Amenajarea casei fără expert – interviu Alina Vîlcu și Omid Ghannadi (Visuri la cheie)

Share This:

Când vine vorba de amenajarea casei sau de regândirea spațiului de locuit lucrurile nu par atât de simple precum ai putea crede. De fapt, nu doar par, ci sunt de-a dreptul provocatoare, motiv pentru care un plus de confort se obține apelând la un specialist în amenajări interioare.

Am vorbit cu câțiva cunoscuți, în cercul meu de prieteni, și mai toți par descurajați de costurile ridicate ale unei amenajări interioare a casei cu specialist. De fapt, nu e o aparență, ci au toate motivele să ezite, deoarece costurile nu sunt deloc de neglijat. Dar, ce-ar fi dacă ți-ai amenaja singur locuința, așa cum ai visat-o, fără să plătești un specialist?

Ce-ar fi dacă ai cheltui mai puțini bani cu amenajarea casei tale? Răspunsurile ni le oferă doi experți în arhitectură și amenajări interioare pe care sigur îi știi de la emisiunea Visuri la cheie de la PRO TV: Alina Vîlcu și Omid Ghannadi.

Cei doi au pus bazele Inside Academy, un curs de design „non-formal” prin care și-au propus să dezvăluie celor interesați de acest domeniu nu doar niște secrete ale meseriei lor, ci „toate secretele” unei amenajări interioare.

Cei doi specialiști de la Visuri la cheie sunt de părere că designul de interioare ar trebui să fie accesibil tuturor „pentru că mediul construit ne influențează starea de bine.”

I-am prins pe amândoi după o zi de filmări la Visuri la cheie și i-am provocat să ne dezvăluie ce trebuie să știm despre amenajarea casei și ce putem învăța de la cursul lor.

Alina, Omid… în primul rând cui se adresează Inside Academy?

Alina Vîlcu: „Simplu: oricărei persoane care își dorește suficient de mult să învețe și este dispus să aloce timp și energie acestui proces. Noi am gândit acest curs pentru a face design-ul de interior accesibil pentru cât mai mulți oameni, deoarece credem că amenajarea unei case nu este un demers care aparține strict specialiștilor. În ziua de azi, informațiile și sursele de inspirație sunt la îndemână oricui, așa că, dacă există dorința de a explora, pasiune pentru frumos și disciplină, oricine poate învăța această meserie. 

Amenajarea casei nu mai are secrete pentru Alina Vîlcu. Credit foto: PRO TV

Tocmai aceasta este provocarea pe care ne-o asumăm: să reușim să transformăm cât mai mulți oameni care nu au mai avut de-a face cu amenajarea unei case în designeri sau decoratori de interior. Așa că, da, poate participa oricine, și îi încurajăm să o facă. Experiența celor 3 ediții ne-a demonstrat că un proiect reușit nu are legătură cu formarea profesională sau cu școala pe care cursanții o au, ci cu motivația de a se dedica acestui curs. Am avut studenți din domenii financiare, antreprenoriale, din industrii de comunicare, am avut studenți la arte sau arhitectură și am avut oameni trecuți de 50 de ani, toți pasionați însă de zona design-ului. Și nu, nu este nevoie de cunoștințe din domeniu. Îi vom ghida pe toți pas cu pas.”

Bugetul corect, unul dintre secretele în amenajarea casei

Pasionații de design interior au nevoie de mulți ani de studiu și practică în domeniu pentru a deveni specialiști în amenajări interioare. Cum mă poate ajuta Inside Academy să-mi amenajez casa de unul singur?

Alina Vîlcu: „Acest curs este un kit de început într-o nouă profesie. Noi le oferim oamenilor la curs algoritmii și inspirația de a începe să exerseze design-ul de interior. Practic, studenții învață cu noi cum să facă un proiect cap-coadă și apoi să-l și implementeze. Este un curs intens și condensat și provocarea este mare, însă, cu informațiile și practica de la curs și cu exercițiul individual, vei reuși să-ți amenajezi singur locuința.

Pare un proces complex, însă felul în care noi structurăm pașii este unul menit să ajute integrarea și învățarea. La modul practic trecem prin noțiuni de stil, de tendințe, de iluminat, culoare, funcționalitate și ergonomie și evident….buget.

Dacă te decizi să-ți urmezi vocația și să devii designer de interior, anii de practică sunt cei care te vor transforma cu adevărat într-un maestru.”

Citește și: 12 soluții de depozitat lucruri ca să te poți bucura de spațiu în casă

Omid Ghannadi: „Inside Academy se adresează, în primul rând, iubitorilor de design. Este pentru acei oameni care au aplecare către frumos și care doresc să capete informații structurate, aplicate și utile. Tocmai prin aceste informații structurate, pas cu pas, putem să dăruim din experiența noastră către cursanți și aceștia pot aplica apoi principiile deprinse. Designul nu este o treabă simplă și mereu înveți câte ceva nou, e un proces care ține o viață întreagă. Noi oferim o bază pentru un proces infinit de studiu.”

Omid Ghannadi știe ce vrei tu să afli despre amenajarea casei tale. Credit foto: PRO TV

Amenajări interioare mai puțin costisitoare

Unul dintre motivele pentru care românii nu apelează la designeri de interior este că munca lor ar fi costisitoare. E adevărat sau e doar un mit?

Alina Vîlcu: „Ar putea fi… depinde cu ce compari. Dacă raportezi fee-ul unui designer la bugetul total alocat amenajării sau la economiiile pe care niște alegeri smart ți le pot aduce în proiect, cred că un designer bun își merită toți banii.

Chiar și din simplul motiv că te scutește pe tine de alergat, studiat, căutat, ales. Mulți oameni se lansează în procesul unei amenajări neștiind ce îi așteaptă. Apoi ajung la final frustrați, obosiți, pentru că au pierdut mult timp, au cheltuit mai mult decât s-au așteptat și evident a durat mai mult. Sunt foarte multe neprevăzute, foarte multe variabile, enorm de multe opțiuni (care fac lucrurile mai dificile, nu mai simple) așa că cea mai bună decizie este aceea de a lucra cu un designer. Este un proces colaborativ, un proces în care creația aparține atât designerului, cât și ție.”

Omid Ghannadi: „Depinde din ce perspectivă privești și, mai ales, depinde de bugetul pe care dorești să-l investești în proiect. Cu cât bugetul este mai mare sau proiectul mai complex, designerul devine indispensabil. Și, în general, raportat la costul total al unei investiții într-un proiect de interior, costul angajării unui specialist este mic. Munca unui designer ar trebui să fie costisitoare, este o profesie foarte grea, cu multe responsabilități și ani de efort susținut în spate.”

Sigur voi obține o satisfacție personală după ce-mi voi amenaja singur spațiul de locuit, dar mă va costa și mai puțin? Sau, iar, e doar un mit?

Alina Vîlcu: „Depinde. Dacă vii la cursurile noastre, sigur te va costa mai puțin. Noi acordăm foarte mare importanță bugetului și alegerilor inteligente și suntem specialiști în a găsi soluții practice și prietenoase cu bugetul. Acesta este unul dintre lucrurile pe care dorim să le împărtășim. Visuri la cheie este o școală foarte bună pentru noi în sensul ăsta și multe dintre lucrurile pe care le transmitem la curs sunt experiențe acumulate la Visuri.”

Omid Ghannadi: „Mai puțin decât să apelezi la un designer de interior? Da! Mai puțin decât dacă nu ai fi avut noțiunile de design? Posibil, pentru că eficientizezi totul și cunoști implicarea unor produse mai scumpe sau mai ieftine, cumva scazi sau crești costurile în cunoștință de cauză. Cred că e vorba de eficientizare mai degrabă, un câștig al timpului, categoric.”

Despre Inside Academy, cursul de amenajări interioare

Inside Academy este un curs structurat pe 12 module și durează 12 săptămâni. Cursul începe la 26 septembrie, ora 17.00, iar mai multe detalii se pot obține AICI.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe! SHARE!

CITEȘTE ȘI:

evomag.ro%20

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.