Site icon Așa și pe dincólo

Balcon la bloc | Cum să faci legală o lucrare realizată fără autorizație

Credit foto: danbrumar.ro

Share This:

În București, fiecare construiește după propriul set de reguli, și nu e valabil doar pentru cei care locuiesc la curte. Dacă ești blocatar, știi prea bine cum stă treaba cu modificările interioare pe care mulți le fac chiar și fără autorizație. Dacă la interior o modificare pe ici, pe colo nu deranjează pe nimeni, la exterior se vede adevărata față a unui oraș scăpat de sub controlul autorităților.

Bucureștiul o babă slută, știrbită de cei care nu au înțeles nimic din traiul la comun. Uitați-vă la balcoanele închise cu termopan ici-colo și la lucrările de termoizolare, făcute pe alocuri, de proprietarii invidiați de locatarii care nu au niciodată bani pentru așa ceva!

Dar, am bătut câmpii destul! Articolul de față este despre altceva. Mai precis, despre lucrările făcute fără autorizație pe care le-ai moștenit odată cu achiziția unui apartament la bloc și despre ce poți face pentru a intra în legalitate.

O lucrare fără autorizație – cum procedez?

Acest material a fost inspirat de Oana K, care mi-a scris că se confruntă cu o situație de acest fel la ea la bloc. Iată ce zice:

Am achiziționat recent un apartament al cărui balcon este închis (tâmplărie metalică subțirică fără camere de izolare, făcută prin ‘90, probabil, și cu siguranță nu a fost făcut cu autorizație). Însă blocul (terminat în ‘83) este proiectat ca fiind deschis. Tot acest ansamblu metalic a ruginit cu timpul și a devenit un pericol. La o furtună mai zdravănă mi-a zburat ceva din balcon, vecinii trăgându-mă de ureche. Legal vorbind ce ar trebui făcut? Eu speram să îl închid (așa au făcut cam toți vecinii mei). Estetic, aș completa fațada prin același limbaj de tâmplărie pvc (deși am în vedere câteva sisteme mai deștepte și plăcute estetic), însă nu sunt lămurit cum e ok legal. Mulțumesc.”

Pe scurt, poți să îndrepți situația prin închierea balconului cu tâmplărie avizată de primărie. Asta înseamnă că trebuie să faci un proiect tehnic și să depui cerere de avizare a intervenției. Orice lucrare de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora, poate fi executată doar cu solicitarea unei autorizații de construire.

Pentru închiderea balconului, chiar dacă acesta a fost închis anterior cu tâmplărie metalică, în conformitate cu prevederile Legii 50/1991, republicată, este necesară obținerea autorizației de construire, întrucât se schimbă forma acestuia și materialele din care este executat”, spun reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală Sector 3.

Credit foto: Jeffrey Czum/Pexels.com

Închidere balcon autorizație

Dacă nu știi care e procedura de autorizare a unei astfel de lucrări, iată mai jos pașii care trebuie urmați, conform Legii 50/1991, cu modificările și completările ulterioare. Am scris și AICI tot ce trebuie să știi despre autorizarea lucrărilor de închidere a balconului la bloc.

Vestea proastă e că ești pasibil de amendă dacă execuți lucrări de modificare/construire fără autorizație. Vestea bună este că lucrările realizate fără autorizație care nu sunt depistate la timp nu mai atrag după sine răspundere de nici un fel.

Pentru lucrările executate cu mai mult de trei ani în urmă, nu mai pot fi aplicate sancțiuni contravenționale”, îmi spun reprezentanții serviciului Disciplina în construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6. Conform acestora, inspectorii instituției fac periodic controale pentru depistarea lucrărilor executate fără autorizație.

Exit mobile version