Așa și pe dincólo

Bonusuri mai mari pentru casarea mașinilor vechi. Câți bani primești de la stat

Programul Rabla 2020. Credit foto: Zaya Odeesho/UNSPLASH

Share This:

Primă de casare mărită în cazul achiziției de mașini noi prin programul Rabla Clasic, suplimentarea fondurilor pentru programul Rabla Plus și posibilitatea achiziției de motociclete – iată noutățile programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu. Statul încurajează casarea mașinilor vechi cu eco-bonusuri majorate.

În 2020, programul Raba Clasic va avea o alocare bugetară de 405 milioane de lei. Fondurile, majorate față de 2019, ajung pentru achiziția a circa 60.000 de autoturisme noi. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat marți, toată noutățile progamelor guvernamentale de încurajare a utilizării vehiculelor nepoluante.

Programul Rabla Clasic – casarea mașinilor vechi

Credit foto: Zaya Odeesho/UNSPLASH

Și acum să vedem care ar putea fi suma maximă care poate fi decontată din costul unei mașini noi prin RABLA CLASIC! Suma poate atinge 2.000 de euro în cazul în care mașina nouă respectă regulile a două eco-bonusuri. De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o mașină hibrid convențional, cu un prag de emisii de 96 g CO2, i se va deconta din costul total al mașinii suma de 2.000 de euro. Cu alte cuvinte, eco-bonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare”, a spus ministrul Alexe, în conferință de presă.

Programul Rabla Plus – casarea mașinilor vechi

Bugetul programului care stimulează achiziția de mașini electrice și hibride a fost suplimentat față de anul trecut cu 45%, ajungând la 140 de milioane de lei.

Rabla pentru electrocasnice

Bugetul din acest an al programului se ridică la 30 de milioane de lei, suficient pentru circa 100.000 de vouchere.

„Vom păstra categoriile de echipamente care pot fi achiziționate prin program: aparate frigorifice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat și televizoare”, a spus ministrul Alexe.

Citește și: De ce programul Rabla pentru electrocasnice e doar o vânare de vânt

Demnitarul a precizat că ministerul va demara în acest an „cea mai amplă campanie națională de informare și conștientizare a cetățenilor, în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor”. Pentru această campanie a fost prevăzut un buget total de 25 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa:

Exit mobile version