Cafeneaua Dacianei Sârbu funcționa fără autorizație de trei săptămâni. Cristina Voicu, acționară: „Mergem mai departe”

Foto: danbrumar.ro

Share This:

Doar trei săptămâni a rezistat pe piață „Mara Mura”, cafeneaua Dacianei Sârbu. O anchetă începută de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) a scos la iveală faptul că administratorii localului, Daciana Sârbu și Cristina Voicu, au depus cerere pentru eliberarea avizului de funcționare la Primăria Sectorului 1, însă nu au mai așteptat eliberarea lui.

Cele două au deschis cafeneaua în 14 octombrie anul acesta, după ce toată vara spațiul din strada Benjamin Franklin a fost în lucrări de amenajare. Surse din cadrul Primăriei sectorului 1 ne-au declarat că firma D&C Sweets SRL ar fi depus cerere pentru autorizare în urmă cu mai bine de 40 de zile, însă documentul nu a fost eliberat nici acum de autoritatea locală.

Acest lucru e oarecum în defavoarea Primăriei sectorului 1, care nu s-a încadrat în termenul legal de soluționare a unei solicitări.

Însă, ce să vezi, noroc cu google ăsta, că te și ajută uneori, nu doar te bagă în ceață. Autorizația de funcționare a unei unități de alimentație publică figurează pe lista celor care se consideră aprobate tacit dacă autoritatea locală nu răspunde la solicitare în termenul prevăzut de lege.

Însă, pentru a beneficia de prevederile OUG 27/2003 privind procedura aprobării tacite, cele două acționare trebuie să dea în judecată primăria în contencios administrativ reclamând că autoritatea locală a depășit termenul legal de soluționare a cererii.

Instanța are, la rândul ei, un termen de 30 de zile să soluționeze cazul. Dacă societatea obține soluție favorabilă în instanță, atunci cofetăria a funcționat perfect legal în această perioadă, fie că primăria confirmă că a depășit termenul legal, fie că nu.

Extras din OUG 27/2003 privind procedura aprobării tacite
Extras din OUG 27/2003 privind procedura aprobării tacite

Și, totuși, de ce au închis localul cele două acționare? Contactată telefonic, asociata Dacianei Sârbu, Cristina Voicu, mi-a spus că nu are niciun motiv să se ascundă, însă nici nu poate confirma ori infirma lipsa autorizației de funcționare.

Nu am nimic de comentat momentan pe acest subiect. Asociata mea știe ce se întâmplă acum, însă nu este în țară. Mergem mai departe”, a declarat Cristina Voicu.

Daciana Sârbu nu a putut fi contactată pentru a oferi un răspuns, întrucât nu mai deține numărul de telefon pe care îl am eu. Am contactat-o și în umă cu două săptămâni, pe e-mail, pentru a-mi spune câteva cuvinte de localul abia deschis, însă nu mi-a răspuns.

Atunci mă rezum la a vă spune câteva cuvinte despre asociata Dacianei Sârbu. Cristina Voicu e o tânără talentată, judecând după dulciurile și prăjiturile pe care le prepară pentru „Mara Mura”. Ea deține un laborator de dulciuri, Sweet Ela, pe care le vinde în urma comenzilor plasate pe site sau în cofetăria „Mara Mura”, unde deține 50% din acțiuni.

Nu-i nimic necurat în asta. Curios e că laboratorul său figurează la aceeași adresă la care își are sediul social firma D&C Sweets SRL, deținută împreună cu Daciana Sârbu.

Cristina Voicu deține un laborator de prăjituri. Dulciurile le vinde și în cofetăria la care e asociată cu Daciana Sârbu. Credit foto: foodstory.stirileprotv.ro
Cristina Voicu deține un laborator de prăjituri. Dulciurile le vinde și în cofetăria la care e asociată cu Daciana Sârbu. Credit foto: foodstory.stirileprotv.ro

Cofetăria Dacianei și a Cristinei a fost deschisă pe 14 octombrie. În data de 4 noiembrie, un echipaj al Poliției Locale Sector 1 s-a deplasat la adresa în care funcționează localul pentru a verifica documentele de autorizare, în urma unei solicitări a CRJI.

Polițiștii locali nu au găsit pe nimeni la fața locului, așa că a revenit pe 5 noiembrie. Nici de această dată nu au găsit deschis, motiv pentru care au lăsat o înștiințare în ușă pentru ca administratorii să se prezinte la sediul Poliției pentru explicații.

Întrucât Daciana Sârbu e plecată la Bruxelles, fiind membră a Parlamentului European, acestă sarcină revenea partenerei sale de afaceri. Aceasta nu a dat curs până acum solicitării autorității locale.

Și mai curios e că pe 31 octombrie, o zi după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, Victor Ponta le-a cerut miniștrilor săi să dispună controale la sânge în toate cluburile și localurile din țară.

Săptămâna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sunt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificam… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră, că la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întâlnesc oameni și există aceste situații”, a declarat Ponta, premier pe atunci, în  ședința extraordinară de Guvern. Și uite că tocmai localul soției lui nu era în regulă.

Iată câteva poze din local

Interiorul te îmbie să petreci ceva timp la o cafea. foto: danbrumar.ro
Interiorul te îmbie să petreci ceva timp la o cafea. foto: danbrumar.ro
Prăjiturelele sunt prea ispititoare ca să nu încerci măcar una. foto: danbrumar.ro
Prăjiturelele sunt prea ispititoare ca să nu încerci măcar una. foto: danbrumar.ro
Espresso lung și choix-a-la-creme = 17 lei. foto: danbrumar.ro
Espresso lung și choux-a-la-creme = 17 lei. foto: danbrumar.ro
Mara Mura e situată pe strada Benjamin Franklin nr. 5. foto: danbrumar.ro
Mara Mura e situată pe strada Benjamin Franklin nr. 5. foto: danbrumar.ro
Vineri cafeneaua era închisă. De dincolo de ușă, o domnișoară mi-a spus că localul se va deschide săptămâna viitoare. Credit foto: Dorin Constanda
Vineri cafeneaua era închisă. De dincolo de ușă, o domnișoară mi-a spus că localul se va deschide săptămâna viitoare. Credit foto: Dorin Constanda
Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.