Piața forței de muncă din România este în căutare avidă de lucrători din Asia, iar acum îi poate asimila mai ușor. Angajatorii de la noi au primit sprijinul autorităților române pentru accelerarea procesului de recrutare de muncitori străini în România. Mai mulți antreprenori autohtoni și Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România au solicitat deschiderea unei secții consulare la Kathmandu, în Nepal. Autoritățile române au găsit altă soluție.
Noi resurse umane au fost alocate și o nouă secție consulară a fost deschisă în Dhaka, Bangladesh. În urma acestei decizii, muncitorii din această zonă vor ajunge mai repede în România. Lucrările pentru care angajatorii români necesită forță de muncă din Asia sunt considerate de interes național. Firmele care au solicitat muncitori străini activează în domeniul construcțiilor de autostrăzi și linii de metrou.
Acest lucru înseamnă că formalitățile de aducere în țară a forței de muncă din Asia se vor derula mult mai rapid decât până acum, de la 6-8 luni, la câteva săptămâni. Până acum se înregistrau blocaje majore în recrutarea de lucrători din Asia, pentru procesarea vizelor acordate acestora.
„Am purtat o serie de discuții pe acest subiect cu reprezentanții Centrului Național de Vize, care ne-au prezentat primele măsuri de remediere a timpilor mari de așteptare pentru soluționarea vizelor muncitorilor străini, fără deschiderea unei secții consulare la Kathmandu. În acest sens a fost deschisă de curând în Dhaka, în Bangladesh, o secție consulară, iar toate cererile cetățenilor bengali au fost direcționate aici și astfel a fost degrevată Ambasada Indiei, unde erau arondate Bangladesh, Nepal și India.
Pe lângă cei 9 consuli care lucrau cereri de viză, autoritățile au mai trimis încă trei reprezentanți. În total sunt 12 persoane care procesează cereri, în prezent”, a declarat Elena Panțiru, cofondatoare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România. Vezi care sunt meseriile bine plătite pentru care nu ai nevoie de facultate în România!
De ce nu avem secție consulară la Kathmandu pentru recrutare lucrători din Asia
Autoritățile române nu au deschis încă o secție consulară la Kathmandu din motive obiective, spun reprezentanții Patronatului. Capacitatea logistică pe care o poate suporta în momentul de față Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este limitată.
„Pentru moment, ne-au explicat că nu au logistica necesară deschiderii a două secții pentru o nouă misiune diplomatică în aceasta zonă. Este vorba de foarte multe resurse și câtă vreme timpii de așteptare pentru procesarea vizelor a fost redus, această măsură se bucură de sprijinul nostru, în calitate de antreprenori”, a completat Elena Panțiru.
Citește și: Drama refugiaților ucraineni ajunși cerșetori în România
IGI, asaltat de cereri pentru permise de ședere în țară
Un muncitor străin care vrea să lucreze în România trebuie să obțină, pe lângă viză, un permis de ședere în țara noastră. Acesta este eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). În ultima perioadă, instituția a procesat mii de cereri venite din partea lucrătorilor din Asia care au nevoie de permise de ședere în România.
„Inspectoratul General pentru Imigrări s-a implicat și astfel a ajutat oamenii aflați la rând, s-a asigurat că au dosarele în regulă, pentru a accelera procesul, ceea ce este de admirat”, a confirmat Elena Panțiru.
În ultima săptămână a lunii martie 2023, IGI și Inspectoratul Teritorial de Muncă, la nivel național, au organizat sesiuni de informare a angajatorilor români care au angajați străini. Ei au beneficiat de soluții legale la diverse situații întâlnite în practică.
Format din unele dintre cele mai reprezentative companii active în domeniul recrutării de personal străin din România, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă a fost înființat în 2020 cu scopul de a susține, promova și reprezenta interesele profesionale, economice și sociale ale antreprenorilor.
Zeci de mii de lucrători din Asia lucrează în România. Câți vor mai veni
Circa 100.000 de muncitori asiatici au fost angajați în România în perioada 2010-2021, însă doar MAE și IGI dețin date despre câți au rămas și câți s-au întors în țările de origine. Ce este cert e că în 2022 au fost acordate circa 75.000 de vize de muncă, din contingentul de 100.000 de lucrători asiatici aprobat de Guvernul României.
În 2023, angajatorii români au primit acordul Executivului pentru recrutarea altor 100.000 de lucrători din Asia. Decizia are ca scop acoperirea deficitului de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor, în restaurante, protecție și pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerț etc.
Autoritățile spun că deficitul nu poate fi acoperit de lucrătorii români. Una dintre explicații ar fi migrația masivă spre Europa de Vest. Află de ce preferă românii să îngrijească bătrâni la domiciliu în Germania!
Turcia, Nepal, India, Bangladesh și Vietnam sunt principalele state din care provine forța de muncă asiatică recrutată de angajatorii români.
Urmărește-mă și pe YouTube!
De ce sunt operații copiii români cu afecțiuni grave în Italia
Be the first to comment on "Antreprenorii români vor lucrători din Asia, iar acum aceștia pot veni mai ușor în ţară"