Ajutoare financiare pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia

Share This:

Guvernul României a decis să susţină financiar familiile de români greu încercate de cutremurul din Italia. Executivul român a alocat bani pentru ajutorarea celor 50 de familii care au avut de suferit în mod direct de tragedia din Peninsulă. Ministerul Muncii din România a precizat care este cuantumul acestor ajutoare băneşti şi care este procedura pentru obţinerea lor.

Vor fi ajutate familiile celor care şi-au pierdut viaţa în seism, dar şi copiii acestora. Răniţii, persoanele ale căror locuinţe au fost distruse sau cele care nu au avut o locuinţă proprie şi nu mai au unde să locuiască după cutremur se află şi ei pe listă. De asemenea, vor fi ajutaţi şi românii care doresc să se întoarcă în România.

Iată care sunt ajutoarele de urgenţă acordate de statul român, la cerere:

a) 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe proprietate personală au fost distruse în proporţie de peste 50 la sută. Banii se acordă şi în cazul în care beneficiarii îşi menţin reşedinţa în Italia. Cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi al celui italian nu trebuie să depăşească valoarea estimată a locuinţei. Ajutorul se acordă şi familiilor sau persoanelor singure care decid să se întoarcă in România după cutremurul din Italia.

b) 1.000 euro pentru fiecare persoană decedată din familie. Ajutorul e acordat membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2;

c) 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate;

d) 6.000 euro pentru copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor. Se acordă rudelor până la gradul 4 sau altor persoane cetăţeni români la care se dispune măsura de protecţie specială a copilului/copiilor pentru creştere şi îngrijire;
e) 3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde locui prin distrugerea imobilului unde locuiau. Se acordă indiferent dacă aceştia decid să-şi menţină reşedinţa în Italia sau să se întoarcă în România;

f) 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România în vederea sprijinului acestora pentru reintegrare;

g) acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.

Acte necesare pentru ajutoare (se prezintă în copie)

– actul constatator al gradului de distrugere a locuinţei după cutremurul din Italia;

– actul constatator al decesului persoanei;

– actele de identitate/stare civilă care să ateste că persoana solicitantă este membru al familiei afectate;

– acte care dovedesc proprietatea personală a locuinţei;

–  actele de identitate ale rudelor sau persoanelor care solicită ajutorul prevăzut la art. 2 alin.(1) lit. d) şi e) din Hotărârea de Guvern, precum şi documentele care să ateste calitatea acestora, inclusiv încredinţarea copiilor.

Unde se depun cererile şi documentele doveditoare

–  la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României – pentru ajutoarele prevăzute la literele a,b, e şi g din Hotărârea de Guvern. Misiunile diplomatice sau oficiile consulare transmit la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială documentele înregistrate în termen de maximum 7 zile lucrătoare.

–  la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită pentru ajutoarele prevăzute la literele a, b, c, d, f din Hotărârea de Guvern.

În cazul în care este necesară acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi a căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul Italian, oficiile consulare şi misiunile diplomatice ale României vor comunica în scris Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, suma reprezentând contravaloarea serviciilor medicale pe care trebuie să le suporte cetăţeanul român, conform documentelor eliberate de furnizorul de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea, arată Ministerul Muncii.
Pentru detalii cu privire la procedura de urmat şi pentru aplicarea măsurilor prevăzute de Hotărârea de Guvern, potenţialii beneficiari se pot adresa Secţiei Consulare a Ambasadei României la Roma la adresa de email roma.consul@mae.ro, Biroul Ataşatului cu Probleme de Muncă şi Sociale (roma.social@mae.ro), Consulatul General al României la Bologna (bologna@mae.ro) şi Agenţia Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (secretariat@mmanpis.ro).

Cutremurul din Italia, din 24 august, a răpit viaţa a 11 români. Alţi şase sunt încă internaţi în spital, în vreme ce unul e de negăsit.

Citeşte şi:

Geometria ţi-ar putea salva viaţa în caz de cutremur

Be the first to comment on "Ajutoare financiare pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.