Când știi că ești pregătit să iubești din nou

Credit foto: Asad Photo Maldives/Pexels.com

Share This:

Am spus de puține ori „te iubesc” în viață. Asta pentru că de fiecare dată sentimentul acesta era în chip absolut, sincer și aparent irepetabil. A iubi înseamnă a trăi pentru acea persoană dragă și nu de dragul ei. Deși mereu mi-am ales cu grijă cuvintele care exprimă simțămintele, limbajul corpului, comportamentul, felul de a fi erau manifestări nerostite ale inimii. Puteai să mă „citești” din cele mai simple gesturi.

Am spus de puține ori „te iubesc” de teamă ca nu cumva să nu iubesc cu adevărat pe cineva. În astfel de cazuri trebuie să fii sigur, să fii sigur că ești pregătit să oferi totul celui/celei căruia/căreia îți dedici viața.

O vreme nu am crezut că voi putea iubi din nou, însă viața are propriile căi de vindecare a sufletului. Iar procesul de vindecare începe cu acceptarea ideii că tot ce e mai bun pentru tine nu s-a consumat încă. Am învățat, așadar, să nu subestimez puterea vindecătoare a lui „te iubesc” care, din fericire pentru rasa umană, este repetabil.

Miracolul iubirii este posibil, deși la început ești tentat să-ți refuzi acest lux. Personal, am fugit de iubire circa șase ani; nu fiindcă îmi pierdusem încrederea în oameni, ci pentru că nu mă mai iubeam pe mine. E o reacție comună la oamenii care suferă din dragoste. Autoflagelarea și autocompătimirea sunt cele mai la îndemână manifestări ale unui suflet rănit.

Știți ce plăcere trăiesc oamenii care își plâng de milă? Oamenii care consideră că nu există suferință mai mare decât a lor? Egoism pur. E o satisfacție aproape paroxistică să pozezi în victimă, deși insuccesul în amor e adesea un eșec în doi. La fel cum o viață de cuplu reușită este rezultatul unui efort comun, un dans în doi perfect coordonat.

Mi-e rușine de omul care am fost. O parte din el mai trăiește și azi în mine, dar l-am pus în gardă că trebuie să ne despărțim. Acel om trebuie să plece și să mă lase pe mine la „butoane”. Sunt pregătit să iubesc din nou, deoarece am înțeles care este primul pas pe care trebuie să-l fac: să mă iubesc, mai întâi, pe mine.

Și o fac de ceva vreme, fiindcă azi am puterea să spun că iubesc din nou. Și nu doar pe mine.

Citește și: Despre prietenie în luna iubirii

Be the first to comment on "Când știi că ești pregătit să iubești din nou"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.