Au început lucrările la gura de metrou de la Eroilor 2. Cum arată acum zona la mai bine de o lună de la avaria de proporții

Foto: danbrumar.ro

Share This:

Planul Metrorex de a da în folosință primul tronsol al magistralei a V-a, Râul Doamnei – Eroilor, (sfârșitul acestui an) a fost dat peste cap de avaria de proporții din 11 decembrie 2015. Pământul a început să se surpe după ce un utilaj TBM (Varvara) a spart un perete mulat al stației Eroilor 2, în drumul ei spre PSS Opera (Punctul de scoatere a scutului de la Opera Română).

Avaria a făcut ca lucrările de amenajare a stației de la Eroilor 2 să înregistreze întârzieri, motiv pentru constructori să ia măsuri pentru recuperarea timpului pierdut. La solicitarea companiei Metrorex, firmele constructoare au început săpăturile la viitorul acces în subteran de pe bulevardul Eroilor, în data de 15 ianuarie 2016.

Această lucrare era programată pentru luna mai, însă pentru a profita de restricțiile de circulație impuse în zona Eroilor-Eroii Sanitari, constructorii s-au apucat de treabă mai devreme. Iată ce au declarat reprezentanții Metrorex, la solicitarea noastră.

Metrorex a solicitat ca în perioada în care circulaţia de pe Bd. Eroilor este restricţionată, să se realizeze accesul care subtraversează Bd. Eroilor, acces care oricum ar fi necesitat o întrerupere a traficului în această zonă timp de trei luni (perioadă prevăzută în proiect și programată conform graficului general al lucrărilor pentru luna mai 2016). Lucrările se vor desfăşura cu încadrare în perioada prevăzută în graficul aferent lucrărilor de consolidare şi punere în siguranţă astfel încât să se evite o nouă restricţionare a circulaţiei”.

turnare trotuar beton 16 ianuarie

Primele „mișcări de trupe” au avut loc la începutul lunii, când constructorii și-au trimis oamenii să marcheze zonele în care se vor face săpături. Înainte de excavările propriu-zise, muncitorii au împrejmuit zona și au restricționat circulația pietonală pe trotuar (partea dreaptă, sensul de mers spre Academie) și au turnat beton pentru realizarea unui traseu pietonal ocolit (pe terenul din fața Spitalului Universitar).

Trotuarul a fost gata la 16 ianuarie, după ce s-a turnat beton pe o ploaie amestecată cu ninsoare.

turnare trotuar beton 16 ianuarie 2
trotuarul finalizat 21 ianuarie

Pe 21 ianuarie, două buldozere și un excavator s-au apucat de treabă și au efectuat primele săpături, profitând de restricțiile de circulație la care s-a recurs încă din decembrie anul trecut. Conform datelor obținute de la Metrorex, ele nu se vor ridica mai devreme de sfârșitul lunii martie, timp necesar pentru finalizarea consolidării terenului de la intersecția cu Eroii Sanitari.

primele sapaturi 21 ianuarie
primele sapaturi 21 ianuarie (2)

Două zile mai târziu, pe 23 ianuarie, groapa săpată în asfaltul de pe bulevardul Eroilor măsura doi metri adâncime. Un început cam timid, aș zice. La cât de încet s-au mișcat lucrurile până acum, constructorii vor avea nevoie de noroc cu carul și, poate, ajutor divin pentru a se înscrie din nou în graficul convenit cu beneficiarul lucrării.

sapaturi 23 ianuarie
sapaturi 23 ianuarie (2)

Metrorex urmăreşte respectarea implementării graficului de execuţie şi în acest sens a solicitat executantului acţiuni urgente şi concrete pentru obţinerea tuturor avizelor de la PMB şi deţinătorii de utilităţi pentru execuţia lucrărilor. Metrorex a analizat şi avizat în regim de urgenţă în cadrul Consiliului Tehnico – Economic, documentaţiile tehnice care detaliază lucrările necesare: consolidare teren aferent imobilului de pe B-dul Eroii Sanitari nr. 55, consolidare generală teren, consolidare şi punere în siguranţă a canalului colector, epuismente, documentaţii care au fost puse la dispoziţie cu promptitudine executantului lucrărilor menţionate”, ne-au spus reprezentanții Metrorex.

Avaria din 11 decembrie 2015 a dat peste cap și viața oamenilor care locuiesc în imediata apropiere a șantierului. Două imobile au fost afectate în urma surpării terenului, iar în momentul de față câteva familii încă mai locuiesc la hotel pe cheltuiala constructorilor. Din cele comunicate de specialiști reiese că ce a fost mai rău a trecut.

În ceea ce priveşte monitorizarea tasărilor, situaţia este stabilă. Nu s-au mai înregistrat deplasări la clădirile din Bd. Eroii Sanitari nr. 55 şi Bd. Eroilor nr. 2, respectiv la terenul aferent zonei afectate sau la reţele. Lucrările de consolidare la imobilul situat pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 se vor finaliza în jurul datei de 27 ianuarie 2016, urmând ca experţii să-şi exprime punctul de vedere cu privire la intrarea locatarilor în imobil”.

Lucrări ce se vor executa în perioada următoare: finalizarea consolidării terenului din Bd. Eroii Sanitari nr. 55 şi din Bd. Eroilor nr. 2; consolidarea şi refacerea reţelelor afectate de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (canal); consolidarea şi refacerea suprafeţei stradale; finalizarea sigilării scutului TBM prin injecţii; alte lucrări care vor fi necesare după finalizarea expertizării clădirilor, reţelelor şi terenului afectat.

Iată ce s-a făcut până acum

Pentru consolidarea clădirilor (cu bentonită)

 • 12 injecţii de consolidare verticale la clădirea de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (foraje)
 • 12 injecţii înclinate la 25 grade la clădirea de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (foraje)
 • 12 injecţii înclinate la 25 grade la clădirea de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (injectare teren)
 • 7 injecţii înclinate la 40 grade la clădirea de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (foraje)
 • 7 injecţii înclinate la 40 grade la clădirea de pe Bd. Eroii Sanitari nr. 55 (injecții)
 • 7 injecţii verticale la clădirea de pe Bd. Eroilor nr. 2 – exteriorul curţii (foraje)
 • 8 injecţii verticale de consolidare a colţului staţiei (foraje + manşetă)
 • Sigilare preliminară 100 % a scutului TBM (utilajul Varvara)
 • 5puţuri suplimentare de epuisment (pentru evacuarea apei din pământ)

Pentru reţelele de pe Bd. Eroii Sanitari (canal)

 • 26 de piloţi Dn 400 suport canal
 • 37 de injecţii verticale (foraje)
 • 37 de injecţii verticale (injecţii)
 • 75 de injecţii înclinate (foraje)
 • 75 de injecţii înclinate (injecţii)

Pentru consolidarea suprafeţelor stradale

 • Sistem de consolidare (foraj+teacă): 250 bucăți
 • Sistem de consolidare: 33 de injecţii.

Be the first to comment on "Au început lucrările la gura de metrou de la Eroilor 2. Cum arată acum zona la mai bine de o lună de la avaria de proporții"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.