Blocurile de locuit din România au cunoscut ample lucrări de modernizare în ultimii 15 ani, însă cele mai multe intervenții au fost la nivelul anvelopei exterioare. Pentru a crește eficiența energetică a blocurilor, autoritățile române au ajuns la concluzia că mai multe lucrări, care vizează renovarea clădirilor de locuit, pot fi finanțate inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul național de reabilitare a clădirilor din România este considerat un succes. Însă nu atât de mare pe cât te-ai fi așteptat. Pentru a-și respecta țintele asumate prin PNRR, Componenta 5 Valul Renovării, Guvernul României este gata să finanțeze noi lucrări de intervenție la nivelul blocurilor, menite să sporească eficiența energetică.
Eficiența energetică a blocurilor – lucrările eligibile pentru finanțare
Guvernul a aprobat, la 25 martie 2022, modificarea OUG 18/2009, cu completările și modificările ulterioare. Scopul este creșterea paletei de intervenții care se pot face în blocurile de locuințe pentru sporirea performanței energetice. Iată care sunt lucrările care vor putea fi finanțate:
- lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune;
- lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;
- montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
- lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice;
- lucrări de înlocuire a lifturilor sau lucrări de modernizare a lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, precum și lucrări de reparare/înlocuire a componentelor mecanice, a cabinei/ușilor de acces, a sistemului de tracțiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz, conform măsurilor prevăzute în raportul tehnic de specialitate.
Mai multe intervenții la nivelul anvelopei blocurilor
Tot pentru a crește eficiența energetică a blocurilor s-a mers pe extinderea gamei de lucrări care pot fi executate la nivelul anvelopei. Astfel, vor fi finanțate și lucrări care vizează:
- izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite;
- asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace, cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.
Eficiența energetică a blocurilor – ce lucrări pot spori calitatea aerului interior
Hotărârea de guvern explică ce fel de intevenții pot fi realizate pentru creșterea calității aerului respirat în clădirile de locuit. Astfel, asociațiile de proprietari vor putea atrage finanțare pentru realizarea de dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spațiilor și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă.
Totodată, se poate opta pentru soluții de ventilare mecanică centralizată sau pentru „unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată”.
Cum vor putea fi modernizate instalațiile comune de iluminat
Conform hotărârii de guvern, care va trebuie să aibă noi norme metodologice de aplicare în termen de 30 de zile de publicarea în Monitorul Oficial, lucrările de modernizare a instalațiilor de iluminat pot include:
- reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;
- înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;
- instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun, pentru economie de energie.
Ordonanța de urgență a guvernului nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.
Citește și: Balcon la bloc | Cum să faci legală o lucrare realizată fără autorizație
Citește și: Mai puține avize când construiești sau îți renovezi casa. Care sunt schimbările
Be the first to comment on "Bani mai mulți pentru eficiența energetică a blocurilor. Ce lucrări vor fi finanțate de stat"