Atelierele eematico sau cum devine joaca o treabă serioasă

Aceste mânuțe pot fi ale unor viitori oameni de știință. Credit foto: eematico.org

Share This:

E greu pentru un părinte să recunoască faptul că nu știe să se joace cu copilul lui. Dacă întrebi oamenii din jurul tău ce-i aia joacă, îți vor spune că știu multe despre ea. În realitate, au o vagă impresie despre acest termen. 

Un părinte care vrea un minut de respiro după o zi încărcată îi pune copilului mașinuța cea nouă în brațe și-l trimite în camera lui. „Joacă-te!”, îi spune aproape poruncitor. Acest îndemn, care pentru el sună a eliberare, pentru copil e echivalent cu o recompensă.

Ce mamă bună. Mă lasă să mă joc în voie!”. Sau: „Ce de treabă e tata azi! M-a băgat în seamă”. Dar joaca e mai mult de atât. Cunosc niște tipi și niște tipe care știu mai bine decât tine să se joace cu copilul tău. Îi poți cunoaște și tu dacă mergi la atelierele eematico.

Oamenii ăștia sunt arhitecți, ingineri, psihologi, designer, filologi, experți în comunicare și marketing. În ultimii cinci ani și-au unit forțele pentru a concepe programe de dezvoltare personală pentru copii și adulți, bazate pe învățare experiențială.

Atelierele eematico vin cu o abordare nouă în derularea programelor educaționale. Ele pun accent pe dezvoltarea abilităților copiilor și înțelegerea proceselor și noțiunilor abstracte ale științei prin joacă.

Atelierele eematico țin cont de nevoile și aptitudinilie copiilor și susțin înțelegerea, în defavoarea achiziției oarbe de noțiuni seci, concepte și metode de lucru pe care cei mici nu vor ajunge, poate, să le utilizeze niciodată.

În cadrul programelor dezvoltate de eematico, copiii au ocazia să creeze, să planifice, să se distreze, să ia decizii în echipă și să găsească rezolvare la orice problemă folosind cea mai la îndemână unealtă a lor: joaca.

Cursurile care au fost concepute în folosul lor sunt adaptate vârstei și aptitudinilor fiecăruia. De exemplu, copiii din grupa de vârstă 7-12 ani au posibilitatea să construiască cu mâinile lor diverse obiecte care azi ne fac viața mai ușoară (aparate de zbor, mori de vânt, corpuri de iluminat, instrumente muzicale, decorațiuni, jucării, etc.) și să înțeleagă principiile după care acestea funcționează.

Imagini surprinse în timpul cursurilor derulate de specialiștii eematico. Credit foto: eematico.org

La finalul cursului Maker Exploratorium, cei mici vor fi capabili să înțeleagă fenomenele din viața de zi cu zi, vor conștientiza abilitățile pe care le-au dezvoltat, vor dobândi experiență în utilizarea uneltelor și sculelor, vor înțelege cât de mult îi ajută în plan personal implicarea în astfel de proiecte de creație. Pentru cei de la eematico, joaca e o treabă serioasă.

Totodată, se distrează la culme și învață să aibă încredere în forțele proprii, dar și să muncească în echipă. Prin joacă își dezvoltă abilitățile de a lua decizii și de a găsi mereu o soluție la fiecare problemă întâlnită. Programele educaționale întocmite de cei de la eematico sunt împărțite pe categorii de vârstă (copii 3-6 ani, copii 7-12 ani, adulți 18-99 de ani) și sunt formate din mai multe module.

Atelierele eematico nu sunt gratuite, ele au un preț pe modul, care variază în funcție de programul ales și de categoria de vârstă căreia i se adresează.

Eematico, pentru copiii defavorizați din Ferentari

De ce scriu de acești oameni? Pentru că atelierele eematico au ajuns și în școlile românești, ca model de educație neconvențională. Eematico este una dintre organizațiile care s-au calificat în finala Campionatului de Bine, o competiție dedicată organizațiilor neguvernamentale care derulează proiecte sociale în folosul comunității.

Cei de la eematico și-au propus să strângă 20.000 de lei până la 19 februarie 2018 pentru a preda cele opt module ale cursului Maker Exploratorium elevilor Școlii Gimnaziale 134 din cartierul bucureștean Ferentari.

Anul trecut, specialiștii organizației au derulat două din cele opt module în această școală, iar rezultatul a fost peste așteptările lor. Copiii au răspuns excelent la metodele de învățare experiențială, iar imaginile de mai jos vorbesc de la sine.

Anul trecut, elevii Școlii 134 din Ferentari le-au cerut celor de la eematico să se întoarcă cu experiențe noi

Am ales să suțin cauza celor de la eematico scriind acest articol și donând bani pe platforma online Bursa Binelui. Această platformă a fost creată de BCR și Euplătesc cu scopul de a face cunoscute organizațiile care au nevoie de sprijin în derularea unor proiecte sociale.

Personal cred că ideea strângerii laolaltă a organizațiilor care și-au făcut un scop din a-i ajuta pe alții este genială. În acest fel poți face cunoștință cu cei care se află în nevoie și primi detalii referitoare la cum poți să-i ajuți.

Știu cum e viața în Ferentari, poate cel mai defavorizat cartier din București. Și copiii de aici au visuri și țintesc sus, ca oricare alt copil din România. Pentru a reuși să ajungă unde își doresc au nevoie de sprijin, iar această campanie inițiată de Eematico le-ar putea deschide niște orizonturi largi.

Tot pe platforma online poți face donații directe, fără comisioane. De fapt, Bursa Binelui este singura platformă online care permite donațiile fără comisioane și care încurajează, de regulă, participarea cu sume mici (5 lei, 10 lei).

Sigur, dacă vrei să plătești mai mult ești liber să o faci. Fiindcă e vorba de o competiție, la finalul campionatului vor fi recompensate primele trei proiecte sociale, în funcție de numărul donatorilor și al donațiilor strânse în platformă.

Poți susține cauza uneia dintre cele 45 de proiecte ajunse în finală până la 19 februarie 2018. Ia să vedem, pe cine alegi să susții?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.