Bucureștenii din Sectorul 1, învățați cum să-și arunce corect gunoiul

Share This:

Imagini precum cea care însoțește acest articol vezi, probabil, și la blocul tău. Ele există fiindcă pe unii îi doare în cot de mizeria care le ajunge până la brâu. Dar reclamă că în case le intră gândaci și că în subsol mișună șobolanii. Ei bine, dacă stai în Sectorul 1 și știi pe cineva care își aruncă gunoiul la întâmplare, trimite-i un link cu acest text căci îl privește în mod direct!

Primăria Sectorului 1 tocmai a demarat o nouă campanie de informare referitoare la necesitatea, imperioasă chiar, colectării separate a deșeurilor pe care le generează locuitorii din această zonă a Capitalei. „Curățenia începe de acasă!” își propune să ajungă în casele oamenilor din sector și să le atragă atenția că… frate nu mai e loc în gropile de gunoi, ce atâta vorbă! Vreme de o lună, reprezentanți din primărie și din cadrul firmei de salubritate Romprest vor merge din poartă-n poartă, din bloc în bloc, să le explice oamenilor ceea ce știu deja, dar nu aplică: plasticul se pune la plastic, nu în pubela cu coji de măr și cartofi.
În cele 30 de zile de campanie de informare cu privire la necesitatea reducerii cantității de deșeuri depuse la gropile de gunoi peste 25.000 de locuitori din sector vor fi vizitați. Edilii au inclus în această campanie locuitpri din 300 de blocuri și 1.200 de case. Conform primăriei, vor fi organizate întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de locatari/proprietari și ai gospodăriilor individuale selectate în proiect, ocazie cu care le vor fi prezentate materiale informative pentru a-i face să conștientizeze importanța colectării separate a deșeurilor, pe fracție umedă și fracție uscată. La aceste întâlniri vor participa reprezentanți ai Primăriei Sectorului 1, Poliției Locale și companiei Romprest.

Ce zice primarul Sectorului 1, Dan Tudorache: “Locuim în Sectorul cel mai verde din Capitală și suntem mândri că la noi acasă este curățenie, liniște și că trăim într-un loc frumos. Și vrem ca lucrurile să rămână la fel și în viitor. De aceea suntem conștienți că deșeurile produse de noi în locuințe, la serviciu sau pe stradă trebuie colectate în recipiente diferite. Separăm deșeurile menajere (fracția umedă) de ambalajele de tot felul (fracția uscată) și suntem atenți ca, peste tot în jurul nostru, să se respecte această minimă regulă de civilizație. Prin implicarea noastră, a tuturor locuitorilor Sectorului 1, vom produce mai puține deșeuri și vom scoate mirosurile urâte din oraș”.

 

În Sectorul 1, colectarea separată a deșeurilor se realizează pe două fracții, astfel:

La asociații de locatari/proprietari (blocuri):

Fracție umedă (deșeuri menajere): se colectează separat de Romprest numai în zilele de luni și vineri;

Fracția uscată (deșeuri reciclabile): se colectează separat de Romprest în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni.

La gospodăriile individuale (case):

Fracție umedă (deșeuri menajere): se colectează separat de Romprest de luni până vineri;

Fracția uscată (deșeuri reciclabile): se colectează separat de Romprest sâmbăta, la două săptămâni.

Proiectul „ZERO WASTE”, până în 2019 în Sectorul 1

Consiliul Local al Sectorului 1a hotărât ca Primăria Sectorului 1 să construiască un sistem integrat de management al gunoaielor. Obiectivul este ca în 24 de luni deșeurile să intre în fluxul natural de reciclare. Iată care sunt principalele facilități și beneficii:

Colectarea selectivă eficientă prin construirea de platforme subterane la asociațiile de proprietari. Se elimină mirosurile, insectele, rozătoarele și se igienizează ghenele;

Mini-stații de compost instalate gratuit la case, astfel încât gunoiul umed să devină îngrășământ;

Construirea unei stații de tratare. Fracția umedă intră în proces de deshidratare, iar din fracția uscată se  separă plasticul, hârtia, sticla și metalele pentru a fi reciclate. Fracția umedă devine un material uscat, fără miros, care va putea fi transformat în pământ de flori, sau se va folosi la acoperirea gropilor de gunoi.Be the first to comment on "Bucureștenii din Sectorul 1, învățați cum să-și arunce corect gunoiul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.