Apare cartea de identitate cu semnătură electronică. Ce date va conține

Credit foto: Pixabay

Share This:

Cartea de identitate utilizată azi de orice român își va schimba substanțial forma, au decis parlamentarii celor două camere ale Parlamentului. Actele de identitate se vor modifica pentru a permite inclusiv încorporarea semnăturii electronice a deținătorului. Proiectul de lege aprobat de Parlament a fost trimis președintelui României pentru promulgare.

Cartea de identitate va conține, în viitor, un certificat digital emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care permite folosirea semnăturii electronice. Conform parlamentarilor, un document semnat cu ajutorul certificatului digital are aceeași valoare ca unul cu semnătură olografă.

Proiectul de lege de modificare a actelor de identitate, care datează din 2017, ridică un semn de întrebare referitor la emiterea certificatului digital pentru semnătura electronică. Pentru un nivel ridicat al securității datelor, certificatele digitale se emit de organisme independente, nu de stat. Însă, proiectul de lege care modifică actele de identitate ale românilor prevede că MAI se transformă el însuși în prestator de astfel de servicii.

Apoi, pentru ca semnătura electronică să fie echivalentă cu cea de mână, e nevoie de un certificat digital calificat, conform Regulamentului UE 910/2014. Or, MAI va emite certificate digitale simple, care nu pot garanta securitate datelor și care nu stabilesc o legătură clară între identitatea fizică a unui posesor de buletin și identitatea sa electronică.

Copiii sub 14 ani pot avea carte de identitate

O nouă premieră este aceea că minorii care nu au împlinit 14 ani pot avea carte de identitate, simplă sau electronică, la cererea părinților. Prevederea se regăsește în același proiect de lege, votat de Parlament la 14 iulie 2020, și trimis la promulgare.

Actele de identitate ale copiilor sub 14 ani vor fi valabile doar 2 ani. Mai mult, dacă optează pentru o carte de identitate electronică, părinții nu trebuie să-și dea acordul pentru preluarea amprentelor celor mici. Adică, amprentele nu sunt necesare în cazul minorilor sub 12 ani, ci doar în cazul copiilor mai mari de 12 ani.

Ca și în cazul actelor de identitate ale adulților, cartea de identitate electronică a minorului va integra și cardul național de sănătate. Astfel, pentru accesarea serviciilor medicale nu va mai fi nevoie de un act dedicat.

Din rațiuni religioase sau de conștiință, românii vor putea să uzeze în continuare de dreptul lor de a nu deține o carte de identitate electronică. Actul de identitate cu design actual poate fi folosit/preschimbat în continuare.

Ce conține cartea de identitate electronică

Cartea de identitate electronică conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță. În actul de ientitate electronic se înscriu:

  • datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului
  • prenumele părinților titularului
  • un certificat de semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică (emise de un prestator calificat de servicii de încredere – n. red.)
  • datele biometrice ale titularului: imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (amprente).

Valabilitatea cărții de identitate

Cartea de identitate simplă și cartea de identitate electronică vor avea o valabilitate de 2 ani în cazul copiilor sub 14 ani. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, valabilitatea actului de identitate este de 4 ani.

Tinerii care au împlinit 18 ani vor avea cărți de identitate cu o valabilitate de 10 ani, iar persoanele de peste 60 de ani nu mai trebuie să-și schimbe cartea de identitate simplă.

CITEȘTE ȘI:

1 Comment on "Apare cartea de identitate cu semnătură electronică. Ce date va conține"

  1. Ar fi un upgrade pentru toti romanii acest tip de carte de identitate, Like 😀

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.