Afgan din România: „Talibanii ne vor trage înapoi 100 de ani”

Talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul. Credit foto: Getty Images

Share This:

Un filmuleț răvășitor care înfățișează un pușcaș marin american ridicând un bebeluș afgan peste gardul de sârmă ghimpată la aeroportul din Kabul face înconjurul lumii. Pruncul, în scutec și pe jumătate gol, e ridicat de tatăl lui în încercarea disperată de a-l scoate din iadul afgan. Detalii AICI. Totul se petrece sub ochii întregii lumi, martoră la unul dintre cele mai necruțătoare atacuri îndreptate împotriva vieții și demnității umane.

Îngenuncherea Afganistanului este o tragedie mondială, care va genera o nouă criză a refugiaților. Poate mai mare decât cea de dinainte de 2001.

Tot acest spectacol absurd al orgoliilor nemăsurate și măcelul nesfârșit în numele unei ideologii vetuste sunt trăite la cote maxime și la noi în țară. Comunitatea afganilor din România, care numără câteva sute de oameni, își găsește greu alinare în aceste zile grele.

Afgan cu inima acasă

Mulți au încă rude în Kabul, Kandahar și alte zone fierbinți din țara natală și știu că viețile lor sunt în pericol.

Am o soră acolo și mi-a spus că oamenii n-au mai ieșit din case de frica talibanilor. Femeile nu au voie să iasă pe stradă decât cu o rudă de sex masculin. Doar cele care lucrează la spital nu au această regulă”, îmi spune Abdullah, un afgan care e în România din 1998.

A venit sigur aici, fugind de războiul care a măcinat țara asta de când o știe. Azi e căsătorit cu o româncă și are 3 copii. Recent a obținut cetățenia și nu mai vrea să plece din România, fiindcă aici e Raiul pe Pământ.

Citește și: Am fost la revelionul afganilor din România ca să înțeleg ce-i unește pe acești oameni

„Nimeni nu-i crede pe talibani”

Însă, gândul lui e și acolo, la ai săi, care au rămas să spere la un Afganistan liber și prosper. De la mii de kilometri distanță, Abdullah deplânge soarta conaționalilor săi. Mulți n-au apucat să fie fericiți măcar o zi, din cauza cruzimii talibanilor.

Nimeni nu-i crede pe talibani. Lovitura asta ne va trage înapoi 100 de ani”, spune bărbatul despre ucigașii de visuri.

După ce au cucerit Kabulul, ultima redută a țării, talibanii s-au înfățișat lumii ca niște salvatori. Pozează în eliberatori și „ctitori” de instituții fundamentale pentru un stat scăpat de pe șine. Au purtător de cuvânt, țin conferințe de presă prin intermediul cărora se adresează lumii, ba chiar acuză Facebook de cenzură după ce le-a închis câteva pagini oficiale.

Niște asasini cu PR bun…

„Talibanii intră în case peste ei”

… care au dat asigurări că vor respecta femeile și că nu se vor răzbuna pe afganii care au lucrat pentru coaliția occidentală. Nenumărate rapoarte „de front” contrazic afirmațiile oficiale.

Talibanii îi caută acum pe toți generalii care au colaborat cu americanii și pe subalternii lor. Mi-au spus oameni de acolo că intră în case peste ei, iau pe câte unul și-l duc numai ei știu unde. Cel mai probabil îi omoară”, mai spune afganul din România.

Rapoarte similare vin și din partea Organizației Națiunilor Unite, care au dovezi că talibanii merg din ușă în ușă pentru a-i găsi pe cei care au colaborat cu guvernul și cu partenerii occidentali. Se pare că noii conducători ai Afganistanului au liste negre cu nume de oameni care trebuie arestați și judecați pentru trădare.

Pentru a-i găsi, gruparea apelează la tehnici mârșave de amenințare, torturare sau chiar ucidere a membrilor familiilor celor căutați.

Sunt îngrozit când văd aceste scene. Parcă sunt de pe un alt Pământ sau din alte vremuri. Dar, acești oameni sunt contemporani cu noi și, dacă nu-i putem ajuta direct, măcar să nu rămânem insensibili la drama lor.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.