz – persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
„Chiar dacă românii adoptă rapid noile tehnologii, interacțiunea cu instituțiile statului este în continuare definită, de cele mai multe ori, prin nevoia prezentării dosarului cu șină. ANOFM a demarat un amplu proces de debirocratizare și digitalizare, proces din care fac parte și cele mai noi proiecte depuse”, a declarat Victor Picu, președinte ANOFM.
Relația SPO cu angajatorii – eSPOR urmărește adaptarea serviciilor dedicate angajatorilor prin introducerea unor servicii online/instrumente și elaborarea unui set de proceduri simplificate, menite să reducă birocrația în implementarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă.
Rezultatul principal al proiectului este o platformă unică în care vor fi integrate toate serviciile dedicate angajatorilor și care să faciliteze interacțiunea cu AJOFM în accesarea acestora, inclusiv în depunerea documentelor.
Proiectul Managementul de caz are ca rezultat principal o aplicație informatică de profilare, informare și consiliere și management de caz care dispune de mai multe funcționalități, inclusiv servicii online oferite persoanelor în căutarea unui loc de muncă (înregistrare online, vizualizare dosar personal, programare întâlnire cu funcționari publici etc.).
De acest proiect vor beneficia 102.600 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în special persoane vulnerabile (greu și foarte greu ocupabile, tineri provenind din sistemul de protecție a drepturilor copilului, repatriați, migranți, apatrizi, persoane cu dependențe de alcool sau droguri, persoane fără adăpost, șomeri de lungă durată).
Câți șomeri erau în România în ianuarie 2020
La sfârşitul lunii ianuarie 2020, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 2,98%, mai mare cu 0,01 puncte procentuale (pp) decât cea din luna anterioară, şi cu 0,34 pp mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2019.
La sfârșitul lunii ianuarie au fost înregistrați 258.917 de șomeri, cu 1.052 mai mulți decât la finele lunii anterioare.
Din totalul persoanelor neangajate, 78.527 provin din mediul urban şi 180.390 provin din mediul rural.
Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (72.998), urmaţi de cei din grupa de vârstă peste 55 de ani (50.958). La polul opus se află persoanele între 25 – 29 de ani (13.196).
În ceea ce privește studiile persoanelor fără loc de muncă în ianuarie 2020, şomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (28,57%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 28,86% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,35 %.
Credit foto: Maksym Kaharlytskyi/UNSPLASH
Be the first to comment on "Adio, dosar cu șină. Ce instituție face un pas important în debirocratizarea activității"