Dr. Andreas Vythoulkas, despre infertilitate

Dr. Andreas Vythoulkas, împreună cu familia Mișa din Constanța. Tripleții au venit pe lume prin fertilizare in vitro

Share This:

Poți să faci de toate-n viață, dar fă-le la timpul lor”, spune un cântec celebru din folclorul românesc. Nici un alt vers n-ar descrie mai bine situația cu care se confruntă o treime din româncele trecute de 35 de ani. Una din trei femei are probleme de infertilitate, spune Dr. Andreas Vythoulkas, iar cauzele care duc la această afecțiune sunt diverse. Ele țin de regimul de viață pe care îl adoptă reprezentantele sexului frumos. Însă, infertilitatea nu e o problemă exclusiv feminină, bărbații confruntându-se și ei cu acest flagel.

În general, femeile au probleme în a da naștere unui copil fiindcă amână prea mult momentul în care vor să rămână însărcinate. Sau suferă de dereglări hormonale sau afecțiuni ale aparatului reproducător, nedepistate la timp. Cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate au două opțiuni: fie aleg să adopte un copil, fie își rezolvă problemele medicale și optează pentru fertilizarea in vitro.

Am discutat aceste probleme cu Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate. Grecul trăiește de mai mulți ani în țara noastră. E căsătorit cu o româncă și oferă consultații de specialitate în cadrul unei clinici din București. Domnia sa a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări despre implicațiile acestei afecțiuni în rândul cuplurilor din România și despre șansele de reușită ale fertilizării in vitro.

Este infertilitatea o problemă a secolului nostru?

Dr. Andreas Vythoulkas: Nu o văd ca pe o problemă a secolului XXI, însă este, cu siguranță, o boală care nu are napărat cauze medicale. Azi, femeile se gândesc mai mult la carieră și mai puțin la întemeierea unei familii. În vechime, o femeie care ajungea la 25 de ani și nu era măritată ori nu avea copii era arătată cu degetul și stigmatizată. Probleme apar atunci când femeile ajung, pe nesimțite, la vârsta de 35-40 de ani. În acel moment este foarte greu să mai aibă copii.

Orice femeie se naște cu o anume cantitate, cu un depozit de material genetic. Când el se epuizează, întemeierea unei familii este posibilă doar prin metode care țin de medicina de specialitate. Stresul de zi cu zi și alimentația dezechilibrată afectează calitatea spermei la bărbați, astfel că, astăzi, infertilitatea nu e o problemă exclusiv feminină. Ea afectează atât femeile, cât și bărbații, aș zice în mod egal.

Fertilizarea in vitro e ultima soluție pentru cuplurile care au probleme de infertilitate?

Infertilitatea e o boală ca oricare alta, căreia îi trebuie un diagnostic corect și din timp pentru a putea interveni cu succes. Nu toate cazurile de infertilitate se rezolvă cu fertilizare in vitro. Îmi amintesc de o pacientă care era stigmatizată de familie și cunoscuți pentru că nu putea avea copii. Însă nimeni din jurul ei nu a știut să o îndrume către un medic ginecolog, specialist în infertilitate.

Când, totuși, a ajuns la mine, problema ei s-a rezolvat după un tratament cu câteva pastile. Doar 30% din cuplurile care ajung la medicul specialist cu astfel de probleme chiar au nevoie de fertilizare in vitro. Deși pacienții noștri spun că înfăptuim miracole, sunt situații când nu putem interveni. Atunci când nu există material genetic sau când uterul nu e sănătos, nu avem ce face, nu putem construi unul.

Vi s-a spus vreodată că vă jucați de-a Dumnezeu? Credincioșii spun că doar El poate da viață

Da, bună întrebarea. Mă consider un om religios și respect regulile Bisericii. Cariera unui medic are trei etape fundamentale. Prima e cea de acumulare de cunoștințe, de învățare. În cea de-a doua consideri că știi totul, te crezi Dumnezeu, dar nu mai faci nimic pentru a avansa în carieră. Când atingi cea de-a treia etapă îți dai seama că ai un control redus asupra actului medical, că nu mai influențezi cu nimic viața celor din jur. Cred că Dumnezeu lucrează prin oameni să facă orice pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Vorbesc des cu duhovnicul meu despre munca mea și am binecuvântarea lui. Nu consider că ne jucăm de-a Dumnezeu, ci intervenim atât cât e nevoie pentru ca natura să-și facă treaba mai departe.

Cât de imoral/ilegal este traficul de ovule, Dr. Andreas Vythoulkas?

Traficul de ovule e ilegal, e ca și traficul de droguri sau de arme, în opinia mea. În Grecia e legal să donezi ovule. Dacă motivul pentru care cineva donează este să ajute o rudă, o prietenă, o familie cunoscută să aibă copii, atunci sunt cât se poate de acord cu astfel de practici. Dar să cedezi material genetic pe bani, nu mai poate fi vorba de ceva moral.

Cum vedeți problema abandonului de copii? Unii adulți se chinuie ani de zile să facă unul, în vreme ce alții îi abandonează cu nonșalanță

E un dezastru, mai ales în România, însă nu atât de condamnabil precum avortul. De ce? Pentru că cel care abandonează un copil, deși nu încurajez un astfel de comportament, creează viață. Femeile care fac avort iau viață. Dacă facem mult tam-tam pe această idee, nu facem decât să le trimitem pe femei la avort. Soluția ar fi creșterea numărului de ore de educație sexuală în școli.

Cunoașteți fenomenul mamelor purtătoare? Ce părere aveți?

Și aici e important scopul pentru care se apelează la așa ceva. Dacă vreau să ajut pe cineva să aibă copii, fără a pretinde bani pentru asta, mi se pare o practică de acceptat. Însă, dacă nu avem un cadru legal bine conturat, se ajunge deseori la șantaj. Femeile care se oferă să poarte în pântece copiii altora contra cost vor mai cere bani celor aflați în impas. Iar ei vor plăti, pentru că își doresc foarte mult ca sarcina să meargă până la capăt.

De ce aleg cuplurile din România clinica Genesis din Atena pentru fertilizări in vitro?

Dr. Andreas Vythoulkas: Medicii de aici au convins foarte multe cupluri din toată Europa că șansele de a avea un copil prin fertilizare in vitro sunt foarte mari. Rata de reușită e aici de peste 60%. Din 2004 și până azi, circa 29.000 de copii au venit pe lume în urma tratamentelor și intervențiilor medicale care au avut loc în această clinică. În ultimii doi ani, peste 1.600 de cupluri din România au apelat la serviciile Genesis Atena, în urma cărora au fost aduși pe lumea circa 900 de copii perfect sănătoși.

Vestea bună pentru cuplurile din România este că din această toamnă nu vor mai fi nevoite să bată drumul până la Atena pentru FIV. Genesis va deschide o clinică la București pe 13 octombrie, care va funcționa pe strada Polonă.Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.