Semnalul slab al telefoanelor mobile poate fi îmbunătățit cu dispozitive speciale, omologate și autorizate. Un amplificator de semnal GSM poate fi folosit în conformitate cu legislația europeană în vigoare, preluată și de România. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția că utilizarea unor dispozitive neconforme se sancționează cu amenzi de până la 5.000 de lei.
Cum funcționează un amplificator de semnal GSM
Conform ANCOM, amplificatoarele de semnal GSM (denumite și repetoare de semnal) sunt echipamente radio care preiau semnalul emis de stațiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicații de telefonie mobilă pentru a-l amplifica și retransmite în interiorul clădirilor. Astfel, poți avea o putere îmbunătățită a semnalului radio recepționat de telefonul mobil.
„Serviciul de telefonie mobilă este asigurat prin propagarea undelor radio, propagare care poate fi afectată de diferite obstacole (relief, vegetație, structuri metalice, construcții etc.) și de condițiile meteorologice. Calitatea serviciului de telefonie depinde și de numărul de utilizatori conectați la o anumită stație, volumul traficului generat de aceștia, precum și de apariția unor disfuncționalități locale ca urmare a unor incidente sau lucrări programate”, spun reprezentanții Autorității.
Citește și: Portabilitate 2021 | În ce condiții poți pleca dintr-o rețea și când poți fi refuzat
Ce condiții trebuie să îndeplinească un amplificator de semnal GSM autorizat
Pentru a putea folosi legal un amplificator de semnal GSM trebuie să anunți operatorul al cărui abonat ești. El își va da acordul și te va ajuta să instalezi echipamentul. „Acest lucru este necesar atât pentru că operatorul deține licență de utilizare a spectrului de frecvențe radio în care va funcționa amplificatorul, cât și pentru că punerea în funcțiune a echipamentului trebuie făcută corect. După instalare, operatorul ar trebui să verifice că nu există probleme în rețeaua proprie”, mai spun reprezentanții ANCOM.
Un alt mod de a recunoaște un amplificator de semnal GSM conform cu legea este existența marcajului CE.
De ce este importantă verificarea marcajului CE
Marcajul CE este un indicator cheie al conformității unui produs (deci și a unui echipament radio) cu legislația Uniunii Europene.
Cerințele esențiale care trebuie îndeplinite de toate echipamentele radio se referă la:
- protecția sănătății și siguranței utilizatorului și a oricărei alte persoane;
- protecția privind compatibilitatea electromagnetică. Prin compatibilitate electromagnetică se înțelege capacitatea echipamentelor de a funcționa fără a produce perturbații electromagnetice care împiedică buna funcționare a altor echipamente care funcționează în apropiere;
- utilizarea eficientă a spectrului radio, pentru a evita interferențele care provoacă prejudicii.
Un echipament comercializat pe piața Uniunii Europene sau pus în funcțiune pe teritoriul Uniunii Europene fără a avea aplicat marcajul CE este considerat neconform.
Echipamentele radio fără marcaj CE pot provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio, afectând funcționarea serviciilor de comunicații electronice din imediata apropiere.
Citește și: Cum poți încheia un contract de telefonie, internet sau TV prin telefon
Importanța instalării corecte
Chiar dacă aparatul provine din Uniunea Europeană, el poate provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio dacă nu e instalat corespunzător. În acest caz sunt amplificatoarele de semnal GSM care nu sunt instalate de operator.
O altă situație în care dispozitivul poate provoca interferențe este acela în care sunt folosite în benzi de frecvențe neexceptate de la licențiere fără a avea licență de utilizare a spectrului radio.
În cazuri extreme, interferențele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgență 112.
Amenzi pentru instalarea unui amplificator de semnal GSM neconform
De la începutul acestui an și până la 1 octombrie 2021, ANCOM a identificat și scos din folosință aproape 80 de amplificatoare de semnal GSM a căror utilizare provoca interferențe prejudiciabile spectrului de frecvențe radio.
În această perioadă, au fost identificate și 10 telefoane fixe, fără fir, de tipul DECT 6.0 provenind din afara Uniunii Europene și utilizate în România.
„Utilizarea acestor echipamente neconforme a fost intensă în ultimii ani. În 2018 au fost identificate și scoase din uz aproape 700 de telefoane DECT 6.0. Reducerea masivă a utilizării acestor echipamente neconforme vine și ca urmare a unor ample campanii de informare cu privire la riscurile asociate utilizării acestora, derulate de Autoritate începând cu anul 2016”, spun cei de la ANCOM.
Utilizarea dispozitivelor de acest tip este reglementată de HG 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio, cu modificările și completările ulterioare. Cei care dețin astfel de aparate și le folosesc fără a respecta prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 500 și 5.000 de lei.
Be the first to comment on "Amplificator de semnal GSM | Cum îl folosești legal ca să nu fii amendat"