Am dat mâna cu un spărgător de bănci, dar nu m-a convins că aș putea face carieră din meseria asta

Ambrus Attila, la lansarea filmului său în România, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni. Credit foto: danbrumar.ro

Share This:

Miercuri seară am fost la AFI Cotroceni să văd filmul Banditul Whisky, regizat de Nimrod Antal. Povestea celebrului spărgător de bănci Ambrus Attila, născut în Miercurea Ciuc, v-am spus-o aici. M-a atras pelicula, dar am acceptat invitația celor de la Cinemagia pentru că mi-au oferit ocazia să vorbesc cu tipul ăsta. Cumva, ajunsese blestemul poliției maghiare în anii ’90.

Am dat mâna cu el, am schimbat amabilități, am văzut filmul. Foarte bun, nu credeam că cinematografia maghiară poate scoate așa ceva. Rodul întâlnirii mele cu Banditul Whisky este un interviu interesant și spumos.

Nu m-a convins că aș putea face carieră din jafuri armate, dar m-a convins că omul se poate schimba dacă își propune. Sau dacă îl conving forțe mai puternice decât el. Să fie clar: Ambrus Attila e un fost spărgător de bănci, un produs nefericit al societății în care a trăit. A ajuns delincvent fiindcă s-a născut într-o familie dezorganizată. Într-o epocă în care statul nu dădea doi bani pe zbaterile unui individ.

Nu e un erou pentru mine, nu e un exemplu de urmat. Ceea ce putem învăța din povestea lui este că nici un vis de mărire nu justifică încălcarea legii.

Scene din filmul Banditul Whisky

La aproape șase ani de la eliberarea din pușcărie, Ambrus Attila a venit în România să asiste la lansarea filmului inspirat din viața sa. I-am pus câteva întrebări, așa ca să nu mor prost. Iată ce a ieșit!

Ați fost vreodată tentat să vă întoarceți la vechea meserie, de spărgător de bănci?

„A fost o singură dată, o situație în viața mea, în care am fost ispitit să revin la vechiul obicei. Se întâmpla în timpul unui târg din Slovacia, unde timp de două zile și jumătate nu am reușit să vând nici un vas, nici o olicioară. Știam că aveam de plătit închirierea mașinii, a locului, mai erau cheltuielile de cazare la hotel, pe care trebuia să le suport din ceea ce urma să vând. Panicat, am contactat vechile relații să-mi facă rost de un pistol, ca să fac același lucru.

„Dumnezeu a fost cu mine”

Însă, s-a întâmplat un miracol. În jumătatea aceea de zi rămasă am vândut mai mult decât mă așteptam, astfel încât am putut să-mi acopăr cheltuielile și să am și profit. Dumnezeu a fost cu mine. În plus de asta, m-am gândit că nu putam să mușc mâna care m-a ajutat, nu puteam să râd în fața oamenilor care mă ajutaseră în momentele dificile.”

Dar, sincer, ați mai face ce ați făcut, dacă vi s-ar oferi ocazia?

„Cred că da, dar cu o condiție: nu mi-aș mai lua partener (râde)” – Attila a fost prins după ce a fost turnat de complicele său, pe care l-a luat spre finalul „carierei” de spărgător de bănci.

Continuarea interviului o găsești AICI. Poate vrei să vezi și trailerul, cu subtitrare în română.

Be the first to comment on "Am dat mâna cu un spărgător de bănci, dar nu m-a convins că aș putea face carieră din meseria asta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.