Poate știați, poate nu, dar la București s-a dechis primul loc în care poți să spargi ce vrei tu cu bâta de baseball, așa de distracție. Break Room e un loc în care vii după muncă să te eliberezi, chipurile, de stresul de peste zi.
O cameră în care nu există reguli și în care ți se permite să lovești niște electronice și electrocasnice scoase din uz, pentru a-ți descărca mânia. După toată această defulare copilărească te poți întoarce la viața ta perfectă de acasă, la copii și la îndatoririle tale domestice.
„Activitatea din Break Room este pur recreațională, nu are pretenții terapeutice și, de fapt, nici o altă pretenție în afară de a oferi o porție bună de fun, eliberare și relaxare”, spune Marius Neagoie, fondatorul primului anger room din România.
Păi nici nu avea cum să aibă pretenția de a fi un instrument terapeutic, căci la noi în țară nici un medic sănătos la cap nu-ți recomandă să scapi de mânie printr-un act de violență, fie el îndreptat împotriva unor deșeuri electrice și electronice reciclabile.
Anger room nu e decât o afacere importată din Vest, care va ține o perioadă și la noi, la publicul tânăr cu venituri medii și peste medie. O perioadă scurtă de timp, mi-aș permite să anticipez, deoarece genul ăsta de abordare în tratarea problemei stresului e o idioțenie sinistră.
Spun asta fiindcă nu există nici un studiu științific relevant care să ateste faptul că lovirea și distrugerea unor obiecte te scapă de stres, furie și alte apăsări ale secolului XXI. Niște oameni de știință americani care au studiat problema au ajuns la concluzia că atunci când încerci să controlezi furia sau stresul dezlănțuind „jihadul” asupra unui televizor defect, cu bâta în mână, e ca și când ai bea pe rupte alcool pentru a suprima nevoia de a bea alcool. Adică o idioțenie.
Alte neajunsuri găsim chiar în modul de funcționare a Break Room. Clienții stresați au la dispoziție trei pachete tarifare. Primul, cel mai avantajos (50 de lei), îți permite să-ți aduci de acasă obiectele pe care vrei să le spargi. Păi ce poți găsi în cămara ta de acasă ori în beci? Sticle, borcane, poate un bibelou pește de la bunica, un monitor desktop de pe vremea lu’ Pazvante, un aparat radio de pe vremea lu’ tata lu’ Pazvante.
Adică, ai căra toate astea cu tine ca să le spargi cu bâta ori barosul și să mai dai și bani pentru asta? Când mama ți-a zis să le dai la reciclare ai spus că nu le arunci pe gratis. Cred că era o afacere mai bună.
De-a dreptul de râs e apelul la reciclare și sustenabilitate lansat de cei care au gândit businessul. Break Room propune ridicarea gratuită de obiecte de care nu mai ai nevoie în gospodărie, că na, ce naiba să spargă corporatiștii ăia stresați după job?
„Încurajăm ordinea în casele și în mințile oamenilor, așadar, dacă primim cereri de ridicare de obiecte stricate și care pot fi sparte, le ridicăm gratuit: de la farfurii la sticle, de la imprimante la televizoare vechi și stricate, vaze, obiecte sanitare”… bla, bla, bla. Deci, nu mai pot de râs.
Te mai întreb o dată: ai fi dispus să plătești pentru a-ți sparge propriul televizor vechi și stricat? Mă doare capul. Mai bine l-ai duce aici și te-ai alege și cu bani de-un suc.
Deși în continuare cred că o astfel de distracție nu are cum să te elibereze de stres, ai dreptul să-ți alegi propriul mod de a-ți petrece timpul liber de după muncă. Eu am alte preferințe și nici una nu implică loviri sau alte violențe.
Dacă, totuși, mergi să dai cu bâta în borcane și televizoare, descrie într-un comment experiența avută. Sunt un bun ascultător, nu și distrugător. Pace în lume!
Be the first to comment on "Break Room. De ce spartul lucrurilor cu bâta pentru distracție e o idioțenie"