O sumedenie de maladii au măturat planeta milenii de-a rândul, însă nici una nu a beneficiat de atât publicitate precum Covid-19. V-am dat un breaking news despre asta AICI. Una dintre explicații ar fi viteza cu care se răspândește virusul SARS-CoV-2, care nu poate fi egalată decât de viteza cu care se răspândește vorba în acest secol.
Însă, nu la fel de repede s-a propagat și marea nenorocire care a lovit China în 2017 și care continuă să o lovească și acum. Și care abia dacă își găsește loc într-o știre de coloană, într-un ziar regional. Adevărul e că aproape 850.000 de chinezi au murit în 2017 de o boală tăcută, care nu se ia prin respirație și nu necesită măsuri de distanțare fizică: diabetul zaharat.
Da, în 2017 nu mai puțin de 843.000 de chinezi și-au pierdut viața din cauza diabetului, China fiind țara care găzduiește mai mult de un sfert din numărul total al bolnavilor lumii – 114 milioane de pacienți.
Chiar dacă pandemia de coronavirus merită atenția lumii întregi, fiindcă a fost provocată de un virus complet nou – unii zic că e creat în laborator, numărul victimelor de Covid-19, la nivel mondial, nu a ajuns nici măcar la o treime din cel al persoanelor răpuse de diabet în China. Sigur, mai e timp, dar să gândim pozitiv!
E un paradox aici. Deși Organizația Mondială a Sănătății spune că riscul dezvoltării diabetului este mai mare în rândul populațiilor cu venituri reduse, boala a devenit o amenințare pentru chinezi abia când nivelul lor de trai a crescut. În 1980, mai puțin de 1% din populația Chinei suferea de diabet; azi procentul sare de 8%.
Urbanizarea, creșterea nivelului de trai, sedentarismul și regimul alimentar nesănătos au contribuit la o explozie a cazurilor de diabet în această țară. Dar nu e valabil doar pentru China. În toate statele dezvoltate, în care locuitorii depind de automobil, au acces facil la mâncare fast-food și nu sunt încurajați să facă mișcare, cifrele sunt la fel de ridicate.
În SUA, numărul bolnavilor de diabet sare de 30 de milioane. La o populație estimată de 328 de milioane de oameni, este un bilanț uriaș. Germania, cu o populație de circa 83 de milioane de indivizi, are circa 7,5 milioane de bolnavi de diabet. Rusia are și ea circa 8,5 milioane de bolnavi, la o populație de 147 de milioane.
România avea în 2019 circa 1,5 milioane de bolnavi de diabet, însă doar 900.000 urmau un tratament. La o populație estimată la 19,4 milioane de locuitori – în 2019 – numărul de bolnavi este foarte mare.
De ce e periculos diabetul
Diabetul poate fi ținut sub control cu o dietă strictă și un tratament specific, însă este periculos fiindcă poate duce la alte afecțiuni grave. Unele dintre complicațiile diabetului zaharat sunt tromboza și ocluzia arterelor periferice, care pot conduce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Reducerea fluxului de sânge, prin micșorarea diametrului vaselor sanguine, duce la ateroscleroză, iar dacă îngustarea vaselor este la nivelul membrelor inferioare atunci afecțiunea evoluează în ceea ce se cheamă boală arterială periferică. Cel mai rău scenariu în acest caz este necroza completă a vaselor de sânge, care poate duce la amputarea membrului afectat.
În contextul pandemiei de coronavirus, bolnavii de diabet trebuie să se protejeze mai mult decât alte persoane. Virusul SARS-CoV-2 este mai agresiv în cazul lor, fiindcă se hrănește cu glucoză, și provoacă dereglări ale nivelului glicemiei. Dacă sunteți diabetici, puteți găsi AICI informații utile despre cum să vă protejați de coronavirus.
Credit foto: Katherine Gu/UNSPLASH
Leave a comment