Avram Iancu ne-a dus în Cartea Recordurilor. Acum e rândul nostru să-l ajutăm

Un selfie cu omul anului în România. Credit foto: danbrumar.ro

Share This:

Ce bine e atunci când mai vezi câte un român, cum e avram Iancu, că scoate capu-n lume, și nu oricum, ci cu demnitate. Demnitate care de multe ori ne lipsește nouă, celor care stăm pe margine și aplaudăm performanțele altora. Și în acele momente, când mai apare câte unul care își înfruntă cele mai mari temeri și se înhamă la ceva extraordinar, parcă… parcă îți crește și ție inima, ca un cozonac. Te cuprinde mândria.

Da, mândria că ești contemporan cu el și că aparții unui neam care își scoate prea mult în față handicapurile și își neagă tot mai mult valorile.

Acest articol este despre Avram Iancu, nu crăișorul revoluționar, ci bibliotecarul-înotător din Petroșani, care a reușit cumva să trezească în noi, din nou, sentimentul ăla frumos, nedisimulat, al mândriei naționale. El e Simona Halep a cărților sau a înotului, dacă vreți, și are nevoie de votul nostru pentru a câștiga premiul de Înotătorul Anului.

Avram Iancu și cucerirea Dunării

La 20 iunie 2017 pornea în aventura vieții lui, traversarea întregului curs al Dunării (2.860 km). După 89 de zile de înot, fără a avea costum de protecție, Avram Iancu ajungea la Sulina, fiind întâmpinat de peste o mie de susținători. Performanța lui a fost notată în Cartea Recordurilor, iar el a fost desemnat primul om din lume care a înotat pe Dunăre, de la izvoare la vărsare, doar în slip.

Totodată, este primul român nominalizat la titlul de Înotătorul Anului, de World Open Water Swimming Association. Românii care apreciază efortul lui îl pot vota până la 1 ianuarie 2018, accesând site-ul World Open Water Swimming Association. Pentru a vota e nevoie să-ți faci cont și să te loghezi, cu user și parolă. Aceste date sunt necesare pentru a evita votul multiplu.

  • După logare intri la secțiunea WOWSA AWARDS, subsecțiunea 2017 WOWSA AWARDS. O să remarci o listă cu 12 sportivi, iar la poziția nr. 5 numele lui Avram Iancu.
  • Pentru a vota apasă linkul verde Click here to vote now. Dă-i un vot, căci merită! Serios acum. Acest om a făcut pentru România mai mult decât orice frunză plimbată pe la târgurile de turism din lumea întreagă.

Un bibliotecar cu voință de fier și plămâni de aur ne-a insuflat tuturor acest sentiment nobil al iubirii de țară și ne-a făcut, măcar pentru o zi, să realizăm că suntem o națiune de oameni extraordinari, capabili de lucruri mărețe, la fel ca înaintașii noștri.

„Mă simt onorat”

Nu pot să spun decât că mă simt onorat și fericit că o astfel de performanță a reușit să stârnească ecouri nu doar în România și Europa ci și în Statele Unite, iar nominalizarea vine să-mi confirme că reușita mea a fost, într-adevăr, una excepțională. Am încredere că voi câștiga și că voi fi desemnat Înotătorul Anului pe plan mondial, dar acest lucru poate fi posibil numai cu sprijinul românilor, pentru că avem de-a face cu un sistem de votare public”, a declarat bibliotecarul înotător.

Avram Iancu, mult mai relaxat acum, la două luni de la expediția care l-a propulsat în Cartea Recordurilor. Credit foto: danbrumar.ro

Câștigătorul va fi anunțat pe 1 ianuarie 2018 printr-o ceremonie care va avea loc în California, Statele Unite ale Americii.

Steven Munatones, fost întotător profesionist de maraton, apreciat instructor, membru de onoare în International Marathon Swimming Hall of Fame și fondator al organizației World Open Water Swimming Association, spune despre performanța lui Avram Iancu:

Avram și-a depășit orice limite în timpul celor 89 de zile și a făcut față unor condiții nefavorabile de mediu pe care nu le anticipase. Prin performanța sa, Avram a ajuns la sufletul a sute de mii de persoane, care au rămas impresionați de personalitatea lui, ambiția si determinarea de care a dat dovadă. Și-a câștigat astfel nominalizarea la categoria Înotătorul Anului pe plan mondial”.

Traversarea Dunării de la izvoare la vărsare nu e singura performanță notabilă a lui Avram. El este și primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de 17 ore și 54 de minute, în care a parcurs 62 de kilometri. Cei care activează în acest domeniu spun că acest canal e „Everestul înotătorilor”.

Asta înseamnă că traversarea Dunării e mai mult de atât. E „Olimpus Mons”, cel mai înalt munte din Sistemul solar, situat pe planeta Marte (22.000 de metri înălțime).

Haideți să-l ajutăm pe Avram Iancu să devină Înotătorul Anului!

Trei întrebări pentru Avram Iancu

Nu a fost o expediție pentru atingerea unei performanțe în plan sportiv. Care a fost, de fapt ideea acestei aventuri, care e mesajul pe care ai vrut să-l transmiți?

Foarte bine ai observat, nu a fost vorba doar despre mușchi în această călătorie a mea. Ideea a plecat de la recitirea romanului Pilotul de pe Dunăre al lui Jules Verne, căruia am vrut să-i dau viață într-un mod mult mai greu, mai inedit, tocmai pentru ca oamenii să se apropie mai mult de lectură. Un alt mesaj a fost acela că se pot autodepăși, că pot înfrunta anumite bariere pe care, din păcate, chiar alții ni le trasează.

A fost și un pic de geografie și un pic de istorie. La anumite borne de pe cursul Dunării, care aveau un corespondent în istoria noastră, mă opream cu tricolorul și făceam fotografii. A fost o incursiune spirituală până la urmă, dar am realizat și o performanță sportivă, unică în lume. Am asistat cu toții la o premieră mondială: străbaterea unui fluviu înot, fără costum de protecție.”

Ai avut și momente grele, de cumpănă, pe durata expediției? Cum arătau zilele cu adevărat grele de pe traseu?

A fost un risc asumat. Am suferit în timpul celor 89 de zile petrecute în apele Dunării. M-am luptat cu hipotermia, cu arșița, cu vântul și cu valurile foarte puternice. De asemenea, curenții au fost foarte puternici, mai ales în zona Budapestei, chiar m-am înfipt, la propriu într-o buturugă, un obstacol subacvatic pe care nimeni n-a putut să-l observe.

În acel moment am trăit o sperietură foarte mare și am constatat că aveam o rană deschisă pe piept în urma acestui accident. A trebuit să ies la mal, a fost un moment foarte greu, pentru că în următoarea lună această rană deschisă s-a vindecat cu dificultate în acel mediu umed.”

Nu pot să nu sesizez latura comică a situației. Erai în mijlocul Dunării, dar cântai „Treceți batalioane române Carpații”. Ce semnificație avea acel cântec?

Cântecul acesta l-aș putea denumi hitul oficial al călătoriei (râde). Îmi culegeam o energie extraordinară fredonând acest imn cu o semnificație aparte pentru mine și, probabil, pentru toți românii. Îmi aduce aminte de unitatea poporului român și de dorința de a fi liber, fără acele limite pe care alții au dorit să ni le traseze.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

Citește și:

Cum faci bani din marketing afiliat pe blog și Facebook


Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.