Campania electorală pentru alegeri locale 2016 a început. De azi, candidații înscriși în cursa electorală pentru primării și consiliile județene au la dispoziție 30 de zile să ne convingă că merită votul nostru. Campania se încheie la 4 iunie, ora 7.00.
Competiția din acest an se anunță cel puțin la fel de murdară ca și cea de acum patru ani, căci orgoliile politice s-au ascuțit. Bătălia pentru posturile călduțe dn administrația locală se dă, însă, după alte reguli, pe care candidații nu par prea dornici să le respecte. Iată ce au voie candidații și ce le este interzis să facă în această perioadă de propagandă electorală.
Alegeri locale 2016 – într-un singur tur
După ani buni de scrutinuri în două tururi, în 2016 românii își vor alege primarii într-un singur tur. Anumite grupuri politice, cu precădere cele cu vederi de dreapta, dar și jurnaliști de prestigiu, au cerut autorităților competente să revină la cutuma alegerilor în două tururi.
A fost ridicată chiar o excepție de neconstituționalitate a legii electorale, dar care a fost respinsă de Curtea Consituțională. Alegerile dintr-un singur tur avantajează, cel puțin aparent, primarii aflați în funcții acum, cei mai mulți membri PSD. Alegerile locale 2016 au loc la 5 iunie.
Cât ne costă alegerile locale
Organizarea acestui scrutin de alegeri locale 2016 costă statul român 350,66 milioane de lei, bani asigurați de la bugetul de stat. Banii vor fi cheltuiți pentru amenajarea secțiilor de votare, pentru tipărirea buletinelor de vot și pentru remunerarea personalului din secțiile de votare.
Au fost scoase la concurs zeci de mii de posturi de supraveghetori, operatori de calculator și președinți ai secțiilor de votare, care vor fi plătiți cu 85 de lei pe zi (fiecare), dar nu mai mult de cinci zile de muncă.
Pentru aceste alegeri locale 2016 au fost amenajate 18.616 secții de votare pe întreg teritoriul țării. De asemenea, circa 50.000 de forțe de ordine (polițiști și jandarmi) au fost mobilizate pentru buna desfășurare a scrutinului.
Candidații, buget plafonat
Aspiranții la posturile din primării și consilii județene nu vor mai avea voie să cheltuiască bani cu nemiluita în campania electorală. Legea electorală a fost modificată în așa fel încât bugetul de campanie a fost considerabil redus.
De exemplu, un candidat la funcția de primar general al Bucureștiului nu poate cheltui o sumă mai mare decât echivalentul a 150 de salarii minime brute pe economie (de la 1 mai salariul minim a ajuns la 1.250 de lei), adică 187.500 de lei (circa 41.600 de euro).
Un candidat la o primărie de sector din Capitală va putea cheltui cel mult echivalentul a 100 de salarii minime brute pe economie (125.000 de lei), adică circa 27.700 de euro. Un candidat pentru funcția de primar de comună are un plafon maxim de 5 salarii minime brute pe economie (6.250 de lei), adică circa 1.380 de euro. Vezi mai jos toate plafoanele legale.
Cu acești bani, candidații își pot finanța aparițiile publice, afișele electorale și participarea la emisiunile televizate.
Afișele electorale, doar în locuri autorizate
Primarii aflați în funcție au obligația să amenajeze locuri speciale pentru amplasarea afișelor electorale. Candidații au voie să-și prezinte programul electoral sau să se dea rotunzi doar pe afișe cu dimensiunile maxime de 50 x 35 de centimetri.
De asemenea, afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea cel mult 40 de centimetri pe o latură și 25 de centimetri pe cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj. Mai sunt permise materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass media audiovizuale, publicitate în presa scrisă. La fel și materiale de propagandă electorală online, broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Bannerele, corturile electorale și afișele tip mesh nu sunt premise în campanie, motiv pentru care ele trebuie îndepărtate de pe străzi.
De asemenea, partidelor, alianțelor politice și candidaților independenți le este interzis să rupă, să distrugă sau să acopere afișele electorale ale contracandidaților. Altă regulă de aur, pe care o văd imposibil de respectat, este aceea că cei înscriși în cursa electorală au voie să lipească un singur afiș pe un panou electoral. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi se încadrează între 600 și 1.000 de lei.
Votul multiplu, imposibil în 2016
O noutate absolută pentru România o va reprezenta în acest an sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu sisteme tip POS, cu ajutorul cărora vor fi scanate cărțile de identitate ale alegătorilor la ieșirea din cabina de vot.
Președinții secțiilor de votare vor primi niște tablete, cu ajutorul cărora vor înregistra votul fiecărui alegător. Sistemul permite personalului din secțiile de votare să sesizeze orice tentativă de vot multiplu și să semnaleze acest lucru forțelor de ordine.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru vot multiplu este închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Chiar și tentativa se pedepsește. Așa că, atunci când votul tău a fost înregistrat în secția de votare, acest lucru este vizibil în sistem, indiferent de secția de votare.
În plus, noul sistem permite numărarea voturilor în timp real. Aceste date oferă detalii importante referitoare la prezența la vot, indiferent de oră. Pentru pregătirea personalului din secțiile de votare, dar și a alegătorilor, reprezentanții Ministerului de Interne, ai Autorității Electorale Permanente și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale vor efectua trei ședințe de testare a noului sistem.
Prima va avea loc la 22 mai. Aceste teste vor fi efectuate în cadrul unor secții de votare alese de minister, iar le ele vor participa personalul desemnat în secții și voluntari care vor juca rolul de alegători.
Alegeri locale 2016 – cum sunt aleși primarii
„Alegeri locale 2016” e un experiment pentru toată lumea. Conform legii electorale, un candidat va fi desemnat primar dacă va întruni cele mai multe voturi în data de 5 iunie, în intervalul orar 7.00 – 21.00. Nu contează dacă voturile reprezintă sau nu 51% din totalul celor exprimate.
Astfel, dacă într-o localitate oarecare candidatul X a obținut 30.000 de voturi, candidatul Y a strâns 29.999, iar candidatul Z a fost preferat de 29.998 de alegători, atunci noul primar va fi candidatul X.
După cum spuneam, procesul electoral se încheie la ora 21.00, însă el se poate prelungi în anumite condiții. Dacă într-o secție sunt mai multe persoane care nu au apucat să voteze până la ora 21.00, acestea vor fi lăsate să-și exprime opțiunea și după această oră.
Cum se aleg consilierii locali și județeni
Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de consiliile județene, respectiv consiliile locale.
De ce să mergi la vot
În primul rând pentru că nu va mai fi un tur secund. Dacă ai un candidat preferat, atunci ajută-l să ajungă în postul la care aspiră, fiindcă votul tău ar putea face diferența.
Be the first to comment on "Alegeri locale 2016. Campania electorală a început. Iată ce trebuie să știi"