Cardul de sănătate redevine obligatoriu. Care sunt serviciile medicale exceptate

Credit foto: National Cancer Institute/UNSPLASH

Share This:

După o pauză prilejuită de pandemia de coronavirus, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru majoritatea serviciilor medicale. Începând cu 1 iulie 2020, românii asigurați la sistemul de sănătate trebuie să-l prezinte de fiecare dată când merg la medic.

Sunt câteva excepții, iar acestea se referă la serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate. Toate acestea vor putea fi accesate fără card de sănătate, însă doar până la 30 septembrie 2020.

Însă, de la 1 iulie, toate celelalte servicii medicale – îngrijire la domiciliu, medicamente și materiale sanitare, dispozitive medicale – se acordă și se validează doar în baza acestui document electronic. Începând cu această dată va fi reluată obligativitatea utilizării cardului național de sănătate pentru serviciile medicale acordate:

  • în unitățile sanitare cu paturi
  • de furnizorii de investigații paraclinice
  • de furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu de furnizorii de servicii stomatologice
  • de furnizorii de dispozitive medicale
  • de furnizorii de medicamente.

Consultații de la distanță și alte măsuri valabile până la 30 septembrie 2020

Prin HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 s-au luat o serie măsuri aplicabile până la data de 30 septembrie. Reprezentanții CNAS susțin că toate au la bază contextul epidemiologic actual, al infecției cu SARS-CoV-2:

  • consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8  consultații pe oră;
  • consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere;
  • în urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică;
  • medicii din spital pot elibera, dacă situația o impune, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile;
  • pentru situațiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare; mijloacele electronice de comunicare se pot folosi și pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraților;
  • s-a prelungit până la data de 30 septembrie 2020 termenul de valabilitate pentru  următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:
  1. biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  2. biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  3. recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  4. deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive;
  5. deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Pentru că s-a dovedit că serviciile medicale la distanță au avut un rol important în limitarea răspândirii infectărilor cu COVID-19 și că acest tip de servicii a fost apreciat atât de medici, cât și de pacienți, căutăm soluții pentru a introduce cu caracter permanent consultațiile la distanță în sistemul de sănătate, mai ales pentru pacienții cu boli cronice stabilizate”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Ce se întâmplă cu medicamentele restricționate

Conform CNAS, medicii de familie pot prescrie în continuare, pentru pacienții cronici, inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice ( medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale”, se arată într-un comunicat al instituției.

Cardul de sănătate – valabilitate prelungită

Valabilitatea cardurilor de sănătate ale românilor ar fi expirat în acest an, motiv pentru care guvernul a aprobat, prin hotărâre, prelungirea valabilității acestora cu 7 ani. Începând cu luna iulie, se vor genera și rescrie noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Nu mai puțin de 4,2 milioane de carduri de sănătate ar fi expirat în acest an, iar alte 10 milioane – în 2021.

Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Rescrierea certificatelor digitale va costa doar 550.000 de lei, o sumă mult mai mică decât cea a retipăririi a 14,2 milioane de carduri noi.

Important de știut! „Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, spun reprezentanții CNAS.

Credit foto: National Cancer Institute/UNSPLASH

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.