Am votat, dar…

Alegeri prezidențiale 2019, turul I. Credit foto: Parker Johnson/UNSPLASH

Share This:

O vorbă înțeleaptă, cu care nu sunt întru totul de acord, zice așa: „Dacă nu poți fi optimist, mai bine taci”. Regret că în această perioadă sunt mai sceptic ca oricând.

Una dintre primele lecții pe care le-am primit ca jurnalist a fost să fiu sceptic. „Be skeptical”, tradus mai degrabă ca „pune totul la îndoială”, m-a ajutat, de cele mai multe ori, să deosebesc adevărul de minciună, intențiile bune de manipulare. În politică, istoria ne-a demonstrat că be skeptical nu e doar o vorbă în vânt, e obligatorie.

Ca orice român din această țară, am simțit că am luat-o în barbă la fiecare scrutin la care nu am stat acasă. Am ieșit din casă mereu cu gândul: dacă nu votezi, câștigă ceilalți. Mereu a fost așa, la fel e și acum. Mă iertați dacă nu împărtășesc entuziasmul generației mele, care îi vede pe Orban, PNL, Barna și Iohannis mântuirea acestui popor.

Nu uitați că, înainte de orice, sunt niște candidați, dar nu orice candidați, ci unii înfometați de putere. N-au averi, dar se vor ocupa de asta când vor fi la butoane. Nu cred că vor să ajungă la ciolan ca să-l împartă cu voi; refuz să mă las amăgit că vor puterea pentru a ne scoate pe noi din obscuritate. Dar, cum e peste tot în lume, oamenii fără cultură politică, dar cu intenții bune, au nevoie mai întâi de o mare dezamăgire pentru a dobândi acea abilitate de a pune totul la îndoială.

Și, dacă vreți să fiți sinceri cu voi, nu uitați că nici ăsta nu e un vot pro Iohannis sau Barna, ci tot un vot anti PSD.

answear.ro%20

Toți vrem o viață mai bună, dar este total greșit să-ți pui toată nădejdea în trio-ul Orban, PNL, Iohannis din principiu. Nu uitați că acest partid „istoric” are o istorie care nu-i face deloc cinste. PNL ne-a demonstrat, când a format USL împreună cu PSD, că are o capacitate incredibilă de transformare, de adaptare. Nici atunci, nici acum, nu cred că au făcut-o pentru tine și pentru mine.

Și, totuși, e atâta emulație în țară. La fel a fost în 2004, când am votat masiv Traian Băsescu, tot ca să scăpăm de PSD. Remember? Iar președintele a ajuns să se comporte ca o maimuță scăpată de la ZOO, stârnind amuzamentul „cancelariilor” străine. Tot mândri ați fost și atunci?

Dar, înțeleg de unde vine această emulație. Urând atât de mult PSD, oamenii nu-și mai pun problema că în jurul lor se petrec lucruri care depășesc sfera legalității și a bunului simț. Nu contează că președintele a călărit Constituția și a avut un discurs de birjar în ultimii 2 ani, dacă oamenii s-au identificat cu mesajul său.

Citește și: De ce urăsc tinerii PSD – Alfred Bulai: „În conștiința multora este imaginea FSN-ului

Românii au semnat mereu cecuri în alb. La fel fac și acum. Îi pun pe alții pe tron, deși au un simulacru de program guvernamental. Nu contează, obiectivul este altul: să scăpăm de PSD. După aia, mai vedem ce facem. Românii tineri urăsc visceral PSD și e de înțeles. E o diferență uriașă de viziune, așteptări și preocupări între cei care reprezintă drojdia comunistă și cei care sunt viitorul acestei țări. 

Am votat, dar nu-i văd pe liberali în postura de salvatori ai acestei țări. Nu sunt eroii mei. Mi-e greu să-mi imaginez cum veți reacționa voi când veți realiza întocmai.

PS. „Duamna” a strâns 25% în primul tur. Despre ce vorbim aici?

Be the first to comment on "Am votat, dar…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.