Alegeri locale 2016. Oamenii care ar face orice ca să ajungă primari sau cum arată o campanie electorală „old school”

Share This:

Mă bate gândul că o să îmbătrânesc (e inevitabil, totuși) și n-o să apuc să văd o campanie electorală de doamne-ajută pentru primăriile din București. Privind startul pe care l-au furat deja cei mai mulți candidați la sectoare, nu pot să nu mă întreb cine naiba sunt sfetnicii actualilor competitori, cei mai mulți încă neștiutori într-ale administrației locale.

Și fiindcă atunci când ești lipsit de inspirație și total neoriginal n-ai altă soluție decât să copiezi metodele celor de dinaintea ta, să nu te aștepți ca masele să dea năvală la vot. Știind, totuși, că pe alegători îi excită faptele și mai puțin vorbele (drum deschis de Adrian Năstase: „Faptele sunt politica mea”), actualii candidați pentru București dau din coate ca să-i vadă lumea cât de harnici și pricepuți sunt ei. Iată cum se prezintă în fața electoratului cei care și-au anunțat deja intenția de a candida la alegerile din iunie 2016!

Alegeri locale 2016. Băi nene, oamenii ăștia au impresia că nu sunt credibili dacă nu pun mâna pe lopată ori nu dau mâna cu oamenii străzii. Unii cred că un bun administrator de oraș trebuie să fie văzut în stradă de cei din comunitate, la deszăpezire, la toaletări de copaci sau la fiecare grădiniță inaugurată. Alții aleg să fie sobri și distanți, să nu se coboare la nivelul celor cărora le-au cerut votul, deși atunci când au cerșit atenție au coborât de pe piedestal. Ce vreți, scopul scuză mijloacele!

Ștefan Florescu, nămeții și oamenii străzii

Campion la băgare în seamă și la „implicare” în treburile gospodărești în comunitate e, fără îndoială, Ștefan Florescu, un independent care nu s-a decis încă dacă să-și devoaleze sau nu simpatia față de PSD. Și în 2012 a încercat să câștige postul de primar la Sectorul 6, folosind fundația pe care o păstorește pentru a-și clădi o imagine de salvator al sectorului condus acum de Rareș Mănescu.

Atunci a obținut 12,96% din voturi, procent care l-a plasat pe locul trei, după Rareș Mănescu și Cristian Poteraș. Situație ciudată pentru Florescu, un om aflat mereu cu fundul în două luntri, ca să nu spunem într-o gravă incompatibilitate de funcții. Deși se zbate din 2012 pentru fotoliul de primar la Sectorul 6, Florescu a deținut funcția de șef al piețelor în Sectorul 4, grație relației de rudenie cu fostul edil Cristian Popescu Piedone.

Când Piedone s-a retras din viața publică, s-a terminat și haiducia de la Administrația Piețelor, căci actualul candidat a fost dat afară de interimarul Daniel Băluță, după o anchetă internă care a scos la iveală niște tranzacții dubioase cu spații comerciale închiriate în piețe. Presa mai bine informată vorbește și de o serie de societăți comerciale pe care candidatul independent le-a deținut pe vremea când avea funcție publică la Sectorul 4, dar în lipsa unor probe solide mă rezum să le cataloghez drept bârfe.

Credit foto: Ștefan Florescu Facebook
Credit foto: Ștefan Florescu Facebook

Să revenim la oile candidatului nostru, și anume la tehnicile sale de a ne convinge că nu e altfel decât pare. A acumulat capital de imagine uriaș după ce a luat-o sub „aripa” lui pe stareța Sebastiana, de la Mănăstirea Tăriceni (Călărași). La scurt timp i-a botezat și gemenele, pozând în protectorul celor prigoniți. Fetele au devenit ca și fiicele lui și le ajută până în ziua de azi, așa cum a promis.

Să ne înțelegem! Nu neg că a fost un gest de omenie, pe care nu mulți l-ar fi făcut, însă scopul lui a fost să atragă votanți din rândul celor care se sensibilizează repede.

De când a înființat fundația „Din suflet pentru suflet” n-a fost un Paște sau un Crăciun în care să nu facă daruri persoanelor vulnerabile, cărora le lipsesc cele mai elementare lucruri, dar cărora nu trebuie să le spui de două ori cu cine să voteze. Nu sunt sută la sigur că o vor și face, căci, știm cu toții, românul uită repede, chiar și numele binefăcătorului său.

Acum, duce o „luptă” titanică cu nămeții din Sectorul 6, dând zăpada de pe trotuare cu voluntarii fundației sale, pentru a arăta, pe de o parte că autoritățile locale nu-și fac treaba, iar pe de altă parte că el e mai bun cu lopata în mână decât Rareș Mănescu, primarul fistichiu cu costum călcat și apretat. Mai mult, și-a făcut un nume din demolarea administrației Rareș Mănescu, incapabilă să răspundă chiar și celor mai mărunte nevoi ale comunității.

Credit foto: Ștefan Florescu Facebook
Credit foto: Ștefan Florescu Facebook

Cristian Bușoi, specialistul startului furat

Alegeri locale 2016. Privit drept vârful de lance al PNL în lupta pentru cucerirea Bucureștiului, notarul-medic Cristian Bușoi a început să-și pună chipul pe afișe încă din luna noiembrie a anului trecut, încălcând legislația privind promovarea în alegeri. Dacă atunci toată lumea îl credita cu prima șansă la câștigarea fotoliului de primar general, mai ales după retragerea lui Cristian Popescu Piedone de pe scena politică, acum Bușoi nu mai e sigur nici de susținerea propriului partid.

De ce? Pentru că a început o campanie electorală de tot râsul, care l-a aruncat înapoi, în negura vremilor când nimeni nu știa de existența sa. În primul rând, afișele cu care a împânzit Capitala, repet, mult prea devreme, nu ne lămureau dacă vrea un post de șef de spital comunal sau de primar general. Ele au dispărut cam după o lună, poate fiindcă cineva și-a dat seama că mesajele nu transmit nimic, ori poate că atât a plătit omul.

Panouri electorale, noiembrie 2015
Panouri electorale, noiembrie 2015

Apoi, a dat cu mucii în fasole afișându-se cu președintele Klaus Iohannis la evenimentele publice ale șefului statului. Dacă privești cu atenție imaginile, poți trage orice concluzie dorești: fie că Bușoi și Klaus sunt siamezi și, medical vorbind, sunt inseparabili, fie că președintele și-a exprimat fățiș susținerea pentru un candidat la Primăria Capitalei, contrar legii și prerogativelor unui șef de stat. Firește că puteți trage ce concluzii doriți.

Credit foto: Cristian Bușoi Facebook
Credit foto: Cristian Bușoi Facebook

În al treilea rând, Bușoi calcă pe urmele predecesorilor săi când încearcă, din răsputeri aș spune, să pară popular și de omenie. Omul nu se poate vindeca de boala „cadouri pentru voturi”, de care au fost mistuiți și alții înaintea sa. Domnule dragă, ce ai putut pune în sacoșa aia de valorează cât un vot, că mă bag și eu? Pe barba mea!

În al patrulea rând, m-a făcut cu nervii când, la prezentarea planului său pentru București (11 ianuarie 2016), a tapetat un perete cu imagini din clubul Colectiv și de la cutremurul din 1977, îndemnându-ne aproape apocaliptic: București, trezește-te! Cred că cei care trebuie să se trezească din somnul în care au căzut sunt componenții echipei sale de campanie, care ne-au arătat cum nu trebuie făcută o comunicare publică. Bușoi, mai candidezi? Păcat.

Mănescu e legendă, Mironescu – în arendă

Alegeri locale 2016. Să ne întoarcem la Sectorul 6, unde era o pâine de mâncat până să apară Răzvan Mironescu, un deputat de dată recentă care se vrea primar. Sau, mai bine zis, pe care îl vrea partidul în locul lui Rareș Mănescu, un „edil” care a reușit în doar patru ani de mandat să ajungă la cota minus 438%.

Ceea ce se întâmplă la Sectorul 6 de circa un an, n-am mai pomenit niciodată, nicăieri, de când port pix în mână. Când și-a dat seama că e „mână moartă” în sector (i-a luat ceva vreme), primarul „care nu este” s-a gândit să-i „închirieze” celui care îi va lua locul în galeria iluștrilor candidați PNL la Sectorul 6 toată expunerea sa publică. Adică, la mai toate evenimentele Primăriei Sectorului 6, unde prezența primarului în funcție era necesară, era trimis Răzvan Mironescu.

Credit foto: Primăria sectorului 6
Credit foto: Primăria sectorului 6

Fie că era vorba de inaugurarea unui complex social, a unei grădinițe de cartier sau de vizitarea mizerabilului cinematograf Favorit (recent trecut în administrarea autorităților de sector în vederea reabilitării), ghici cine se înființa în fața camerelor, cu zâmbetul înghețat pe față? Bingo! Parcă și văd un dialog al educatorelor cu țâncii de la grădi: „Copii, azi avem în vizită un om deosebit, un actor important pe scena politică de la noi, mereu atent la nevoile noastre, ale celor mici și neajutorați. Ia uitați ce frumos s-a gătit pentru noi! Hai, faceți cu mâna și ziceți în cor: săru mâna nenea! Cum ați zis că vă cheamă?”.

Daniel Băluță, un Piedone cu 100 de kilograme în minus

Nu e nici un dubiu, Daniel Băluță, care asigură interimatul la Sectorul 4, e adeptul zicalei: „Dacă un lucru e bine făcut, nu-l strica! Dacă echipa e câștigătoare, n-o schimba!”. Altfel nu se explică de ce calcă pe aceleași drumuri deschise de predecesorul său cu greutate, Popescu Piedone.

Băluță, care a fost în sistem în mandatul fostului edil (viceprimar, anterior consilier local), a fost sfătuit de echipa sa, mai mult ca sigur, că trebuie să producă seisme (sau amputări) dacă vrea să se ridice la înălțimea celui care i-a cedat fotoliul. Cred că cel puțin 90% din primarii din București au suferit și suferă de „complexul Piedone”. De ce? Fiindcă oricât de mult s-ar fi chinuit, n-ar fi reușit să ajungă la fel de populari și oricât s-ar fi scremut, n-ar fi putut inspira atâta autoritate în rândul oamenilor din subordine.

Medic stomatolog de meserie, profesor la catedra de Ortopedie Restauratoare a Facultății de Stomatologie, Daniel Băluță și-a zis să treacă și autoritatea locală printr-o „restaurare” generală, scuturând pomii de omizi. Așa a căzut conducerea Administrației Piețelor (Ștefan Florescu), care aducea bani la bugetul piețelor, însă din închirierea ilegală a unor spații comerciale (Piața Sudului). Nu e un lucru pe care să nu-l fi făcut și alți aspiranți la funcția de primar cu drepturi depline.

Credit foto: Primăria sectorului 4
Credit foto: Primăria sectorului 4

Dar Băluță nu s-a rezumat la a fi justițiar, ci a trecut și la munca de jos. Într-o imagine trasmisă de biroul de presă al primăriei îl vedem pe edilul interimar cărând lemne, din stradă în curtea unor oameni amărâți, de parcă n-ar fi avut cine să facă treaba asta. Nea Dane, mai ușor cu căratu-n cârcă! Doar sunteți om cu facultate, nu?

La fel de activ a fost și la deszăpezire. Omul a coordonat acțiunea de îndepărtare a nămeților ca un veritabil șef de tură la firma de salubritate. Stomatologii ăștia se pricep chiar la orice, nu glumă. Și când te gândești că medicii nici nu-i consideră colegi de breaslă. Oare de ce?

Răzvan Sava n-are fapte, dar nici vorbe

Ultimul, dar nu cel din urmă pe lista noatră, este primarul general interimar Răzvan Sava, un tânăr ambițios și, din câte am văzut până acum, cu mult bun simț. Crede în șansa lui mai mult decât o fac cei din jurul său și acționează în consecință pentru a-și atinge scopul. A început să fie agresiv cu firmele de deszăpezire, dar n-a reușit decât să stârnească mânia opiniei publice pentru amenzile ridicol de mici pe care le-a aplicat.

Cinci mii de lei este cea mai mare amendă pe care a dat-o giganților gunoaielor și nămeților, un fel de lasă-mă ca să te las sau o luptă între David și Goliat, în care primul e looser.

Credit foto: Primăria București
Credit foto: Primăria București

În afară de o vizită de verificare a stocurilor de material antiderapant, care se poate face și în lipsa camerelor de luat vederi, primarul interimar nu a avut apariții publice care să poată fi catalogate drept încercări de a capta atenția electoratului ori de a „cumpăra” votul celor mulți. Ar fi bine să o facă dacă vrea să aibă o șansă la primărie. Zic și eu, nu mă pricep.

Citește și:

Rareș Mănescu, primarul care fuge de alegătorii săi

Care sunt cei mai contestați primari din București

2 Comments on "Alegeri locale 2016. Oamenii care ar face orice ca să ajungă primari sau cum arată o campanie electorală „old school”"

  1. Marian Vladescu | 28 ianuarie 2016 at 18:16 | Răspunde

    Nu va inteleg! Stefan Florescu este singurul din candidatii din sectorul 6 care chiar face ceva si asta nu de acum de cand au aparut si ceilalti doi, ci de mai multi ani! Este singurul caruia ii pasa de nevoile cetatenilor!!! In schimb, ceilalti doi, Mironescu si Mutu, nu au facut absolut nimic pana acum, in functiile pe care le au, pentru acest sector! Acum isi fac campanie pe bani publici!!!

    • @Marian Vladescu. Sigur că face ceva. Ca alegător și, poate, ca locuitor al sectorului 6, n-ar trebui să vă mulțumiți cu aceste binefaceri de fațadă. Să fie clar pentru toată lumea: cine se laudă cu faptele sale în public nu acționează în interesul celor mulți. Amenajarea de parcări, asfaltarea bulevardelor, curățarea trotuarelor, hrănirea celor nevoiași etc. sunt îndatoriri curente ale primarilor. De ce facem din fiecare acțiune de acest gen un eveniment mediatic? Pentru asta îi votăm pe acești oameni, sunt lucruri în fișa posturilor lor. Pe dumneavoastră vă laudă cineva la muncă atunci când vă faceți treaba pentru care ați fost angajat? Vă dă cineva primă? Apăreți în presa locală la rubrica: Oameni cu care ne mândrim? Nu. Asta e treaba dumneavoastră, pentru care sunteți plătit. Cel puțin eu așa văd lucrurile. Și nu mă deranjează că aveți păreri contrare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.