Păi, nu prea știi, dacă e să-ți răspund direct la întrebarea din titlu, până nu-ți iei inima-n dinți și te duci la un control de specialitate. Cu toate acestea, câteva semne pe care ți le dau ochii sunt de ajuns pentru a trage concluzia că ceva nu funcționează cum trebuie. Primul semnal că ceva nu e în ordine cu ochii tăi, îmi spune optometristul Mihai Popescu, e că te încrunți des și înclini să închizi pleoapele după un efort susținut la care ai supus ochii.
„Dacă apar lăcrimări după activități cotidiene, cum ar fi privitul la televizor sau în monitorul calculatorului, atunci nu trebuie să te culci pe o ureche că e o stare normală”, spune medicul. Spre norocul tău, în această perioadă poți programa o consultație gratuită pentru a-ți verifica starea de sănătate a ochilor și pentru a afla dacă ai nevoie de ochelari sau nu.
În București, consultațiile au loc în showroom-ul Lensa din incinta Apaca, zona Politehnica. Programările se fac online prin acest FORMULAR. Consultațiile sunt disponibile și în orașele: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Pitești și Galați.
Citește și: Ce spune culoarea ochilor tăi despre tine
Până atunci o să descriu experiența mea după vizita de sâmbătă. Întotdeauna am crezut că am ochi de vultur. După controlul ăsta mi s-a confirmat că așa e. Pot să bat cu vederea la distanțe care mă recomandă ca pilot de vânătoare.
Dar, pentru a ajunge pilot de supersonice ai nevoie de mai multe calități decât vederea ageră. Am fost plăcut surprins că nu am de-a face cu vicii de refracție, cum sunt astigmatismul, miopia, hipermetropia, dar nici perfect nu sunt.
„Afecțiunea” pe care o am caracterizează mai toată generația mea, de tineri moderni care privesc în calculator, laptop și telefon mobil prea multe ore pe zi. Presbiopia e un fenomen larg răspândit în zilele astea și se recunoaște prin dificultatea de a vedea clar obiecte care sunt aproape de ochi.
Aceasta e determinată de scăderea puterii de acomodare a ochilor, iar unul din factorii favorizanți este utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice (calculator, tabletă, mobil).
În general, presbiopia se manifestă undeva după vârsta de 40 de ani, când observăm că avem dificultăți în a citi de aproape. Atunci, tendința este să ținem obiectele la distanță ceva mai mare de ochi, pentru îndepărtarea disconfortului pe care ni-l creează apropierea lor.
Un om care primește un asemenea diagnostic, poate fi sfătuit să poarte o pereche de ochelari cu dioptrie mică, pe care să-i folosească doar la cititul de aproape. Însă poate amâna decizia de a purta ochelari, concomitent cu schimbarea obiceiului de a folosi intens calculatorul.
Pauzele dese de la munca în fața dispozitivelor care obosesc ochii, completate cu sesiuni de privit în zare, la distanță, ar putea prelungi cu câțiva ani nevoia de a recurge la protecție suplimentară. Chiar dacă petreci multe ore la serviciu cu ochii în monitoare și reclami stări de oboseală, nu poți să te autodiagnostichezi.
Diagnosticul îl pune un optometrist, acel specialist care face teste de vedere și care prescrie tratamente de corectare a ochilor. Dacă ești din București și nu ți-ai mai verificat de ani buni sănătatea ochilor, programează o consultație gratuită online! Nu doare deloc.
Exercițiu de relaxare a ochilor
Când muncești mult în fața calculatorului îți amintești, probabil, că trebuie să-ți îndrepți coloana vertebrală. Postura corectă la birou te poate scăpa de scolioză, o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul tinerilor. Dar, nu numai spatele trebuie protejat, ci și ochii. Acest exercițiu ușor de realizat te va ajuta să-i protejezi de lumina dunătoare a ecranelor.
Se cheamă regula 20-20-20 și presupune ca la fiecare 20 de minute să privești pentru 20 de secunde un obiect aflat la o distanță de aproximativ 20 de pași (circa 6 metri). Exercițiul acesta relaxează mușchii oculari pe care îi folosim atunci când ne concetrăm în fața calculatorului.
Totodată, în urma controlului pe care îl vei face, optometristul îți va recomanda, cel mai probabil, niște ochelari cu filtru de protecție pentru calculator. Aceștia sunt buni deorece blochează lumina albastră nocivă cuprinsă între 450-500 nanometri (nm), reduce considerabil reflexiile și mărește contrastul pentru o vedere mai clară.
Mă găsești și pe Facebook unde fac colecție de LIKE-uri!
Leave a comment