Administrația Firea, mult PR, comunicare praf

Share This:

Ca mai toți colegii mei din presa de administrație locală, l-am înjurat cu năduf pe Oprescu (primarul Oprescu, da, ăla cu mita) când a interzis directorilor din primărie să mai vorbească cu ziariștii. În fond, omul avea dreptate. Prea mulți papagali turnau verzi și uscate în media, iar nouă, da, ne plăcea asta. Că aveam ce scrie. De atunci, comunicarea cu autoritatea locală, în interesul cetățeanului, se făcea exclusiv prin biroul de presă. Bă, și se făcea bine.

Dar s-au dus și vremurile alea, iar la Primăria Capitalei a venit o fostă jurnalistă. Ca jurnalist de administrație nu poți să nu te bucuri, într-un fel, de acest fapt. Un primar cu trecut în media știe ce vrem noi, ziariștii, și înțelege nevoia noastră de informare, dar nu orice fel de informare, ci de informare la timp, coane.

Personal, mă așteptam ca administrația Firea să funcționeze ca o redacție de știri, mulțumită unui birou de presă atent la solicitările presei. M-am iluzionat degeaba. Administrația Firea face mult PR, dar nu comunică mai nimic. Iar acest lucru i se datorează exclusiv primarului Gabriela Firea.

Sigur, titlul conține un paradox. Poate chiar o contradicție în termeni, căci PR tocmai asta înseamnă, comunicare. Comunicare cu mass media, cu publicul și cu cine mai vrea doamna primar, cu scopul de a promova acțiunile primăriei și imaginea de deschizător de drumuri a conducătorului ei.

Citește și: Doamnă Firea, faceți ceva și pentru noi!

Echipa primarului Gabriela Firea se pricepe foarte bine la acțiuni de PR, acțiuni care au menirea de a o pune pe aceasta într-o lumină mereu favorabilă. Dar echipa doamnei Firea e praf la comunicare, iar acest lucru este intenționat. Explicația e simplă: PR-iștii doamnei Firea nu dau doi bani pe tine ca ziarist, indiferent la ce publicație sau televiziune lucrezi.

Uite un exemplu grăitor. Doamna primar s-a dus luni în vizită inopinată (chipurile) pe șantierul podului de la Ciurel. Nu cred nici cât negru sub unghie fiindcă, absolut întâmplător, fusesem eu pe acolo, chiar inopinat, cu câteva ore înaintea ei. Să vezi cum pregăteau băieții venirea doamnei…

În fine, nu despre asta e vorba, ci despre anunțul pe care l-a făcut primărița după vizita pe șantierul care necesita exproprieri masive pe traseul celor 10 km de șosea expres (150 de terenuri).

În urma grupului de lucru format la nivelul Primăriei Municipiului București cu reprezentanți ai proiectantului și reprezentanți ai Primăriei Sector 6, s-a stabilit un nou traseu în imediata vecinătate, minim invaziv în privința exproprierilor și implicit a costurilor acestora, iar acest proiect va fi integrat în PUZ-ul coordonator Sector 6”.

Adică, s-a schimbat traseul viitoarei „Penetrații Ciurel – Autostrada București-Pitești”, iar primăria nu ne spune în ce sens. În definitiv e vorba de o modificare substanțială a întregului proiect, iar această știre e de interes maxim pentru cei cărora li se adresează. Adică toți cei care vor folosi acest drum expres care leagă Autostrada 1 de București.

Și fiindcă tocmai această informație nu se regăsea în obositul comunicat de presă de după „vizita inopinată”, am decis să fac solicitare în scris. Am primit răspuns la ea la fel cum ați aflat și voi răspunsul la întrebarea de ce nu există Moș Crăciun. Administrația Firea adoră comunicarea unidirecțională.

Adică, echipa de PR îți trimite un mail cu un mănunchi de promisiuni, tu trebuie să le publici. Așa cum le primești. Nu-ți răspunde nimeni la întrebări. Dar dacă, totuși, ți se răspunde, asta se întâmplă mult prea târziu. Nu m-aș fi așteptat de la un fost jurnalist să saboteze atât de grav munca altor jurnaliști.

answear.ro%20

Sigur, ați putea întreba de ce nu încerci să afli pe surse ceea ce te intersează. Răspunsul e simplu: mă feresc de acest mod de documentare deoarece găsesc întotdeauna pe cineva care să speculeze în favoarea sa această situație. Un adversar politic al doamnei Firea va încerca să mă convingă de faptul că e ceva necurat în această lipsă de comunicare și că, desigur, știe el motivul real.

Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu informație oficială, credibilă, iar în acest caz nu se impunea să fac săpături. Și, totuși, l-am abordat pe colegul și prietenul doamnei Firea, primarul Sectorului 6, căci șantierul e în ograda lui, pentru niște lămuriri. Ți-ai găsit?! Același miserupism.

Da. Echipa doamnei Firea stă bine la PR. Am mai spus, nu? E incredibil ce bine dă în poze doamna Firea! Chiar azi (miercuri, 15 noiembrie 2017) am primit un set nou. Gabriela Firea l-a primit la sediul primăriei pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, căruia i-a cerut în administrare niște terenuri ale MApN pentru a construi locuințe sociale și pentru tineri.

Foarte bine, căci în ultimii zece ani nici un primar din București n-a construit un bloc de locuințe. Sectorul 1 a făcut câteva locuințe sociale le periferia Bucureștiului și Sectorul 2 a mai mișcat ceva cu ANL. Doamne, ce aspectuoasă e Gabriela Firea pe scaunul ei de la primărie și ce ochi dulci i-a făcut crispatului Fifor!

Revenind, am convingerea că nici un bloc de locuințe nu va fi construit în București în acest mandat al doamnei Firea, iar motivul nu este lipsa de intenție. Aici e vorba de birocrație și de bani. Birocrație avem cu duiumul, însă banii sunt o problemă.

lensa.ro

Deși nu recunoaște, Bucureștiul va avea un buget considerabil mai mic din prima zi a intrării în vigoare a măsurilor fiscale adoptate de Guvern. Reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, va afecta grav bugetul fiecărei primării din țară, inclusiv al Primăriei Capitalei. În ciuda semnalelor venite din toată țara, echipa de PR a doamnei Firea o ține pe a ei:

Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce nici un prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor. Toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen și, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sala polivalentă, sala de concerte, locuințe pentru tineri și cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport și bazine.

Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreună cu premierul și ministrul de finanțe, fapt anunțat public”.

Adică, în traducere liberă, administrația Firea se bazează pe bani de la Guvern. Este foarte interesant cum mai tot programul pentru București al doamnei Firea se bazează pe succesul guvernării PSD-ALDE. (Și pe fonduri europene, pentru care, până acum, n-au fost decât discuții). Încasările mai mici la buget – compensate de alocări bugetare; proiectul de resuscitare a regiei de termoficare, schimbarea conductelor vechi și comasarea RADET-Elcen – bazat pe fonduri europene și de la Guvern.

Preluarea metroului – cu sprijin și consens guvernamental; Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov (PMUD B-If) – sute de milioane de euro prin POIM 2014-2020; Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – sute de milioane de euro prin POR 2014-2020.

Doamnă Firea, rugați-vă pentru succesul guvernării Tudose-Dragnea! Și pentru doamna Corina Crețu, care v-a tras pe toți de urechi că nu sunteți în stare să atrageți fonduri nerambursabile. Rugați-vă ca măsurile fiscale ale colegilor dumneavoastră de partid să nu dea greș! Altfel, ne aruncați pe toți în Epoca de Piatră.

Citește și: Bârfa zilei: Firea era să ajungă pe lista celor mai bune femei primar din lume

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.