Bolnavii de cancere rare, o șansă la viață. Se extinde programul oncologic

Share This:

Semnalul de alarmă transmis de medicii oncologi nu a rămas fără ecou. Bolnavii de cancere rare din România vor avea acces la metode noi de tratament din acest an. Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate au propus Executivului să extindă programul național de oncologie pentru încă două tipuri de afecțiuni grave.

Autoritățile medicale au cerut monitorizarea și diagnosticarea timpurie a tumorilor solide maligne (sarcom Ewing și neuroblastom) la copii și adulți.

Cele două cancere rare afectează anual circa 900 de români, care au nevoie de monitorizare a evoluției bolii. Specialiștii estimează că în fiecare an circa 100 de noi pacienți ar trebui diagnosticați și incluși în subprogramul național de monitorizare. Guvernul a aprobat cadrul legislativ necesar extinderii Programului de Oncologie.

Totodată, s-a luat decizia de includere a activității de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare; examen citogenetic şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi în cadrul subprogramului de diagnostic imunofenotipic; citogenetic şi biomolecular al leucemiilor acute.

Diagnosticarea și monitorizarea celor două cancere rare este prevăzută într-o hotărâre de modificare a HG 206/2015 privind aprobarea programelor naționale de sănătate 2015-2016. Modul în care vor fi susținuți efectiv pacienții și data de la care măsurile vor fi puse în aplicare vor fi reglementate în această lună, prin norme tehnice.

Cancere Rare. Sarcomul Ewing este o tumoră malignă osoasă, cu celule mici și cu puternic potențial metastazic. Cel mai des apare la adolescenți și tineri cu vârste între 12 și 18 ani. Neuroblastomul este o tumoră malignă embrionară a glandei medulo-suprarenale. Este cea mai frecventă tumoră solidă extracraniană care apare la copiii de până la 5 ani. Din momentul diagnosticării, speranța de viață a pacientului e de circa doi ani.

Citește și:

Pacienții vor mânca mai bine în spitale. Crește norma de hrană

Totul despre scolioză, boala care afectează tot mai mulți adolescenți din România

Be the first to comment on "Bolnavii de cancere rare, o șansă la viață. Se extinde programul oncologic"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.