Anomalie? De ce am primit card de sănătate dacă nu plătesc contribuție?

Share This:

Card de sănătate 2015. Sistemul public al asigurărilor de sănătate continuă să-și arate sincopele, la mai bine de trei săptămâni de la intrarea în legalitate a cardului național de sănătate. Mii de români care n-au avut un loc de muncă în ultimii cinci ani și care nu au mai contribuit la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) figurează ca asigurați în baza de date a caselor. Toate aceste persoane au primit card de sănătate, ca orice persoană îndreptățită să beneficieze de serviciile medicale din pachetul de bază.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și casele teritoriale recunosc fenomenul, însă susțin că există explicații temeinice pentru care acest lucru se întâmplă.

Conform Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, tipărirea acestor bucăți de plastic e un proces îndelungat, care a demarat având ca reper baza de date cu persoanele asigurate la momentul la care aceasta a fost preluată de Imprimeria Națională de la CNAS.

Ținând cont de aceste aspecte, este firesc ca între momentul preluării bazei de date și momentul primirii acelui card de sănătate o persoană să se poată afla în situația de a-și fi pierdut calitatea de asigurat în acest interval de timp (demisionează de la locul de muncă avut anterior, împlinește 26 de ani și nu mai urmează cursuri universitare și nici nu se angajează, nu mai este încadrat într-o formă de învățământ între 18 și 26 de ani)”, ne spune președintele CJAS Sibiu, dr. Florin Cioloboc.

Explicația oficială

Poziția oficială a celor din „teritoriu” e contrazisă, însă, de evidență. Persoane care nu au mai fost încadrate în muncă de 5 până la 7 ani au primit acasă card de sănătate, ca orice asigurat. Mulți dintre cei care s-au trezit cu astfel de cadouri de la stat i-au luat la întrebări pe reprezentanții caselor pentru a se convinge că nu e o eroare de sistem. Cei de la Casă spun că nu e o anomalie, ci, dimpotrivă, „ezixtă” o explicație și pentru asta.

Persoanele care au primit card de sănătate, dar care nu contribuie în nici un fel la sistemul de sănătate, au statut de coasigurați, datorită soțului/soției/părinților care le au în grijă. „Conform art 213 alin. 3 din Legea 95/2006 pot fi coasigurați soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei singure persoane asigurate”. Cu alte cuvinte, dacă unul din soți muncește, deci e asigurat, iar celălalt nu are loc de muncă, cel de-al doilea e asigurat automat fiindcă se află în întreținerea primului.

Corect? Păi nu, deoarece calitatea de coasigurat nu se obține din oficiu, ci în urma unei proceduri, care presupune completarea unei declarații (de către angajat) și predată angajatorului. Acesta din urmă completează și el un formular (D112), pe care-l depune, în format electronic, pe site-ul e-guvernare.ro.

Colegii lor, de la „centru”, lămuresc cum stau lucrurile atunci când nu e nici albă, nici neagră. „Cardul național de sănătate este inactiv și inoperant dacă posesorul nu mai este asigurat de sănătate. Odată cu reglementarea statutului și dobândirea calității de asigurat, pacientul poate beneficia de activarea cardului, pe care îl va putea folosi pentru validarea serviciilor de sănătate”.

Cum devii asigurat dacă nu ai loc de muncă

Card de sănătate 2018. În situația în care nu realizezi venituri supuse impozitării, dar vrei să beneficiezi de pachetul minim de servicii medicale, deci și de card de sănătate, trebuie să începi să plătești niște bani din urmă. Conform Codului Fiscal valabil în 2018, pentru a obține calitatea de asigurat, cei care nu au avut venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale (adică ultimii cinci ani) trebuie să achite contribuția legală pentru ultimele șapte luni.

Suma se ridică la 10% din salariul minim brut pe țară, în vigoare la data plății, înmulțit cu șapte luni.  În momentul de față, această sumă se ridică la 1.330 de lei (190 x 7 = 1.330 lei; valoarea salariului minim: 1.900 lei). După ce ai efectuat plata, va trebui să achiți lunar 10% din salariul minim brut pe economie, pentru a-ți păstra calitatea de asigurat. Plata contribuției se efectuează la administrațiile financiare teritoriale (ANAF) în contul unic deschis de CNAS.

Cine e asigurat fără să plătească

  • Toți copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, ucenici sau studenți, și dacă nu realizeaza venituri din munca;
  • Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social;
  • Soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în intreținerea unei persoane asigurate; @ Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și cele deportate în străinătate;
  • Persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind proțectia și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată;
  • Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
  • Femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.

Ți s-a părut util acest articol? „Lovește-l” cu un LIKE!

46 Comments on "Anomalie? De ce am primit card de sănătate dacă nu plătesc contribuție?"

  1. CrosmanNicoleta | 20 august 2015 at 19:20 | Răspunde

    Sunt coasigurata de ce cand vreau sa-mi iaureteta de detralex imi apare de la farmacie ca nu figurez cacoasigurata si nu pot sa-mi iau reteta a trebuit sa-mi anulez reteta sa merg iar la doctorul de familie sa imi dea alta .tot sa fim plimbati cand la medic cand la casa de sanatate

  2. cred ca la casa de sanatate sunt si o gramada de indivizi sau individe care nu au ce cauta pe acolo,adica cu tot sistemul informatic pe care se lauda ca il detin nu sunt in stare sa tina o baza de date corecta si la zi.Eu sunt PFA platesc asigurare de 8 ani dar paradox ,nu apar ca asigurat.Unde sunt banii mei atunci?trebuie sa ma duc eu la casa ca sa fac dovada ca sunt asigurat,pai atuncin de ce mai imi trag bani pe CNP? ori sunt eu un inapoiat ori acolo sunt si niste tembeli care nu au ce cauta in acel sistem

    • Asta chiar că e strigător la cer. Ați cerut lămuriri Casei de asigurări de sănătate din județul/sectorul de domiciliu? Cred că acolo se află răspunsul la această problemă.

  3. Din cate am inteles nu e vorba doar de 6 luni pentru cei care nu au avut venituri in ultimii 5 ani, am inteles ca trebuie sa plateasca din urma toata perioada de cand nu mai sunt asigurati…ma refer la cei care sunt in situatia asta…au card dar nu platesc taxele.

    • Susțin în continuare ceea ce am scris, fiindcă tocmai am plătit contravaloarea a 6 luni pentru o rudă, care a devenit asigurată la achitarea contravalorii a 5,5% din salariul minim pe economie înmulțit cu 6 luni. Succes în demersul dvs.

    • Aveti dreptate ,cei fara venituri in ultimi ani trebuie sa plateasca pe 5 ani in urma. Mie asa mi sa spus cand am fost la casa nationala a asigurarilor de sanatate.

  4. O întrebare va rog dacă știe cineva să îmi răspundă. Dacă sunt în întreținerea unui copil și automat sunt coasigurat , asta înseamnă că nu pot beneficia de aceleasi drepturi ca și asigurat?

    • Calitatea de coasigurat poate fi indeplinita doar de anumite persoane, conform legii sanatatii 95/2006 actualizata. Urmatoarele categorii de persoane pot avea calitatea de coasigurat, conform art. 213, titlul VIII, capitolul al II-lea, Sectiunea 1 din legea sanatatii: sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Sunt doua conditii pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni coasigurat: sa nu aiba venituri proprii; sa fie in intretinerea salariatului. Dumneavoastră sunteți coasigurată doar dacă copilul dvs. este major, angajat, deci asigurat. Dacă aveți copil minor, nu sunteți asigurată pentru că-l aveți în întreținere. Dacă vă încadrați în prima categorie, atunci răspunsul este da, aveți aceleași drepturi ca persoana asigurată.

      Conform Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat
      Art. 5
      (1) Persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b), respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate cu sau fara plata contributiei, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

  5. Elena Luminita | 22 martie 2016 at 13:46 | Răspunde

    Buna ziua ,as avea doua intrebari..daca stie cineva sa imi raspunda va rog .In data de 8 martie am implinit 18 ani ,mentionez ca am doar 11 clase ..sunt insarcinata in 7luni ,imi pot face card ?sunt asigurata ?

    • Sunteți asigurată în cazul în care figurați în Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (ceea ce presupune că sunteți angajată sau ați fost până la momentul în care ați rămas însărcinată). Pentru e verifica dacă sunteți în acest sistem introduceți codul numeric personal și numărul de verificare (cu verde, în dreapta) pe această platformă: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Sistemul vă va spune dacă sunteți asigurată sau nu. De asemenea, fiindcă ați împlinit 18 ani abia pe 8 martie, cardul dvs. de asigurat va sosi acasă prin poștă în zilele/săptămânile care urmează. Dacă nu figurați în acest sistem, ca femeie însărcinată beneficiați de serviciile medicale gratuite din pachetul minimal de servicii. Iată-le: Asistenţă medicală; Opt vizite prenatale pentru urmărirea gravidei cu risc scăzut care vor fi făcute după următorul grafic: luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină (prima vizită), urmată de vizite la medic la 16 săptămâni de sarcină, la 24 de săptămâni de sarcină, la 28 de săptămâni de sarcină, la 32 de săptămâni de sarcină, la 36 de săptămâni de sarcină, la 38 de săptămâni de sarcină şi la 40 de săptămâni de sarcină; Urmărirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate şi la patru săptămâni de la naştere; Testarea gratuită pentru HIV şi lues şi consiliate să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de şase luni. Nașterea propriu-zisă nu e acoperită din bugetul asigurărilor de sănătate. Pentru a beneficia de acest serviciu fără să plătiți, vă ofer următorul sfat: obțineți calitatea de asigurat, depunând la sediul Casei de asigurări din orașul/sectorul de domiciliu următoarele documente: copie act identitate, declarație pe proprie răspundere că în ultimii 5 ani nu ați realizat venituri impozabile în România, chitanță din care să reiasă că ați achitat la Fisc contribuția pe 6 luni (echivalentul a 5,5% din salariul minim pe economie x 6 egal 346,5 lei). Astfel sunteți asigurată cu drepturi depline. Atenție! Până când veți obține calitatea de angajat, veți fi nevoită să achitați lunar contribuția la sănătate (5,5% din salariul minim pe economie, adică 57,75 lei – acum) pentru a rămâne asigurată. Dacă mergeți luna aceasta la Casa de sănătate și achitați 346,5 lei (pentru a deveni asigurat), luna viitoare trebuie să plătiți 57,75 lei, în mai – la fel și tot așa. Multă sănătate!

  6. Sunt PFA,achit cass-ul din anul 2008 catre Casa de asigurări de sănătate Constanta si ori de câte ori verific starea apar ca neasigurat la sistemul de sănătate.An de an se întâmplă acest lucru merg lămuresc situația,consider ca s-a rezolvat situatia si in anul curent iar nu ma regăsesc asigurat.Ma intreb ce se întâmplă cu suma pe care o achit la sănătate în baza CNP-ului,unde merg acesti bani si cum sunt evidentiati in contabilitatea Casei de sănătate Constanta?!

  7. Buna ziua,
    In situatia in care realizez venituri doar din dobanzi (o suma modica) pot avea calitatea de coasigurat, fiind in intretinerea sotului, asigurat? Sau trebuie sa nu realizez nici un venit pentru a putea obtine acest statut, de coasigurat?
    Va multumesc mult, toate cele bune!

  8. Buna ziua.As dori sa primesc informatii-lamuriri in legatura cu urmatorul aspect:timp de mai bine de 15 ani am beneficiat de calitatea de asigurat,iar in anul 2015,ca si consecinta a unui concediu fara plata,am pierdut aceasta calitate.Intrebarea este cum as putea redobandi calitatea de asigurat dat fiind faptul ca in luna ianuarie 2016 concediul fara plata a incetat si societatea la care lucrez a reluat plata contributiei lunare de sanatate insa eu apar tot ca neasigurat.Ce demersuri trebuie sa fac pentru a reintra in dreptul de asigurat?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Nu aveți nimic de făcut. Dacă sunteți angajată cu carte de muncă atunci angajatorul se ocupă de asigurarea dvs. Dacă sunteți angajată, însă nu vă regăsiți în sistem, atunci e posibil ca angajatorul să nu vă plătească lunar contribuția. Întrebați la societatea la care sunteți angajată și cereți dovada achitării contribuției. Aveți card de sănătate? Vă regăsiți în sistemul informatic de asigurați, pe baza CNP? Atunci trebuie să fiți asigurată.

  9. Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! AM fost angajata din 2006, in 2010 an nascut si am intrat in crestere copil pt doi ani. Dupa ce am terminat aceasta perioada, nu m-am mai intors la locul de munca pt ca schimbasem judetul si automat mi-a inchis contractul si mi-a trimis cartea de munca acasa. Din acel moment, 2011, nu am lucrat nicaieri, totusi daca verific cu CNP-ul meu, apar asigurat, desi nu am sot, etc. Poate fi o eroare, ce ar trebui sa fac?

    • Mă interesez pentru dvs. şi revin cu un răspuns. Aveţi card de sănătate? Puteţi verifica dacă sunteţi cu adevărat asigurată folosindu-l

  10. Buna seara! Am cateva intrebari daca ma puteti ajuta. Am 29 de ani si in vara am terminat studiile universitare, deci de 3 ani nu sunt asigurata. Din cauza ca inca nu mi-am gasit un loc de munca, am inceput sa iau somaj. Intrebarile mele sunt: Acum sunt asigurata? Daca merg la medicul de familie sa imi fac card, o sa trebuiasca sa platesc tot din urma? Ce se va intampla cu asigurarea si cu cardul (in cazul in care beneficiez de acestea) dupa terminarea celor 6 luni de somaj? Multumesc anticipat!

    • Bună ziua. Atâta vreme cât sunteți în șomaj sunteți asigurată la fondul de sănătate, deoarece contribuțiile dvs. la CASS sunt achitate de Agenția teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă. După expirarea perioadei de șomaj puteți deveni asigurat în urma unei cereri la Casa de Sănătate din localitatea de domiciliu, însoțită de dovada plății pe șase luni a contribuției la fondul de sănătate. În prezent, contribuțiile la sănătate se ridică la 5,5% din venitul brut. Fiindcă nu aveți venituri, la expirarea perioadei de șomaj veți plăti contribuție de sănătate raporat la salariul minim brut pe economie (1.250 lei, în prezent). Asta înseamnă că pentru a vă redobândi calitatea de asigurat trebuie să achitați CASS pe șase luni (6 X 5,5% din 1.250 lei – adică 6 x 68,75 = 412,5 lei). Cu această sumă redeveniți asigurat. Însă, pentru a vă păstra calitatea de asigurat, trebuie să plătiți lunar suma de 68,75 de lei, până când vă veți angaja legal. Plata contribuției (inclusiv pentru cele șase luni din urmă) se efectuează la administrațiile financiare teritoriale (ANAF) în contul unic deschis de CNAS.

  11. buna ziua am o nelamurire ….eu nu lucrez doar sotul lucreaza practic eu sunt an antretinere la sotul nu ar trebui sa platesc la casa de asigurari de sanatate fiind ansaarcinata an luna a5 cardul meu de sanatate e invalid de ce? nu stiu ce sa fac

  12. Supun atentiei urmatorul context:mama la varsta de 87 de ani este pensionara CAP si are card de sanatate; fratele meu in varsta de 51 de ani nu a contribuit niciodata la asigurarile sociale si clocuieste impreuna cu ea (tata a murit in 1999). Poate beneficia de card de sanatate avand in vedere ca practic mama este in intretinerea lui, desi financiar sursa de existenta este pensia de CAP a mamaei (in jur de 570 de lei)?

    • Pentru a beneficia de card de sănătate și de servicii medicale din pachetul de bază, fratele dvs. ar fi trebuit să fie în grija mamei, nu invers. Calitatea de coasigurat este prevăzută de art. 224 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare:
      „Art. 224 (1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
      (…)b) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;”
      Așadar, legiuitorul instituie două condiții principale pentru ca o persoană să dobândească calitatea de coasigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România:
      – relația de rudenie sau căsătoria cu o persoană asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, în întreținerea căreia să se afle;
      – ca persoana coasigurată să nu aibă venituri proprii, indiferent de tipul venitului sau de cuantumul acestuia, și fără a fi prevăzute excepții de la această condiție.

  13. Buna ziua. O intrebare : Daca am obtinut venit 1000 de lei intr-o singura luna din anul 2014 ,si o sinngura luna din 2015, de ce nu pot fi luat ca si coasigurat in 2016-2017. In 2016 si 2017 nu am obtinut nici un venit.Multumesc.Ce ar fi de facut?

  14. Vă rog frumos ointrebare dacă eu am cotizat până în 2014 am card de sănătate și figurez în baza de date ca sunt asigurat

    • Dacă ați cotizat până în 2014 atunci ați fost asigurată până în 2014. Până în ce lună ați plătit contribuția la sănătate? Aveți card de sănătate fiindcă eliberarea acestor echipamente s-a făcut începând cu septembrie 2014, iar dvs. ați fost inclusă în categoria asiguraților pe baza datelor pe care CNAS le deținea cu câteva luni înainte de distribuire. Cu alte cuvinte, dețineți card fiindcă erați asigurată/angajată la data când s-a făcut lista cu cei care beneficiază de card. Dar asta nu înseamnă că sunteți asigurată acum. Cardul dvs. este acum inactiv. Calitatea de asigurat se dobândește în urma plății contribuției la fondul de sănătate, în fiecare lună, fie de către angajator, fie de dvs. dacă aveți o profesie liberală sau dacă nu aveți loc de muncă. Mai puteți deveni coasigurat la sistemul asigurărilor de sănătate dacă vă aflați în îngrijirea unei rude asigurate (de exemplu soțul, care e angajat). În articolul pe care l-ați citit mai devreme am spus cum se obține calitatea de asigurat, dar și cea de coasigurat. Mai citiți-l o dată: https://danbrumar.ro/anomalie-de-ce-am-primit-card-de-sanatate-daca-nu-platesc-contributie/

  15. Buna ziua,sunt asigurat,am card de sanatate,sunt angajat din 2003 la aceeasi firma,si nu apar in sistem ca fiind asigurat.Taxele se achita lunar ptr ca eu merg la banca sa le achit-sunt administratorla aceasta firma.Cum pot rezolva acest lucru??

    • Bună. Mă documentez și revin cu un răspuns. Până atunci am nevoie, pe adresa de mail media@danbrumar.ro, de numele dvs. și al societății la care sunteți administrator. Mulțumesc pentru înțelegere.

  16. Pârcălabu Roxana Elena | 31 iulie 2017 at 13:53 | Răspunde

    Spuneti- mi si mie cum procedez daca nu am card emis si nu sunt asigurata.ce trebuie sa fac sa am cardu de sanatate.

    • Cardul de sănătate atestă faptul că sunteți asigurată la sistemul de asigurări de sănătate. Faptul că nu aveți calitatea de asigurat, nu aveți cum să beneficiați de card de sănătate de asigurat. Aceste carduri au fost tipărite în cursul anului 2014, dacă nu mă înșel, și au intrat în posesia celor care erau asigurați la acea vreme. Pentru a beneficia de card trebuie să vă adresați Casei de sănătate din județul de domiciliu, însă, mai întâi trebuie să deveniți asigurată. Fie în urma angajării cu contract de muncă, fie prin achitarea din urmă a 6 luni de asigurare calculate la salariul minim pe economie:https://danbrumar.ro/anomalie-de-ce-am-primit-card-de-sanatate-daca-nu-platesc-contributie/

  17. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare.
    Eu sunt angajata, iar sotul meu este coasigurat, insa nu are card de sanatate.
    Care este procedura pentru a obtine acest card de sanatate? Ce documente trebuie sa duca si unde?
    Multumesc

  18. Buna ziua. DIn 2012 sunt plecat din tara. Am platit contributia la sanatate pana la sf. lui 2011. Sunt constient ca nu mai am calitatea de asigurat. Acum sunt in afara tarii si nu voi veni in RO decat prin mai 2018. O sa stau doar 2 saptamani. E posibil sa fac o cerere online si sa platesc contribtia intr-un anume cont? Sau macar sa depun cererea, sa fie analizata si apoi rog pe cineva sa faca plata in contul CJAS Bacau. E posibil un asemenea demers? Va multumesc

  19. buna ziua, am si eu o nelamurire. astazi am fost la medicul de familie pentru un bilet de internare de zi la o clinica de ginecologie ( sunt insarcinata in 26 sapt). toate bune pana am ajuns la clinic si mi s-a spus ca figurez ca neasigurata in baza de date. mentionez ca momentan sunt angajata din data de 15 sept ( inteleg faptul ca doamna contabila nu a inregistrat inca , contractul meu la casa de asigurari), nelamurirea mea este alta : – la medicul de familie in baza de date a casei de sanatate figurez pe lunile 1 iunie 2017- 1 iulie 2017 ca si angajata(in aceasta perioada nu am lucrat nicaieri), si pe lunile 1 august 2017-1 octombrie 2017 ca si pensionata pe caz de handicap ( ceea ce nu este cazul ).
    Medicl de familie a spus ca nu imi poate da mai multe detalii, decat mi-a trimis o cerere la casa de asigurari de sanatate ca s ama inregistreze ca si angajata .
    De unde si pana unde acele date trecute pe cardul meu oare??

    • Dacă nu ar fi tragic, ar fi chiar comic. Iată câte defecte are actualul sistem de sănătate pe card. Nu știu, o să mă interesez. Trimiteți-mi pe mail (media@danbrumar.ro) numele, prenumele și casa de asigurări la care știați că sunteți asigurată.

  20. Sunt angajat cu CIM dar nu apar ca asigurat ce trebuie sa fac?? Cu Stima. .

    • Figurați în baza de date a sistemului național de asigurări de sănătate doar dacă angajatorul dvs. a depus la ANAF raportul privind situația angajaților și dacă a achitat contribuțiile de sănătate aferente salariului. Întrebați dacă v-au fost plătite contribuțiile în 2017. Dacă nu vă regăsiți în SIUI trebuie să vă prezentați personal la sediul Casei de Sănătate la care sunteți arondat cu adeverința de salariat. Poate veni și persoana de la resurse umane care întocmește declarațiile 112, cu codul CUI, în cazul în care mai mulți salariați din aceeași unitate sunt în această situație. Dacă mergeți doar dvs, vi se va cere CNP-ul, pentru efectuarea corecțiilor în sistem. Dacă sunteți din București și sunteți arondat CASMB, vă prezentați la biroul Declarații al CASMB, sediul din Băneasa, etaj 1, Șos. București – Ploiești nr. 7, sector 1. Succes!

  21. Alexandra Dragne | 12 martie 2018 at 19:10 | Răspunde

    Buna seara, nu sunt angajata de ft mult timp iar astazi am fost la medicul de familie ptr a mi lua dosarul sa ma mut la alt medic..iar Dna doctor mi a zis ca fara card CNAS nu imi poate da dosarul. Imi puteti spune si mie daca acel card exista pe undeva , sau de unde il pot ridica..sau daca trebui sa platesc taxa si unde in Bucuredti ?!

    Daca vreau sa platesc ptr a ma asigura , unde se poate plati si cat ar trebui sa dau din urma ?
    Multumesc frumos !

    • Cardul de sănătate atestă faptul că sunteți asigurată la sistemul de asigurări de sănătate. Faptul că nu aveți calitatea de asigurat, nu aveți cum să beneficiați de card de sănătate de asigurat. Aceste carduri au fost tipărite în cursul anului 2014, dacă nu mă înșel, și au intrat în posesia celor care erau asigurați la acea vreme. Pentru a beneficia de card trebuie să vă adresați Casei de sănătate din județul/sectorul de domiciliu, însă, mai întâi trebuie să deveniți asigurată. Fie în urma angajării cu contract de muncă, fie prin achitarea din urmă a 7 luni de asigurare calculate la salariul minim brut pe economie. Conform legislației actuale, contribuția CASS pentru persoanele care nu au venituri, dar care vor să fie asigurate la sănătate, este 10% din salariul minim brut pe economie, adică 190 de lei. (190 lei x 7 = 1.330 de lei). 1.330 de lei este suma care vă asigură redobândirea calității de asigurat, însă pentru a o păstra trebuie să plătiți lunar 190 de lei. Plata contribuției se efectuează la administrațiile financiare teritoriale (ANAF) în contul unic deschis de CNAS. Tot acolo completați o declarație pentru a fi luată în evidență. Succes!

  22. Buna seara.Mama mea a fost casnica toata viata, prin urmare nu are pensie. Cand s-au eliberat cardurile de sanatate a primit si ea unul.La un momentdat bolnava fiind a fost inscrisa de catre medicul de familie intr-un program ptr persoanele fara venit. Asta a fost acum 15 ani. Dupa ce a primit cardul…la cativa ani dupa, am constat ca este asigurata medical. Mentionez ca desi are 70 de ani nu are probleme grave de sanatate. A trebuit totusi sa mai treaca pe la medicul de familie ptr trimiteri si retete. La ultima vizita medicul a refuzat sa i dea o reteta compensata ptr ca nu a adus dovada ca este asigurata si prin cine este asigurata. Desi noi am crezut ca este asigurata in baza acelui program al persoanelor fara venit (inscrisa de medicul de familie), acesta (medicul) sustine ca este imposibil deoarece acel program nu mai exista si oricum era pe perioada scurta, pana isi rezolva problema de sanatate.
    Dilema mea este cum reusesc sa aflu prin cine este asigurata. Asigurata este ptr ca asa apare la verificarea online si la medicul de familie. Este asigurata…dar prin cine? Cui trebuie sa ma adresez, sa fac rost de o adeverinta care sa o linisteasca pe dna doctor.
    Multumesc!

    • Mă voi interesa și voi reveni. Până atunci, care e localitatea de domiciliu?

    • Mama dvs. figurează ca asigurată deoarece cei de la CNAS nu au actualizat baza de date. Mai multă lume mi-a semnalat acest lucru. Însă, trebuie să știți că nu are cum să fie asigurată dacă nu plătește contribuție de sănătate. Mama dvs. poate dobândi calitatea de asigurat dacă achită la ANAF (în localitatea/sectorul de domiciliu, în contul deschis special pentru contribuții de sănătate) contribuția de sănătate pentru șapte luni (conform Codului Fiscal). Din 1 ianuarie 2018, contribuția de sănătate pentru persoanele fără venituri este 10%, calculată la salariul minim brut pe economie. Asta înseamnă că, pentru a deveni asigurată, mama dvs. trebuie să achite 10% din 1.900 de lei (190 de lei) înmulțit cu 7 luni, adică 1.330 de lei. După aceea, pentru a-și păstra calitatea de asigurat, trebuie să achite lunar 190 de lei. În cazul în care Guvernul va modifica salariul minim brut pe economie, atunci și contribuția lunară se va modifica. În concluzie, ceea ce apare în sistemul CNAS sunt informații vechi, reziduuri de informații mai bine spus, pe care deștepții nu le-au actualizat. Mama dvs. nu are cum să fie asigurată în acest moment. Sistemul CNAS e prost făcut. Sper că v-am lămurit.

  23. Multumesc. A locuit in Teleorman pana acum 12 ani. Acum are domiciliul in Bucuresti.

  24. Multumesc mult pentru raspuns. Am luat in calcul si eroarea bazei de date si probabil ca asta ar fi explicatia. Acum…cum ar putea mama sa isi achite aceste asigurari avand in vedere ca nu are pensie? Este intretinuta de noi copiii. La ce nevoi medicale are m-ar costa mai mult asigurarile decat daca as plati integral medicatia. A trait la tara, a crescut 3 copii, a crescut animale, a muncit pamantul. Ptr cele ca ea nu exista o solutie? Am inteles ca cei din puscarie sunt asigurati.Pe vremea ei majoritatea femeilor de la tara erau casnice. Ele nu mai merg la medic? Probabil ca asta este alta discutie…
    Va multumesc pentru ajutor

  25. Buna ziua!Am card de sanatate emis dar nu mi-a venit,deci nu este activat!Asadar,eu sunt angajata si nu apar ca asigurata.Este din cauza ca nu am cardul activat?

    • Faptul că nu figurați ca asigurată în platforma PIAS nu are nici o legătură cu activarea cardului. Nu figurați dacă nu sunteți angajata sau dacă nu vi s-au plătit contribuțiile sau dacă este o eroare de sistem. Pentru a clarifica acest lucru trebuie să vă adresați angajatoului și Casei de Asigurări de Sănătate de care aparțineți. Dacă nu ați intrat în posesia cardului de asigurat (de unde știți că este emis?) el se găsește la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțineți. La momentul emiterii lui, cardul v-a fost transmis prin Poștă (notificare de la POștă), însă fiindcă nu v-au găsit acasă și nu v-ați dus să-l ridicați el s-a întors la Casa de Asigurări. În orice caz, Casa de Asigurări ar trebui să aibă toate răspunsurile la întrebările dvs., inclusiv la aceea legată de lipsa informațiilor din PIAS referitoare la calitatea de asigurat.

  26. foooarte util si foarte interesant si va multumesc mult pt ce faceti, pt informatiile clare pe care ni le dati.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.