Bani de la primărie pentru fertilizare in vitro. Cum poți beneficia de sprijin

Share This:

Primăria Municipiului București a inițiat un proiect de hotărâre locală pentru încurajarea cuplurilor care se confruntă cu probleme de infertilitate să efectueze tratamente de fertilizare in vitro. Inițiativa aparține Gabrielei Firea, ea însăși beneficiară a unei proceduri de acest gen. Municipalitatea și-a propus ca, din acest an, să vină în ajutorul a circa o mie de femei care au o indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro. Proiectul de hotărâre a fost votat în Consiliul General în cadrul ședinței din 28 martie 2018. Iată care sunt condițiile pentru a putea beneficia de sprijin financiar!

Proiectul „O șansă pentru cuplurile cu infertilitate” vizează acordarea unor vouchere pentru efectuarea FIV, în valoare totală de 13.800 de lei pentru fiecare cuplu. Pot depune cereri la primărie doar cuplurile/femeile care au o indicație pentru fertilizare in vitro venită de la un medic specialist în infertilitate.

UPDATE: În urma ședinței de Consiliu General de miercuri, Municipalitatea a decis să ridice cuantumul ajutorului la 13.800 de lei (de la 10.800 de lei) pentru fiecare procedură de fertilizare in vitro. De asemenea, bugetul alocat pentru primul an al programului a fost mărit, până la suma de 13,8 milioane de lei (de la 10,8 milioane de lei). Totodată, primăria a completat lista criteriilor pe care potențialii beneficiari trebuie să le respecte:

  • Ambii membri ai cuplului să aibă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;
  • Cuplu autolog și/sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie;
  • Vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 45 de ani;
  • Domiciliu stabil sau reședința în București pentru parteneră, obținute cu cel puțin șase luni înainte de începerea proiectului.

Cum se acordă ajutorul financiar

După procesarea cererii, persoanele acceptate în program (1.000 pe an) vor primi un voucher în valoare de 4.600 de lei. Tichetul se acordă în baza primei scrisori medicale.

Înainte de efectuarea puncției ovariene, persoanele selectate vor primi cel de-al doilea voucher, în valoare de 4.600 de lei, în baza celei de-a doua scrisori medicale.

Înainte de transferul embrionar se va acorda cel de-al treilea voucher, în valoare de 4.600 de lei, în baza celei de-a treia scrisori medicale.

Conform primăriei, se vor deconta una, două sau chiar trei proceduri pentru aceeași persoană, dacă acestea sunt efectuate în decursul a 18 luni. Condiția esențială este ca ele să fie recomandate de un medic specialist. Municipalitatea și-a propus să aloce 13,8 milioane de lei în primul an de aplicare a programului (iunie 2018 – decembrie 2019). Primarul Gabriela Firea spune că autoritatea locală se implică în susținerea financiară a cuplurilor cu probleme de infertilitate ca urmare a incidenței tot mai mari a acestei afecțiuni în rândul populației active din România.

„Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România rata fertilității scade alarmant. Se estimează că în acest ritm, în 2050, România va ajunge la o populație de doar 14 milioane de locuitori, față de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. În România se efectuează anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puțin decât În Europa de Vest. Prin comparație, în Franța sunt peste 150 de centre de fertilizare în vitro, unde se realizează peste 40.000 de cicluri FIV pe an, iar în Grecia la o populație de 10 milioane de locuitori în 2012 au fost realizate 10.000 de cicluri de FIV”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

„Imposibilitatea de a avea un copil poate duce la depresie”

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate, e de părere că era nevoie de o astfel de inițiativă. Medicul spune că femeile care nu pot avea copii pe cale naturală pot cădea în depresie, iar în unele cazuri procedura de fertilizare in vitro poate fi singura soluție. „Inițiativa doamnei primar Gabriela Firea este laudabilă și vine în ajutorul celor care vor să aibă copii și nu își pot permite acest lucru din punct de vedere financiar. Toată lumea trebuie să aibă dreptul la copii, iar un astfel de program ajută mult. Infertilitatea este o boală, trebuie să fim conștienti de acest lucru. Iar rezolvarea ei o reprezintă în unele cazuri fertilizarea in vitro. Dorința de a facilita accesul la această procedură nu poate fi decât salutată, cu atât mai mult cu cât sunt multe cazuri în care se ajunge chiar la depresie din pricina imposibilității de a avea un copil din cauza costurilor pe care le implica FIV”, a declarat Vythoulkas pentru danbrumar.ro.

Silviana Popa are 42 de ani și se numără printre româncele care au apelat la fertilizare in vitro. Nu a putut avea copii pe cale naturală, dar totul s-a schimbat după FIV, în 2014. Azi are doi băieți, gemeni, de care e îndrăgostită până peste cap. Iată ce crede ea despre subvenționarea tratamentului pentru cuplurile cu probleme de fertilitate: „Cu siguranță, un astfel de ajutor ar fi important pentru cuplurile care nu pot avea copii. De asemenea, sunt importante criteriile pe baza cărora va fi acordat ajutorul, astfel încât să aibă acces cât mai multă lume la program. Costurile FIV sunt destul de mari, costă și procedura în sine, dar și tratamentul de stimulare”, ne-a spus Silviana.




Citește și:

Gabriela Firea: Am făcut un copil în eprubetă

Poveștile românilor care au făcut copii în eprubetă: „N-am încetat niciodată să sper”

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.