Anafu’ trebuie să treacă mai des pe la coafor

Share This:

Un prieten îmi zicea cândva că nu poți să faci profit în România dacă nu furi statul. Că nu merge business-ul dacă nu trișezi și dacă-ți plătești toate obligațiile. Cred că, de fapt, nu furi statul, ci pe toți ceilalți care n-au business. Cred că Anafu’ trebuie să treacă mai des pe la coafor, că acolo se fură grupa mare.

Am fost să mă tund. E un obicei sănătos pe care-l fac lunar. Mai des nu am nevoie, dar nici timp. Cu mici excepții, de zece ani merg la același salon care prestează astfel de activități, de fapt un lanț de saloane foarte cunoscut în București. Printre cele mai respectabile, de altfel.

În cei zece ani de când mă tund la ei n-am primi măcar O DATĂ, bă, O DATĂ măcar bon fiscal. Niet. Keine. Dar nici n-am cerut, ce-i drept. Azi l-am cerut. Au făcut ochii mari fetele de la casă. Au ciulit bine urechile. Credeau că n-aud  bine. Și după felul nenatural în care mi-au eliberat bonul am dedus că această îndeletnicire nu le e prea cunoscută.

Ca niciodată, azi am ajuns mai devreme. Cu vreo 20 de minute mai devreme decât fusesem programat. În acest interval am văzut un bărbat și trei femei care au plătit pentru serviciile de care au beneficiat și nici unul nu a primit bon fiscal sau chitanță.

Să fim sinceri, acum! Ați primit vreodată bon fiscal la coafor/frizerie? Vi se pare anormal să cereți bon pentru serviciile pe care le-ați plătit?

Pentru că stau și mă gândesc logic: dacă mie nu-mi dau bon, banii mei nu sunt trecuți în contabilitate, deci nu există, deci statul nu-i impozitează. Cred că are sens acum și pentru „sceptici” ceea ce spuneam acum un an: De ce nu vor firmele impozit pe cifra de afaceri.

În continuare susțin că inițiativa privată este motorul economiei. Avem nevoie de companii private mari, avem nevoie și de afaceri mici. Dar condiția esențială pentru ca o țară să aibă o economie puternică este ca toată lumea să-și plătească impozitele și obligațiile. Și să-și declare veniturile, încasările și profitul real.

Doar atunci companiile sunt motorul economiei. Până atunci nu sunt altceva decât o frână. Iar statul, prin instituțiile sale precum ANAF, trebuie să treacă mai des pe la saloanele de coafor, pe la frizerii și saloane de înfrumusețare. Românii plătesc bani mulți pentru a „da bine”, dar care nu sunt declarați.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.