Am întrebat 100 de români: care apă pentru copii este mai bună? Iată răspunsurile!

Share This:

Am lansat o provocare pe Facebook și i-am întrebat pe cei care îmi urmăresc site-ul ce apă le dau să bea copiilor lor. Uneori e greu să oferi un răspuns categoric, din cauza subiectivismului firesc al subiectului scos la disecat. În cazul de față am căutat tocmai acest subiectivism, asta m-a interesat. Care apă pentru copii este mai bună? este genul de întrebare la care aștepți un răspuns pe baza experienței personale a celor chestionați, fiindcă, nu-i așa?, cu toții mai aplecăm urechea la ceea ce zic și fac cei din jurul nostru.

Am considerat că întrebarea trebuie să ajungă la cei care își pun o astfel de problemă, adică ce apă beau copiii lor: părinții de copii mici (bebeluși, preșcolari și școlari) și cei care știu că nu toate apele îmbuteliate de pe piață sunt la fel. Iată ce ați răspuns voi, după care vă spun și ce apă am ales eu pentru copilul meu și de ce! Dar, înainte de asta, rețineți că discuția de pe Facebook e încă deschisă oricui dorește să-și spună gândurile. Așa că, join us here!

Prima surpriză a fost aceea că românii nu aleg la întâmplare brandul de apă pentru copii. Pentru mai toată lumea e importantă familia din care face parte produsul respectiv, titlurile, medaliile și distincțiile care-l recomandă. Am constatat că argumentele alegerii apei de băut țin de concentrația chimică a apei, de gradul de mineralizare, de conținutul de nitrați, de PH și duritate, nu de preț.

Pe primul loc în preferințele celor intervievați de mine se află Aquatique, cu 33,3% din voturi, în timp ce poziția a doua e ocupată, la egalitate (16,6%), de Aqua Carpatica și Borsec.

Cei care au oferit comentarii la postarea mea au mai indicat că preferă Bucovina, Dorna, Azuga, Zizin și Perla Moldovei. Surprinzător, printre cele care au răspuns (căci 99% sunt mămici), s-au aflat și cititoare care obișnuiesc să utilizeze căni cu filtre pentru apa de la robinet.

Iată cum a justificat Andreea M. alegerea ei: „Noi folosim cana Brita și filtrele aferente cu apă de la robinet, de ceva vreme, și e foarte Ok. Ne săturaserăm de cărat bidoane de apă și ne deranja faptul că, deși le duceam la țară goale pentru refolosire/reciclare, tot erau prea multe uneori”.

Irina M. nu-și prepară singură apa, ci o cumpără gata ambalată, din magazin. „Pentru copii folosim Aquatique, noi bem Borsec. Aquatique are cel mai bun conținut pentru copii (conținut scăzut de sare, reziduu sec mai mic). E potrivită și în curele de slăbire”. Deci, cine vrea să slăbească, poate să bea apă.

Mai e Annastasia A., care a pomenit de Perla Moldovei, apă de care, mărturisesc cu mâna pe inimă, n-am auzit. O s-o încerc cândva, să văd dacă îi bună așa cum zice Annastasia.

Până atunci, vă spun că eu am ales Aquatique pentru juniorul meu, apă pentru copii care mi se pare a fi cea mai apropiată de natură. Rațiunile pentru care am ales-o sunt mai multe. Le enumăr și le explic mai jos.

*În primul rând, Aquatique e o apă minerală naturală, extrasă dintr-o zonă protejată a Munților Carpați – Parcul Natural Bucegi, rezervația naturală Abruptul Prahovean.

*E o apă plată care face parte din categoria apelor oligominerale, ceea ce înseamnă că provinie de la izvoare aflate la mare adâncime și e slab mineralizată. Pentru a fi inclusă în această categorie, o apă minerală trebuie să aibă săruri minerale (sodiu, magneziu, calciu) în concentrații cu valori cuprinse între 50 și 500 mg/litru.

Când se face media, mineralizarea totală nu trebuie să depășească 120 mg/litru, pentru a putea fi consumată de bebeluși și copii. Aquatique are o mineralizare de 104 mg/litru. Am fost neplăcut surprins să aflu, absolut întâmplător, că apa pe care i-o dădeam până nu demult fiului meu are o mineralizare de peste 270 mg/litru.

*Am aflat de la cei de la APEMIN că mai toate apele plate aflate în comerț la noi respectă reglementările referitoare la concentrațiile de nitrați: 50 mg/litru. Dacă întrebi un medic pediatru sau un nutriționist bun îți va spune că pragul e prea sus și că pentru a putea fi consumată de bebeluși și copii apa trebuie să aibă un conținut de nitrați de până în 10 mg/litru.

Deși nitriții, care derivă din nitrați după ingerarea apei, sunt extrem de periculoși pentru corpul uman, producătorii de apă minerală nu sunt obligați prin lege să le declare valorile pe etichetă. Am cercetat eticheta Aquatique și nu am găsit nici o referire la concentrația de nitrați și nitriți.

Am găsit însă un studiu privind calitatea apei pentru bebeluși, realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România. Deși din document reiese că Aquatique are conținut zero de nitrați, mă voi adresa Romaqua Grup pentru lămuriri.

*Eu beau Borsec, v-am mai zis, așa că mi-a fost ușor să caut o apă pentru copii în grupul din care face parte apa mea preferată.

*Prețul nu e o problemă. Am dat 1,8 lei pentru sticla asta de doi litri pe care am folosit-o în ședința foto de mai sus. Pentru acasă iau cel mai des Aquatique la 5 litri, la prețul de 4,5 lei (la supermarket).

*Pentru al doilea an la rând, Aquatique a fost desemnată de mamele din România cea mai bună apă minerală plată pentru sugari și copii mici. Topul a fost întocmit de Forbes România, pe baza unui studiu realizat de Institutul D&D Research în perioada iulie-septembrie 2017. Faptul că mamele din România au indicat Aquatique drept cea mai bună și mai de încredere apă pentru copii mă bucură nespus. Chestionarul meu, la o scară mult mai mică, a indicat același rezultat și aceeași percepție.

*Dacă nu era de ajuns, aflați că Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” confirmă că Aquatique corespunde celor mai exigente criterii pentru a putea fi consumată de copii și de a fi folosită la prepararea alimentelor destinate sugarilor. Societatea Română de Pediatrie susține și ea că apa oligominerală Aquatique poate fi folosită ca atare pentru pregătirea hranei bebelușilor și copiilor.

Orice alegere ați face, aveți grijă de copiii voștri!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.